טרמסוס

טרמסוס
Τερμησσός
התיאטרון הרומי בטרמסוס
התיאטרון הרומי בטרמסוס
אתר ארכאולוגי
אתר אינטרנט http://www.muze.gov.tr/termessos-en עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 36°58′57″N 30°27′52″E / 36.9825°N 30.46444444°E / 36.9825; 30.46444444
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טרמסוסיוונית: Τερμησσός) הייתה עיר חשובה בפיסידיה, בשטחי טורקיה המודרנית. טרמסוס נבנתה על הרי הטאורוס בגובה רב ושרידיה קיימים עד היום.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעט מאוד ידוע על ההיסטוריה של העיר. בשנת 333 לפנה"ס נכשל אלכסנדר הגדול בניסיונו לכבוש אותה. אריאנוס אחד הביוגרפים החשובים של אלכסנדר מציין שהעיר דומה לקן נשרים, וטוען שאפילו כוח קטן מאוד יכול להגן עליה בקלות בשל המכשולים הטבעיים שלה.[1] בתקופת מלחמות הדיאדוכים תמכו תושבי העיר בפרדיקס, ולאחר מכן באאומנס.

בשנת 319 לפנה"ס אחיו של פרדיקס, אלקטס, ביקש מקלט בעיר מפני צבאו של אנטיגונוס מונופתלמוס. צעירי העיר העניקו לו מקלט, אולם אנטיגונוס איים בהתקפה אם לא יוסגר לו, וזקני העיר רצו לעשות זאת, אולם אלקטס הסית נגדם את הצעירים והצליח לשכנע אותם להישאר נאמנים לו. הזקנים הציעו לאנטיגונוס לערוך התקפה קצרה על העיר, ובמהלכה בעוד הצעירים יהיו עסוקים, יוכלו הם לשבות את אלקטס ולהביא לו אותו. אנטיגונוס קיבל את ההצעה, ובעוד הצעירים שקועים בקרב, התגנבו המבוגרים אל ביתו של אלקטס שנותר ללא שמירה, כאשר אלקטס ראה אותם הוא מיהר להתאבד. בלית ברירה הביאו את גופתו לאנטיגונוס, זה התעלל בגופה במשך שלושה ימים, ולאחר מכן השליך אותה בביזיון ללא קבורה, אולם צעירי טרמסוס דאגו לו לקבורה מכובדת.[2]

העיר תמכה ברומא במהלך המאבקים השונים שלה באזור, ולפיכך קיבלה אוטונומיה מסוימת תחת השלטון הרומאי. בתאריך לא ברור העיר ננטשה, ככל הנראה בשל מפולת סלעים שרמסה את הצינור שהוביל אספקת מים אליה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרמסוס בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אריאנוס 1.26
  2. ^ דיודורוס, ספר שמונה עשר, 46-45.