יוהאן גוטליב גולדברג
לידה |
14 במרץ 1727 גדנסק, האיחוד הפולני-ליטאי |
---|---|
פטירה |
13 באפריל 1756 (בגיל 29) דרזדן |
מוקד פעילות | ממלכת פרוסיה |
זרם | המוזיקה הקלאסית בתקופת הבארוק |
סוגה | מוזיקה קלאסית |
שפה מועדפת | גרמנית |
כלי נגינה | צ'מבלו |
יוהאן גוטליב גולדברג (בגרמנית: Johann Gottlieb Goldberg; הוטבל ב-14 במרץ 1727, נפטר ב-13 באפריל 1756) היה צ'מבליסט וירטואוז, נגן עוגב ומלחין בשלהי תקופת הבארוק ובראשית התקופה הקלאסית. עיקר פרסומו בא לו ממתן שמו, כמבצע המקורי, ככל הידוע, של וריאציות גולדברג הנודעות מאת יוהאן סבסטיאן באך.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]גולדברג היה ככל הנראה ממוצא גרמני, ונולד בגדנסק (דנציג) בפולין. לא הרבה ידוע בוודאות על ילדותו, פרט לכך, שכישרונו יוצא הדופן בנגינה עורר את תשומת לבו של הרמן קרל פון קייזרלינג, השגריר הרוסי לסקסוניה, בסביבות 1737. ככל הידוע, למד גולדברג הן אצל יוהאן סבסטיאן באך והן אצל וילהלם פרידמן באך, בנו הבכור של י. ס. באך, אף כי תקופות לימודיו אינן ידועות; ייתכן, שגולדברג למד אצל באך האב כבר בשנת 1737, זמן קצר אחרי שקייזרלינג עמד על כישרונו בדנציג, ואצל באך הבן עשוי היה ללמוד בכל זמן שהוא לפני 1745, הואיל ווילהלם פרידמן באך שהה בדרזדן במשך כל תקופת כהונתו של קייזרלינג שם כשגריר.
החלק המפורסם ביותר בחיי גולדברג הוא הזמן, כנראה בשנת 1741, המופיע בכתבי הביוגרף של יוהאן סבסטיאן באך, יוהאן ניקולאוס פורקל, בקשר לחיבור סדרת הווריאציות של באך כאמצעי מרפא לנדודי השינה של הרוזן קייזרלינג. צ'מבליסט הלשכה החביב על קייזרלינג היה גולדברג בן הארבע-עשרה, שהגיע להישגים טכניים מרשימים כל כך, שכבר בגילו הצעיר היה מסוגל לבצע יצירה יוצאת דופן ברמת הקושי שלה. אין תיעוד לכך, אם הרוזן אכן נרדם בזמן ביצוע היצירה, אבל רשומה עדותו, כי היצירה של באך הייתה אהובה עליו ביותר, וכך כותב פורקל בשנת 1802, ששים שנה לאחר מעשה:
הרוזן קייזרלינג, שהרבה לבקר בלייפציג והביא עמו לשם את גולדברג, שנזכר קודם, במטרה לאפשר לו לקבל הכשרה מוזיקלית אצל באך. הרוזן היה חולני וסבל מנדודי שינה. בזמנים כאלה נדרש גולדברג, שהתגורר עמו בביתו, לבלות את הלילה בחדר הסמוך לחדר השינה של הרוזן, כדי לנגן לפניו כששנתו נודדת... פעם הזכיר הרוזן בנוכחות באך, שהיה רוצה לקבל אי-אילו יצירות מקלדת בשביל גולדברג, שתהיינה נוחות לאוזן ומצהילות לב די הצורך לעודד מעט את רוחו כשנודדת שנתו בלילות. באך סבר, שהדרך הטובה ביותר למלא משאלה זו תהיה באמצעות וריאציות, שבכתיבתן ראה עד אז מטלה כפויית טובה בגלל המסד ההרמוני החוזר על עצמו. אבל היות שבמועד זה כבר היוו כל יצירותיו מופת של אמנות, גם הווריאציות הללו יצאו כך מתחת ידו. אף על פי כן, הוא לא שב לכתוב עוד יצירה מסוג זה. מכאן ואילך, נהג הרוזן לכנותן הווריאציות שלו. הוא מעולם לא נלאה מהן ובמשך זמן רב, פירושם של לילות חסרי שינה היה: ,גולדברג חביבי, נגן-נא לי אחת מן הווריאציות שלי.' אפשר שבאך לא זכה שוב לגמול כזה על שום יצירה אחרת שחיבר. הרוזן העניק לו גביע זהב ממולא ב-100 לואידורים (מטבעות זהב). ועם זאת, אפילו הייתה המתת גדולה אלף מונים, לא היה בכך כדי לבטא נכונה את ערכן האמנותי
מידת הדיוק בסיפור כפי שמביא אותו פורקל הוטלה לא פעם בספק, וייתכן שהביוגרף הנלהב של באך תרם לה מהרהורי לבו. (החוקר פיטר ויליאמס Peter) Williams) מזים את הסיפור, הקושר את היצירה אל גולדברג, ויליאמס טוען, שי. ס. באך כתב את הווריאציות כיצירת תצוגה לווילהלם פרידמן.) כך או כך, גולדברג היה מוכר כנגן וירטואוז בשנים ההן, היה בשירותו של קייזרלינג בזמן האמור, וסביר מאוד ששהה בלייפציג, על יסוד הדמיון בין הקנטטות שחיבר לאלה של באך; על יסוד הדמיון הזה בלבד הניחו חוקרים רבים יחסי מורה ותלמיד בין השניים.
גולדברג נשאר עם הרוזן קייזרלינג עד סביבות 1745 ונעלם מן הרשומות עד סביבות 1750, כשנכלל בקונצרט שמתאר וילהלם פרידמן באך במכתב משנת 1767. בשנת 1751 נשכר גולדברג לשירותו של הרוזן היינריך פון בריהל, ושם נשאר לשארית חייו הקצרים. הוא מת משחפת בגיל 29 ונקבר בדרזדן ב-15 באפריל 1756.
יצירותיו
[עריכת קוד מקור | עריכה]יצירותיו של גולדברג, אף כי מפורסמות הרבה פחות מיצירתו של באך הנושאת את שמו, שונות מהן מאוד בסגנונן וניכרות בהן השפעותיהם של רוב האופנות המוזיקליות שהיו נפוצות בתקופת מעבר זו בתולדות המוזיקה. יצירותיו המוקדמות דומות לאלה של יוהאן סבסטיאן באך ומרמזות לכך, שייתכן ויש אמת בסיפור על לימודיו אצל המלחין המפורסם; מיצירותיו המאוחרות יותר עולה, שהיה קשוב לטעמים הפופולריים של חצר דרזדן, בייחוד בשימוש שעשה בסגנון הגאלאנט. כמה מיצירותיו האחרונות, בייחוד בקונצ'רטי, עושות שימוש בשפה הרמונית מתוחכמת, קרובה לזו של קרל פיליפ עמנואל באך, ואפשר להניח, שנכתבו לנגנים של היינריך פון בריהל. סינקופות, כרומטיות ומלודיות במנעד רחב מאפיינות את היצירות האחרונות הללו.
מכלול יצירתו כולל קנטטות, שנכתבו כנראה בלייפציג בראשית שנות ה-40' של המאה ה-18; טריו סונאטות; מוזיקה למקלדת, הכוללת 24 פולונזים, לכל אחד מסולמות המז'ור והמינור;קונצ'רטי לצ'מבלו; וקובץ פרלודים כוראליים שאבד.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Norman Rubin, "Johann Gottlieb Goldberg". The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2(Note: this article is identical to that in the current, online version of the New Grove)
- Entry on Johann Gottlieb Goldberg in The Concise Edition of Baker's Biographical Dictionary of Musicians, 8th ed. Revised by Nicolas Slonimsky. New York, Schirmer Books, 1993. ISBN 0-02-872416-X
- Ralph Kirkpatrick. Edited score to the Goldberg Variations. New York/London: G. Schirmer, 1938. Contains an extensive preface by the editor and a facsimile of the original title page.
- נורמן רובין, "יוהאן גוטליב גולדברג", מילון גרוב החדש למוזיקה ומוזיקאים" בעריכת סטנלי סיידי, כרך 20, לונדון, מקמילן 1980.
- ערך על יוהאן גוטליב גולדברג ב"הוצאה המרוכזת של מילון המוזיקאים הביוגרפי של בייקר, הוצאה שמינית, ערוכה ומתוקנת בידי ניקולס סלונימסקי, ניו יורק, ספרי שירמר, 1993
- ראלף קירקפטריק. מהדורה ערוכה לוריאציות גולדברג, ניו-יורק/לונדון: ספרי שירמר 1938. מכילה הקדמה מקיפה של העורך ופקסימיליה של דף השער המקורי.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- יוהאן גוטליב גולדברג, באתר MusicBrainz (באנגלית)
- יוהאן גוטליב גולדברג, באתר Discogs (באנגלית)