יקותיאל הכהן
מראה
הרב יקותיאל הכהן או בראשי תיבות יהב"י (יקותיאל הנקדן בן יהודה (או בר יהודה) או יקותיאל הכהן בן יהודה[1]) היה בלשן ואיש מסורה שעסק הרבה בדקדוק נוסח המקרא. הרב חי במחצית השנייה של המאה ה-12 בגרמניה או בפראג שבבוהמיה (צ'כיה) או בצפון צרפת (ויש מקדימים את תקופת חייו לפני זמנו של הרד"ק).[2]
חיבר את "עין הקורא" – חיבור דקדוקי שתכליתו קריאה מדוקדקת ומתוקנת במקרא לאותיותיו, ניקודיו וטעמיו, או בלשונו: "מלאכת הקריאה הנכונה".
כמו כן כתב הערות לתורה ולמגילות אסתר ואיכה, שעניינן בטעמי המקרא, במתגים, במקפים ובניקוד.[3]
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- חומש מאור עיניים: והיו לאורות ס' עין הקורא וס' עין הסופר / מדויק .. ומסדר ... מאתי וואלף ... היידנהיים, רֶדלהיים: ו' היידנהיים, תקע"ח-תקפ"א. (הספר במאגר הספרים הסרוקים של הספרייה הלאומית)
- אילן אלדר, 'שער נוח התיבות מתוך "עין הקורא" (כללי מלרע ומלעיל ליהב"י הנקדן)', לשוננו מ (תשל"ו), 190–210; מא,ג (תשל"ז), 205–215.
- אילן אלדר, תורת הקריאה במקרא, תרביץ נד, תשמ"ה, עמ' 225–243
- אילן אלדר, ספרות הדקדוק של יהדות אשכנז, מסורות ה–ו, תשנ"א, עמ' 1–34
- רבקה ירקוני, "עין הקורא" ליקותיאל הכהן (כרך א: עבודת הדוקטור; כרך ב: הטקסט), דיסרטציה, אוניברסיטת תל אביב, תשמ"ה 1985.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קרופורד האוול טוי, "יקותיאל הכהן", במהדורת 1901–1906 של האנציקלופדיה היהודית (באנגלית)
- מידע על יקותיאל בן יצחק בקטלוג הספרייה הלאומית
- חומש מאור עינים – עם עין הקורא - א, רדלהים 5581, באתר היברובוקס
- יעקב ישראל סטל, שניים שהם אחד; ר' זלמן מרוטנבורג ור' יקותיאל הכהן, ירושתנו, ספר שנה לתורתם של חכמי אשכנז, אורחותיהם ומנהגיהם, י (תשע"ט) עמ' תרד-תריב, באתר Academia.edu
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ על פי מסקנתה של רבקה ירקוני בעבודת הדוקטור שלה (ראו להלן), שם אביו יצחק, ומכאן: יקותיאל הכהן בן ר' יצחק.
- ^ ראו ההקדמה בחומש של ר' וולף היידנהיים (רוו"ה) (רֶדלהיים תקע"ח), שבו נדפס גם חיבורו של יהב"י "עין הקורא".
- ^ את ההערות למגילת אסתר הדפיס היידנהיים ב"מגילת אסתר מאירת עיניים" (רדלהיים, תקפ"ה); ראו אילן אלדר (אדלר), מסורת הקריאה הקדם-אשכנזית: לפי מחזורים אשכנזיים מנוקדים מן המאות י"ב וי"ג בתוספת בירור דרכי ניקודם, דיסרטציה, האוניברסיטה העברית בירושלים, תשל"ז 1976, עמ' xxxiv.