מטאברס
המונח מטאברס (באנגלית: Metaverse; בעברית: עולם על[1]) הוא הלחם של המילים "מטא" ו"יוניברס", המשמש בדרך כלל לתיאור הרעיון של "השלב הבא" באבולוציה של רשת האינטרנט, שתהיה מורכבת ממרחבים חברתיים וירטואליים משותפים שיהיו מקושרים ומרכיבים יקום וירטואלי מציאותי, שיכלול בפועל את רשת האינטרנט כולה (כולל "האינטרנט של הדברים") וכל קשת המציאות הרבודה[2].
אלמנטים שמקובל להתייחס אליהם כרכיבים של מטאברס כוללים ועידות וידאו, מדיה חברתית לסוגיה, אמצעי תקשורת כמו דואר אלקטרוני והתכתבות טקסטואלית, כלים למציאות מדומה, מטבעות קריפטוגרפיים, ואף משחקים כגון "מיינקראפט".
המעבר מהאינטרנט ה"נוכחי" למטאברס מתאפשר בזכות הבשלתן של טכנולוגיות כמו מציאות מורחבת, אינטראקטיביות מלאה אדם-מחשב, בינה מלאכותית, בלוקצ'יין, מחשוב ענן ואחרות.
כדי לאפשר את קיומה של מטאברס פעילה, האתגרים העומדים לפתחן של השחקניות העיקריות, ממשלות וענקיות הטכנולוגיה, הם בעיקר קביעת סטנדרטים לממשקים ופרוטוקולי תקשורת שיתמכו ביכולות ההדדיות. לשם כך הוקמו בעשורים הראשונים של המאה ה-21 קבוצות עבודה ושיתוף פעולה בתחום זה, וכן פרויקט קוד פתוח של מטאברס. קושי נוסף הוא בתחום החומרה[3].
היסטוריה של המונח
[עריכת קוד מקור | עריכה]המונח "מטאברס" נטבע בשנת 1992 ברומן המדע הבדיוני "סנוקראש" (אנ') מאת ניל סטיבנסון לתיאור מרחב וירטואלי תלת-ממדי דמוי עולם אמיתי, כדי לתאר יורש לאינטרנט שיהיה מבוסס על מציאות מדומה. אך רעיונות דומים הופיעו כבר מראשית שנות ה-80 של המאה ה-20 כדי לתאר מרחבי סייבר באופן כללי.
במאה ה-21 היו שהגדירו את "פורטנייט" ו"רובלוקס", משחקים בהם המשתמשים יכולים לבנות עולמות ולייצר תוכן בעצמם, כ"חלוצים" של המטאברס[3].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של מטאברס
- ד"ר צבי טובול לביא - המטאוורס הולך להשתלט על האינטרנט, האם כל אתרי האינטרנט יהפכו לאתרי תלת מימד? - Medium
- מטאוורס ישראל - מטאוורס ישראל - האתר הרשמי
- ליאור זלמנסון, זהות אחודה בעולמות מדומים, הזמן הזה, מכון ון ליר בירושלים, ספטמבר 2021
- טל כספין, להבין את ה'מטא-וורס', באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 7 בנובמבר 2021
- שגיא חמץ, אנשי המטאוורס | פתאום בא מישהו ורוכש את השכונה כולה. הבתים שלכם, השכונה שלו. מוזר, לא?, באתר הארץ, 25 במרץ 2022
- שגיא חמץ, אנשי המטאוורס | התוכן שלכם שווה כסף דיגיטלי ברשת החדשה — ומה מתכנן גיא עוזרי לעתיד המוזיקה, באתר הארץ, 8 באפריל 2022
- ניו יורק טיימס, מייק אייזק, לראשונה בתולדותיה: פייסבוק פותחת חנות פיזית למוצרי מטאוורס, באתר הארץ, 25 באפריל 2022
- אמיר עוז, מהו המטאברס ואיך הוא ישפיע – או לא – על חיינו?, באתר "אנשים ומחשבים", 20 ביוני 2022
- שלושת מטבעות המטאוורס הגדולים ביותר נכון להיום: The sandbox, Axie infinity, Decentraland
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ אדר שלו, מילים עבריות לעולם מדומה: סקוטי, תשגרר אותי, באתר ynet, 16 בדצמבר 2008
- ^ מאמרם של Smart, J.M., Cascio, J. and Paffendorf, J., Metaverse Roadmap Overview, 2007". Accelerated Studies Foundation.
- ^ 1 2 יובל מן, תשכחו מהאינטרנט, אנחנו נכנסים ל-Metaverse, באתר ynet, 30 ביולי 2021