לדלג לתוכן

משאללה אבן את'רי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
משאללה אבן את'רי
ماشاء اﷲ بن اثري البصري
לידה 740
בצרה, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 815 (בגיל 75 בערך)
בגדאד, בית עבאס עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי אסטרונומיה, אסטרולוגיה
מקום מגורים הח'ליפות העבאסית
הערות יהודי
תרומות עיקריות
ספרים באסטרונומיה ואסטרולוגיה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

משאללה אבן את'רי (בערבית: ما شاء الله ابن أثرى; 740815 בערך) היה אסטרולוג ואסטרונום יהודי-פרסי שפעל במאה השמינית לספירה. מכתש משאללה על הירח נקרא על שמו.

משאללה היה אסטרולוג ואסטרונום פרסי-יהודי, שפעל בעיר בצרה. הוא היה בין האסטרולוגים הבולטים של סוף המאה השמינית לספירה בזמן הח'ליפים אל-מנסור עד אל-מאמון. תרגום השם משאללה הוא "מה שאלוהים רצה" או "כך רצה אלוהים". בלטינית שמו נכתב "מסלה" (Messala) והמכתש Messala שבירח נקרא על שמו.[1]

יחד עם א-נאובח'ת הפרסי היה משאללה בין האסטרולוגים המובילים שבחרו, בשנת 762 לספירה, את היום המתאים ביותר (מבחינה אסטרולוגית) לייסוד העיר בגדאד. ההיסטוריון השיעי מהמאה העשירית אבן א-נדים מייחס לו 21 ספרים, רובם באסטרולוגיה, אבל חלקם גם על אסטרונומיה, וספריו מלמדים אותנו מה היה ידוע במאה השמינית אודות האסטרונומיה של היוונים, הפרסים והסורים. חלק מספריו של משאללה ידועים לנו רק מתרגומים ללטינית, והמקור אבד. ספריו הפכו עם הזמן לספרי יסוד בכל המזרח התיכון, ולאחר תרגומם ללטינית במאה ה-12 - גם באירופה.

ההיסטוריון אבן א-נדים כתב ששמו היה מישה, ולכן משערים ששמו העברי היה מנשה או יתרו.[2]

עם ספריו נמנים:

  • הספר "De scientia motus orbis" (על המדע של תנועת הגלגלים) שנודע לנו דרך תרגומו הלטיני. הספר כולל מבוא לאסטרונומיה ולפיזיקה של אריסטו, שניהם מבוססים על מקורות בשפה הסורית. הוא מזכיר בו את תלמי ותיאון מאלכסנדריה, אבל המודלים שהוא משתמש בהם עבור תנועות כוכבי הלכת הם מלפני תלמי, ודומים לאלו שנמצאים בכתבים בשפת סנסקריט מהמאה החמישית לפני הספירה.
  • הספר: "כִּתאב פי אל-קִראנאת ואל-אַדיאן ואל-מִלַל" (ספר על התקבצויות, דתות ועדות) שבונה היסטוריה אסטרולוגית של האנושות ומנסה להסביר כל שינוי גדול כתוצאה של התקבצות של שבתאי וצדק

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ראו גם מכתש משאללה
  2. ^ Ari Belenkiy, "Māshāʾallāh ibn Atharī (Sāriya)", in Thomas Hockey et al. The Biographical Encyclopedia of Astronomers, New York: Springer 2007, pp. 740–741.