משה אלופי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
משה אלופי
אלופי ביולי 1967
אלופי ביולי 1967
לידה 23 בספטמבר 1912
ורשה, האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 26 בינואר 1999 (בגיל 86) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש המועצה האזורית גליל התחתון
19531976
(כ־23 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קבלת פנים בכדורי לשר העבודה יגאל אלון

משה אלופי (23 בספטמבר 191226 בינואר 1999) היה ראש המועצה האזורית גליל התחתון בין השנים 1953–1976.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

משה אלופי נולד בשם משה לאופגס, בעיר ורשה, פולין. לאחר עלייתו לישראל עיברת את שמו ל"אלופי". הוא היה נצר למשפחת חסידי ראדזימין מצד אביו יצחק ולמשפחת "מתנגדים" מצד אמו רחל. אביו היה יצרן טקסטיל ותעשיין, אמו הייתה בתו של ראש הקהילה בעיר פלוצק, ועבדה בתור עקרת בית. למשה היו חמישה אחים ואחיות. כשהיה בן 12 נפטרה אמו ממחלה, אביו התחתן בשנית ומשה עבר להתגורר עם דודתו.

אלופי למד ב"חדר" וב"תלמוד תורה", ומגיל 12 עד 16 בישיבה התיכונית "תורת חיים". בגיל 16 עזב את הישיבה, הצטרף לתנועת "השומר הצעיר", היה פעיל עלייה אצל יצחק גרינבוים (חבר הפרלמנט הפולני) והושפע ממנו. בשנת 1932, בגיל עשרים, הצטרף להכשרה בעיר סלונים. בשנת 1934 התגייס לצבא הפולני, שירת כתותחן כשנתיים וחצי ולאחר מכן שב לוורשה.

ב-1937 נשא לאישה את רניה לבית בנק. באוגוסט 1939, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, גויס לצבא הפולני. כבר בתחילת המלחמה נפל בשבי הגרמנים, שם עבר התעללויות, איבד את ראייתו בעינו השמאלית ולבסוף נמלט מהשבי והגיע לביאליסטוק. אחרי זמן מה עבר לגרודנו, שם התמנה לנציג הוועדה הממשלתית לטיפול בפליטים. משה ורניה סירבו לקבל אזרחות רוסית, לכן הוגלו למחנה עבודה בארכנגלסק בו שהו שלוש שנים.

ב-1943 פורק המחנה והיהודים נשלחו לסמרקנד, שם נולדה בתם הבכורה שנפטרה בגיל שנתיים ממחלה. אלופי הואשם בפעילות ציונית ונשלח לכלא. הוא ברח מהכלא ועבר עם רעייתו לטג'יקיסטן, משם ללובלין ולאחר מכן לרומניה, שם עסק בפעילות עלייה של "השומר הצעיר" ובנוסף סייע בהצלת יהודים במתן אישורי עלייה לארץ ישראל דרך ארגון הג'וינט. אביו, אחיו ואחיותיו נספו בשואה.

באוקטובר 1945 עלו אלופי ורעייתו לישראל, באוניה "טרנסילבניה" והצטרפו לחבריו של משה בקיבוץ אילון, אותם הכיר עוד מתקופת ההכשרה בפולין. בקיבוץ אילון נולדו לזוג שתי בנות: פנינה ואביחיל. בתקופת שהותם בקיבוץ היה אלופי אחראי על מטעי הקיבוץ ופעיל בתחום התרבות.

בשנת 1952 עזב עם משפחתו את הקיבוץ, והעתיק את מגוריו למושב שרונה שבגליל התחתון. בשרונה נולדה בתו השלישית, אילה. כעבור זמן קצר נתמנה למרכז וגזבר המושב.

יו"ר המועצה האזורית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1953 מונה אלופי לראשות המועצה האזורית של הגליל התחתון.

בשנת 1973 הקים אלופי ועדה לפיתוח הגליל התחתון, שתכננה כיצד להכפיל את האוכלוסייה ביישובים. ממשלת ישראל הקצתה תקציב מיוחד לכך, ולאחר קבלת התקציב החל אלופי בתוכניות בינוי ופיתוח, הקים מוסדות חינוך ומבני ציבור, והקים את משרדי המועצה האזורית בכדורי.

בנובמבר 1976 מינה מנכ"ל משרד הפנים חיים קוברסקי את אלופי ליושב ראש ועדה קרואה שתנהל את המועצה המקומית מגדל, לאחר שזו נקלעה לקשיים וקריסת תשתיות, שנבעו מחובות כבדים. הוא כיהן בתפקיד זה עד לפברואר 1980.

בשנת 1996 הוענק לאלופי אות "יקיר הגליל התחתון".

אלופי התגורר עד אחרית ימיו במושב שרונה, היה בעל משק חקלאי, בו עסק בגידול עופות ומטעי פרי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משה אלופי בוויקישיתוף