לדלג לתוכן

ניקו לוי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ניקו לוי
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1953 (בן 71 בערך)
גבעתיים, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
אתר רשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ניקו לוי (נולד ב-1953) הוא מוזיקאי, מלחין ומעבד ישראלי. הלחין מאות יצירות, עיבד ותזמר, וכן מלמד מוזיקה.

נעוריו ותחילת דרכו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניקו לוי נולד וגדל בגבעתיים, הבכור משני בניהם של יובל לוי, מוזיקאי, מורה למוזיקה ומנצח מקהלות, ואהובה לוי, שחקנית. החל את דרכו המוזיקלית בגיל שש, בנגינה בחלילית, ובגיל שבע עבר לפסנתר. היה תלמיד של אלה ברודצקי ודינה תורגמן. בגיל 12 עשה הסבה לקלרינט אצל המורה רפי ברכה. למד בתיכון "תלמה ילין" במגמת מוזיקה. בתקופה זו הִרבה לנגן מוזיקה קאמרית והופיע כסולן במסגרת "הנוער המוזיקלי". בין היתר ניגן בקונצ'רטינו לקלרינט של וֶבֶּר (אנ'), תִּזמר יצירה של מלחין ישראלי לפסנתר עבור תזמורת הנוער, וניגן בתזמורת הנוער הסימפונית גבעתיים בניצוחו של עומרי הדרי, שם סומן כעילוי במוזיקה.[דרוש מקור]

לוי זכה פעמיים בציון לשבח ובמלגה מטעם מפעל המלגות ע"ש שרת של קרן התרבות אמריקה-ישראל בתחום הנגינה בקלרינט.[דרוש מקור] לצד המוזיקה הקלאסית, רחש חיבה למוזיקת הרוק, והושפע ממנה רבות.

בצבא שירת בתזמורת צה"ל כנגן קלרינט לצד גורי אגמון תחת שרביטו של יצחק (זיקו) גרציאני ולימד בקונסרבטוריון גבעתיים. לאחר שחרורו נסע לשווייץ להתמחות במדיטציה טרנסצנדנטלית.

בשנת 1979 הכיר את בת-זוגו לחיים, נחמה, והם עברו לגור במצפה הררית שבגליל שנוסד אז, והיה היישוב הראשון בעולם שכל גרעין ההקמה שלו התבסס על אנשים העוסקים במדיטציה טרנסצנדנטלית.[דרוש מקור] לזוג שני בנים ושני נכדים.

בשנת 1980 היה לוי למנהל המוזיקלי של להקת "שלום ישראל 1980"; הוא תזמר ועיבד את שירי הלהקה וכן ניצח על התזמורת שליוותה את הלהקה עת יצאה לסיבוב הופעות באירופה. בנוסף, הוא כתב עיבודים מוזיקליים למחזה "הקרפד" של יעקב שבתאי. בשנים 1981 עד 1984 למד באקדמיה למוזיקה ע"ש רובין באוניברסיטת תל אביב והיה תלמיד לקומפוזיציה של פרופ' אבל ארליך (חתן פרס ישראל), שאמר עליו: "ניקו הוא מוזיקאי מבורך בכישרונות גדולים ואינטליגנציה כללית ומוזיקלית גבוהה מאוד".[דרוש מקור]

חיבר יצירות לשלישיית מיתרים, רביעיית מיתרים ודואט לזמר וזמרת.

ניהל את תזמורת הנוער של מרכז המוזיקה של גוש משגב שבגליל התחתון.

בשנת 1986 החל לשתף פעולה עם הלן דורון, מפתחת השיטה ללימוד אנגלית לילדים הקרויה על שמה, המבוססת בין היתר על שירים באנגלית. לוי הלחין והפיק עבורה מאות שירים ושיתוף הפעולה הפורה בין השניים נמשך עד עצם היום הזה.

ניקו לוי פרץ לתודעת הקהל הרחב בשנת 1994, כשיצא במופע "צליל בטבע" בהררית, שזכה להצלחה. בהשפעת נופי הטבע, צליליו וניחוחותיו הלחין מוזיקת אווירה מתובלת בצלילים ובמקצבים אקזוטיים מגוונים: אירי, אפריקני, שאנטי, טורקי, הודי ועוד.

תחום נוסף שבו מביא לוי לידי ביטוי את ניסיונו וכישרונו הוא הוראת מוזיקה. ניקו משלב בשיטתו מרכיבים מסורתיים קלאסיים – תווים ותאוריה – לצד לימוד חווייתי, וכן הוא מלמד ביצוע והגשה את זמרים המלווים את עצמם במקלדת.

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לוי, שהוא גם מורה מוסמך למדיטציה, היה הראשון שהתחיל ליצור מוזיקה למדיטציה בארץ.[דרוש מקור] הוא יצר והפיק שלושה אלבומים של מוזיקה למדיטציה ומוזיקת עולם: "אננדה", "המשכיות" ו"רומנסה קוסמית".

  • אננדה
הגן הקסום
היווצרות מחדשת
התמזגות
פנטזיה קטנה
ריחוף באינסוף
התעוררות
הנסיך הקטן
ים של רוגע
  • המשכיות
התבוננות פנימית
התעוררות פנימית
אהבה נטו
  • רומנסה קוסמית
רומנסה קוסמית
פאוואן אינדיאני
טוב להריח את היום
לשוט על ענן
אהבה נטו
חליל כואדי
אקזוטי
געגועים
שירת האוקרינה
נימפות בטנטורה
קול הכפר
חתונה בכפר
הנסיך הקטן
אוהב לחיות
גבינה בולגרית

הרכבים מוזיקליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2010 הקים לוי את "הפילהרמונית של ניקו" עם חבריו אודי מייק (חצוצרה), דודו קורן (חליל צד), עדה סבר (קלרינט) והוא עצמו בקלידים, אשר ממלאים את הרקע התזמורתי.

ניקו לוי עיבד יצירות מפורסמות מתקופות שונות החל מתקופת הבארוק, דרך התקופה הרומנטית ועד לתקופתנו אנו, בהן יצירות של באך, הנדל, גלוק, צ'ייקובסקי, רוול, ורדי, יוהאן שטראוס.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]