לדלג לתוכן

קולון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קוּלוֹןלועזית: Coulomb,‏ סימון מדעי: C) היא יחידת מידה במערכת היחידות הבין-לאומית (ה-SI) שנקבעה למטען חשמלי. יחידה זו קרויה על-שם הפיזיקאי הצרפתי שארל-אוגוסטן דה קולון.

הגדרה וגדלים קשורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז חידוש מערכת היחידות הבין-לאומית (אנ') בשנת 2019, הקולון מוגדר מוגדר כ- יחידות מטען בסיסיות (יחידת המטען הבסיסית שוווה למטען האלקטרון בסימן חיובי).

בתיל מוליך הנושא זרם של אמפר אחד, כמות המטען החשמלי העוברת דרך נקודה נתונה במשך שנייה אחת שווה לקולון אחד.

הכוח החשמלי הפועל בין שני מטענים בגודל קולון אחד הנמצאים במנוחה זה ביחס לזה, ניתן על ידי חוק קולון ושווה בקירוב[א] ל- ניוטון.

מטען של קולון אחד מתאים לכ- סטט-קולון (אנ'), יחידת המטען בה משתמשת מערכת יחידות cgs. יש לציין שבמערכת cgs המטען החשמלי מוגדר אחרת, לא רק בגודלו אלא גם במהותו, ולכן ההמרה בין המערכות איננה ישירה (כמו המרה מקילומטרים למיילים) אלא תלויה בהקשר הרחב יותר של המערכת הפיזיקלית בה עוסקים.

בהקשרים מסוימים, למשל כדי לציין את כמות המטען החשמלי האגורה בסוללות, מקובלת גם יחידת המידה אמפר-שעה, ויחידות נגזרות כמו מיליאמפר-שעה. אמפר-שעה אחת שווה ל-3,600 קולון.


קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הערך המספרי לא מדויק, מכיוון שהוא קשור למהירות האור בריבוע. ביחידות SI, מהירות האור שווה בקירוב ל- מטרים לשנייה; אך זהו ערך מקורב ולא מדויק, ולכן המקדם המספרי בגודל הכוח איננו 9 אלא מעט פחות.