לדלג לתוכן

קירוב (עיר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קירוב
Киров
סמל קירוב
סמל קירוב
סמל קירוב
דגל קירוב
דגל קירוב
דגל קירוב
מדינה רוסיהרוסיה רוסיה
אובלסטי מחוז קירובמחוז קירוב מחוז קירוב
ראש העיר ילנה קובאליובה
תאריך ייסוד 1181
על שם סרגיי קירוב עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 169 קמ"ר
גובה 150 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 471,754 (1 בינואר 2023)
 ‑ במטרופולין 750,000 (2009)
 ‑ צפיפות 2402 נפש לקמ"ר (2015)
קואורדינטות 58°36′N 49°39′E / 58.6°N 49.65°E / 58.6; 49.65 
אזור זמן UTC +3
http://www.mo-kirov.ru/
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קירוברוסית: Киров) היא עיר הבירה של מחוז קירוב ברוסיה. העיר ממוקמת על גדות נהר הויאטקה (אנ') 896 ק"מ ממוסקבה.

העיר קירוב נוסדה על ידי מתיישבים רוסים מנובגורוד קרוב לשנת 1181. האזכור הראשון לעיר הופיע בשנת 1374 תחת השם חלינוב. מאז הוזכרה העיר בשני שמות נוספים. עד לתקופה הסובייטית נקראת לחלופין חלינוב או ויאטקה. בדצמבר 1934 הוחלף שם העיר לקירוב על שם המנהיג הסובייטי סרגיי קירוב שנרצח על ידי מתנקש ב-1 בדצמבר באותה שנה.

פוליטיקה וממשל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קירוב היא יחידת שלטון מקומי. ב־2005, אומצה אמנת העיר במסגרתה נוצרו גופים ושירותים מודרניים רשמיים של העיר.

הדומה העירונית של קירוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעיר יש גוף מייצג מחוקק: הדומה העירונית של קירוב. הדומה מאמצת את תקציב העיר, ותוכניותיה לפיתוח העיר. לדומה הזכות לאשר, לשנות ולבטל מיסים מקומיים. חובותיה של הדומה כוללות גם שליטה על גופים אחרים של שלטון עצמי מקומי וקביעת סדר פעילותם.

עיריית קירוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

העירייה היא הגוף המבצע והמנהלי של השלטון המקומי של קירוב. הדומא מאשרת את מינוי ראש העיר. ראש העיר ממנה ומפטר את סגניו, מחלקות ניהול ומחלקות מינהל וכן ראשי כל המוסדות והארגונים העירוניים בבעלות עירונית. כחלק מהמינהל, קיימות גם מחלקות טריטוריאליות למחוזות העיר.

ראש עיריית קירוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפקיד הבכיר הוא ראש העיר קירוב, שנבחר על ידי מועצת העיר מבין הסגנים וממלא את תפקיד ראש העיר. הוא חותם על חוקי עזר שאומצו על ידי הדומה, וכן, במסגרת סמכויותיו, יכול לאמץ תקנות משלו. ראש העיר כורת חוזה עם ראש הדומה ויכול לבטל את ההחלטות וההוראות של ראש וראשי האגפים הטריטוריאליים של העירייה.

גופים אזוריים של המדינה נמצאים גם בקירוב: האספה המחוקקת, הממשלה, בית המשפט האזורי, בית המשפט לבוררות, המפקח הפדרלי הראשי של מחוז קירוב של משרד הנציג בנשיאותי במחוז הפדרלי של הוולגה, המחלקות הטריטוריאליות של הרשויות הפדרליות, ולשכת הבקרה והחשבונות האזורית.

המבנה הפוליטי המודרני התגבש בשנת 2005. העירייה נוצרה מתוך וועד הפועל העירוני שאורגן מחדש בשנת 1991, ראש הוועד היה ראש העיר. בשנת 1995 התאספה לראשונה הדומה העירונית של קירוב. בשנת 1996, על פי אמנת העיר, תפקידו של ראש העיר הפך למשרה נבחרת, ובתחילת 1997 נבחר וסילי קיסלב לתפקיד זה (לימים נבחר מחדש ב־2002). עקב סכסוכים בין ראש העיר לבין הדומה העירונית ומושל המחוז, באמנה החדשה של העיר, שאומצה בשנת 2005, בוטל תפקידו של ראש העיר כראש העיר הנבחר, סמכויותיו של ראש העיר הועברו לראש מועצת העיר, וראש העיר החל להתמנות בהצבעה של צירי הדומה.

תחבורה ותעשייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

העיר קירוב היא תחנה מרכזית על מסלול הרכבת הטרנס-סיבירית, ועיר נמל על נהר הויאטקה. כמו כן ידועה העיר במפעלי הפלדה ובתי הזיקוק הרבים שבה.

לפי מרשם אוכלוסין, נכון לשנת 2009 מתגוררים בעיר 397 יהודים.

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קירוב בוויקישיתוף