לדלג לתוכן

ראאד אל-כרמי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ראאד אל-כרמי
Raed al-Karmi
לידה 28 בינואר 1974
טולכרם, הרשות הפלסטינית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 14 בינואר 2002 (בגיל 27)
טולכרם, הרשות הפלסטינית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה رائد "محمد سعيد" رائف الكرمي עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית הרשות הפלסטינית
מקום קבורה טולכרם עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים טולכרם עריכת הנתון בוויקינתונים
מעסיק המודיעין הכללי עריכת הנתון בוויקינתונים
תפקיד captain general (200014 בינואר 2002) עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה פת"ח עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית אסלאם סוני עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 2 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ראאד אל-כרמיערבית: رائد الكرمي; 1974 - 14 בינואר 2002) היה טרוריסט בכיר בגדודי חללי אל-אקצא מטולכרם, אשר עמד בראש חוליית תנזים, האחראית לעשרות פיגועים בהם נרצחו ונפצעו אזרחים וחיילים ישראלים רבים. פעל תחת אחריותו הישירה של מרואן ברגותי, ראש התנזים ביהודה ושומרון. חוסל[1] בינואר 2002 במהלך האינתיפאדה השנייה.

פעילותו

אל-כרמי היה פעיל טרור עוד באינתיפאדה הראשונה ונעצר על ידי ישראל בתחילת שנות התשעים.

בינואר 2001, קצת אחרי תחילת האינתיפאדה השנייה, רצח אל-כרמי במו ידיו את המסעדנים מוטי דיין ואתגר זיתוני, לאחר שחטף אותם[2]. ביולי של אותה השנה רצח גם את תושב פתח תקווה אלי נעמן[3]. הוא אחראי לרצח שישה ישראלים נוספים וניסיונות פיגוע נוספים[4].

בספטמבר 2001 הצליח לשרוד ירי טילים אל מכוניתו, אף על פי שכמעט התעוור. ב-14 בינואר 2002 חוסל על ידי ישראל בפיצוץ מטען בעת שהלך ברחוב.

המחלוקת על עיתוי חיסולו

בספר "בומרנג", שיצא שלוש שנים לאחר האירוע, טענו העיתונאים עפר שלח ורביב דרוקר כי ראאד אל-כרמי הורה, זמן קצר לפני מותו, לחדול מהפיגועים בישראל בטענה כי התקבלה החלטה מדינית מטעם ערפאת על כך. היו בכירים במערכת הביטחון, שהעלו ספקות בדבר צדקת ההחלטה לחסלו[5]. יש גם התולים בחיסולו את ההידרדרות שהביאה ל"מרץ השחור" ולמבצע חומת מגן. ד"ר מתי שטיינברג למשל, לשעבר יועץ לראשי השב"כ, טען כי "ראאד כרמי עשה את הכל, כולל בימים האחרונים לפני חיסולו, כדי להניא גורמי טרור מלבצע את זממם. בזמן הנתון שבו אנחנו מדברים הייתה הפסקת אש, וצריך היית להעריך שחיסולו של ראאד כרמי יקטע את הפסקת האש וידחף כמשוגעים את אנשי תנזים פת"ח כדי לנקום. זאת המשמעות האסטרטגית. אלו אנשים שאין להם גן עדן בתפיסתם, אשר החלו להתאבד"[6].

לעומת זאת, ישראל טענה כי אל-כרמי תכנן "מגה-פיגוע" וחיסולו מבעוד מועד, מנע זאת. לדברי שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, "האיש עמד לבצע פעולות גדולות נגד ישראל תוך ימים ספורים"[7]. גם בראיונות וכתבות בעיתונות הכתובה, בהם התראיין ראאד אל-כרמי עצמו, הוא הבהיר כי הוא נחוש בדעתו להמשיך בפעולות הטרור נגד ישראל ואף להרחיבן. בריאיון ל-CNN ב-23 באוגוסט 2001, כחצי שנה לפני חיסולו הוא הצהיר: "אנו מאמנים את הנוער לבצע פעולות בתוך ישראל. אנו מאמנים בני 17–18 לתקוף מתנחלים, לחטוף חיילים בתוך שטח ישראל".

רק בחודשיים האחרונים שלפני חיסולו היה אל-כרמי אחראי לשלוש פעולות טרור שונות, אשר שתיים מהן לפחות, אילו התממשו, היו עלולות לגרום למותם של אזרחים רבים:

  • 19 בנובמבר 2001 - ירי לעבר מונית סמוך לצומת שבי שומרון. כתוצאה מהירי נפצעו שלושה אזרחים ישראלים, אחד באורח קשה ושניים קל. אחד הפצועים היה רב היישוב שבי שומרון.
  • 28 בנובמבר 2001 - ניסיון הוצאת שני מפגעים מתאבדים מטולכרם לישראל. הפיגוע סוכל בשל הערכות מוגברת של כוחות הביטחון לאורך קו התפר באזור טולכרם.
  • 5 בדצמבר 2001 - ניסיון הוצאת מפגע מתאבד מטולכרם לישראל. הפיגוע נמנע בשל מה שנראה כתאונת עבודה של המתאבד, אשר המטען שהיה על גופו התפוצץ סמוך ליישוב מעלה אפרים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים