הקליניקה למשפט לטכנולוגיה ולסייבר באוניברסיטת חיפה
מראה
הקליניקה למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה פועלת במסגרת המרכז למשפט וטכנולוגיה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.
המנחה המשפטית של הקליניקה היא עו"ד דלית קן-דרור פלדמן, בהנחייתה האקדמית של פרופסור ניבה אלקין-קורן.
היסטוריה ופעילות
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקליניקה הוקמה על ידי פרופסור ניבה אלקין-קורן ועו"ד דלית קן-דרור פלדמן בשנת 2009, והיא הראשונה מסוגה בישראל. עושה שימוש בדיני הקניין הרוחני ובדינים נוספים כמכשיר להעצמה ולשינוי חברתי בהיבטים שונים של משפט וטכנולוגיה. פועלת באמצעות הפקת ניירות עמדה, ניסוח הצעות חוק, ליווי משפטי של ארגונים ופעילות הסברה בתחומים שונים הנוגעים לקניין רוחני. הקליניקה היא קליניקה שנתית, במסגרתה לומדים הסטודנטים סמינר בנושא קניין רוחני ומידע פתוח בהנחיית פרופסור ניבה אלקין-קורן.
הפרויקטים השונים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פרויקט השכלה נגישה: שימוש הוגן בהשכלה גבוהה: מטרתו של הפרויקט היא סיוע בשיפור הנגישות של חומרי הוראה ומחקר המוגנים בזכויות יוצרים בקרב המוסדות להשכלה גבוהה בישראל. הפורום נוסד על ידי המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה בשיתוף עם בית הספר למשפטים במסלול האקדמי - המכללה למנהל. הפורום מנוהל בראשות פרופסור ניבה אלקין-קורן, ד"ר אורית פישמן-אפורי וגב' עמירה דותן.
- פרויקט הנגשה עברית - הליכי דיגיטציה בספריה הלאומית: הספרייה הלאומית נערכת לעידן הדיגיטלי ולהנגשת אוצר התרבות שבמחסניה לציבור הרחב באמצעות האינטרנט. המדובר באוסף עשיר של ספרים, עיתונים, כתבי יד ומדיה שהעברתם לקבצים דיגיטליים והעמדתם לרשות ציבור המשתמשים מעוררת שורה של שאלות משפטיות בנושאים המצויים בלב הדיון המשפטי והציבורי בישראל ובעולם. בין היתר: עתיד הספרים והספרייה הדיגיטלית, הטיפול ביצירות יתומות, תקופת ההגנה על יצירות שונות, הנגשת המידע בעידן דיגיטלי, ופיתוח מודלים כלליים ומסחריים חדשים. הקליניקה מלווה את הספרייה הלאומית בסוגיות המשפטיות המתעוררות במסגרת תהליך הדיגיטציה של אוסף הספרייה והנגשתו באמצעות רשת האינטרנט. המחקר המשפטי הנערך במסגרת זו יהיה נגיש לציבור הרחב ויסייע לספריות ולארכיונים להנגיש אוצרות תרבות במתכונת דומה.
- פרויקט קריאטיב קומנס (CC) ישראל: קריאטיב קומנס[1] הוא ארגון עולמי ללא מטרות רווח, המציע רישיונות בהם "חלק מהזכויות השמורות", המהווים חלופה למנגנון זכויות היוצרים המסורתי בו "כל הזכויות שמורות". במסגרת הפרויקט, הקליניקה עוסקת בהעלאת המודעות להסרת חסמים למידע ולידע ("מידע פתוח") באמצעות הרצאות לקהילות יוצרים ומשתמשים ולציבור הרחב, מקיימת מחקרים הנוגעים לרישיונות המוצעים ואחראית על עדכון הרישיונות ואחזקת האתר של קריאייטיב קומונס ישראל.
- פרויקט "טרור מקוון": המחקר, בראשות פרופסור עמנואל גרוס ובשיתוף הקליניקה, מבקש לקבוע מדיניות משפטית-טכנולוגית לצמצום תופעת הטרור הקיברנטי על כל גווניו. המשוכה הקשה ביותר היא הגדרת המונח "טרור". קשה להגיע להסכמה תוך מדינתית על הגדרת המונח ועל אחת כמה וכמה הסכמה בינלאומית על נוסח הגדרה זו. המחקר ברובו הוא מחקר תאורטי ושיטתי של ספרות מקצועית, הן בתחום המשפט והן בתחום פילוסופיית המשפט והמלחמה. המשימה הראשונה של המחקר תהא להגדיר את המונח "טרור קיברנטי" לאור מחקר תאורטי מקיף שייבחן את כלל הגדרות הטרור והטרור הקיברנטי הקיימות. לאחר מכן, המחקר יבחן את הספרות המקצועית בתחום מהן הדרכים המשפטיות להתמודדות בתופעה זו והאם ישנו צורך כי המשפט יתערב או שמא די במעורבות טכנולוגית נגדית.
- מסיבת יום נחלת הכלל: יום נחלת הכלל[2] חל בישראל ב-31 בדצמבר ונחוג לאחר ה-1 בינואר בכל שנה. ביום זה משתחררות בישראל יצירות לנחלת הכלל, והופכות מותרות לשימוש עבור הציבור הרחב. כל שנה הקליניקה והמרכז למשפט וטכנולוגיה חוגגים יום זה, ומציינים את היצירות החדשות המצטרפות לנחלת הכלל.
ניירות עמדה מטעם הקליניקה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- תגובת הקליניקה לתזכיר חוק זכות יוצרים (תיקון מס'...) (אמצעי הגנה טכנולוגיים ומידע אלקטרוני אודות ניהול זכות יוצרים), התשע"ב-2012:[3] בסוף נובמבר 2012 הגישה הקליניקה למחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים נייר העמדה, כתגובה לתזכיר חוק זכות יוצרים (תיקון - הגנה על אמצעים טכנולוגיים ועל אמצעים לניהול זכויות), התשע"ב-2012. התזכיר המוצע עוסק באמצעי הגנה טכנולוגיים. טכנולוגיות ניהול זכויות דיגיטליות (DRM) הן אמצעי מיוחד המיועד להרחיב ולהגביר את אופני ומידת השליטה של בעלי זכויות היוצרים על נכסי הקניין הרוחני שלהם. התזכיר מבקש לתת הגנה משפטית מפני עקיפת מנעולים אלה ובכך להרחיב את זכות היוצר כפי שהיא מעוגנת כיום בחוק הנוכחי. הרחבת זכות זו עשויה להביא לצמצום תופעת הפיראטיות, אולם היא עלולה גם לפגוע קשות בעולם היצירות בכללותו.
- תגובת הקליניקה לקול קורא להצגת ניירות עמדה בנושא אמצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה:[4] לבקשתה של רשות הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, הגישה הקליניקה בשנת 2010 נייר עמדה בנושא היקף ההגנה הראויה להינתן לתוכנת מחשב בדיני הפטנטים. בנייר העמדה נבחנו המגמות הקיימות בארצות הברית, באירופה ובדין הישראלי.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קליניקה משפטית
- פרויקט עבודות ויקימדיות - הקליניקה למשפט, לטכנולוגיה ולסייבר, הפקולטה למשפטים אוניברסיטת חיפה
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר הקליניקה למשפט וטכנולוגיה
- אתר המרכז למשפט וטכנולוגיה
- אתר קיריאטיב קומנס ישראל
- הרצאה בנושא זכויות יוצרים, רישיונות קריאטיב קומנס ומידע פתוח.
- עידו בלאס, המגמה הספרותית: חדשות ואירועים, באתר הארץ, 2 בינואר 2012
- עודד ירון, 70 שנה אחרי, מרימים כוס ליוצרים המתים, באתר הארץ, 5 בינואר 2011
- נדב דופמן-גור, מסיבת יום נחלת הכלל, באתר גיקטיים, ינואר 2011.
- דלית קן-דרור, אז מה בדיוק עושים בקליניקה שלכם?, באתר nrg, ינואר 2010.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ אתר Creative Commons
- ^ אתר Public Domain Day
- ^ תזכיר חוק זכות יוצרים (תיקון מס'...) (אמצעי הגנה טכנולוגיים ומידע אלקטרוני אודות ניהול זכות יוצרים), התשע"ב-2012, הופץ ב-27 באוגוסט 2012 על ידי משרד המשפטים באתר החקיקה הממשלתי
- ^ תגובה לקול קורא להצגת ניירות עמדה בנושא אמצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה עמדת הקליניקה לקניין רוחני, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה