ירי ספורטיבי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הוספת קטגוריה:קליעה באמצעות HotCat
Virum Mundi (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:Air-rifle-shooting.jpg|שמאל|ממוזער|250px|תחרות ב[[רובה אוויר]] למרחק 10 מטר.]]
[[קובץ:Air-rifle-shooting.jpg|שמאל|ממוזער|250px|תחרות ב[[רובה אוויר]] למרחק 10 מטר.]]
'''ירי ספורטיבי''' הוא שם כולל לענפי [[ספורט]] הכוללים תחרויות [[ירי]] למטרות נייחות או ניידות במגוון סגנונות, המבוצעות במגוון סוגי [[כלי נשק|נשקים]].
'''קליעה''' הוא ענף ספורט הכולל תחרויות [[ירי]] למטרה ב[[רובה]] ו[[אקדח]], המאוגד תחת [[ההתאחדות העולמית לקליעה]] (ISSF) ומוכר כ[[ענף אולימפי]].


בין ענפי הירי הספורטיבי ניתן למצוא [[ענף אולימפי|ענפים אולימפיים]] כגון [[קליעה (ספורט)|קליעה]], בהם נעשה שימוש ב[[רובה]] או [[אקדח]] ב[[קוטר זעיר]], או [[ירי בצלחות חרס]], המבוצע ב[[רובה ציד]], וענפים שאינם אולימפיים כגון [[ירי מעשי]], המדמה מצבים דינאמיים של [[הגנה עצמית]],  או [[ספורטינג]] (ירי דינאמי המדמה מתווי ציד).
הענף נחלק לענפי [[רובה]], ענפי [[אקדח]] ורובה צייד (ירי על צלחות חרס). הענפים שמים דגש על דיוק מרבי בפגיעה או מהירות ירי גבוהה-משמע, כושר [[קליעה]]. הגוף המרכז את פעילות הענפים בישראל הוא התאחדות הקליעה.


ישנן תחרויות ספורט המשלבות ירי ספורטיבי עם ענפים אחרים, כגון ה[[ביאתלון]]. עם זאת לא נהוג לכלול ענפים מסוג זה תחת הגדרת ירי ספורטיבי.
קליעה נעשית בתנוחות אחדות:
* עמידה
* כריעה
* שכיבה


גם [[ציד]] מוגדר כירי ספורטיבי, אף כי לא בישראל, אם כי בשנים האחרונות ארגוני ספורט רבים בעולם מתנגדים לשימוש בכינוי זה מטעמי אידאולוגיה ו[[הגנת החי]]. למעשה, בשנת 1900 הוכנסה ל[[אולימפיאדת פריז (1900)|אולימפיאדת פריז]] תחרות ירי ב[[פסיונים]], ששרדה רק אולימפיאדה אחת. בשפות שונות, ענף הציד נקרא גם ספורט סינגטי. בישראל, כאמור, ציד אינו מוגדר כספורט ואינו נכלל תחת הגדרת ירי ספורטיבי.
תחרויות קליעה באקדח וברובה צייד נעשות במצב עמידה. תחרויות קליעה ברובה נעשות במצב שכיבה או בצירוף של 3 מצבים.

ענפי הירי הספורטיבי ממויינים בהתאם לסוג כלי הנשק, קוטרו, סוג ותצורת [[מטרות]], המרחק מהמטרה וניידות. העוסקים בספורט זה נקראים קלעים (בתחומים האולימפיים) או ספורטאי ירי (כמו במקרה של ירי מעשי).

==מושגים==

בעברית נהוג לבלבל בין המושגים ירי ספורטיבי, ירי אולימפי ו[[קליעה]], עם זאת לא כל ירי ספורטיבי הוא ענף אולימפי, ולא כל פעילות קליעה נעשית לצרכי ספורט (קליעה צבאית או [[צליפה]], למשל). ירי אולימפי יכול לכלול רק ענפים מסוימים מתחום רחב יותר (כמו במקרה של ירי בצלחות חרס). ככלל, נהוג בעברית לחלק את המושג ירי ספורטיבי לירי אולימפי וירי מעשי, אף כי קיימים תחומים ש"נופלים" בין ההגדרות.

[[קשתות]] הינה ענף קליעה, אולם אינה ענף ירי. ספורטאים העוסקים בענף זה נקראים קשתים ולא קלעים. הגדרה זו נכונה גם ל[[קשת מוצלבת]], על אף שמנגנון הירי בה כולל הדק.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==

גרסה מ־15:05, 26 באוקטובר 2015

תחרות ברובה אוויר למרחק 10 מטר.

ירי ספורטיבי הוא שם כולל לענפי ספורט הכוללים תחרויות ירי למטרות נייחות או ניידות במגוון סגנונות, המבוצעות במגוון סוגי נשקים.

בין ענפי הירי הספורטיבי ניתן למצוא ענפים אולימפיים כגון קליעה, בהם נעשה שימוש ברובה או אקדח בקוטר זעיר, או ירי בצלחות חרס, המבוצע ברובה ציד, וענפים שאינם אולימפיים כגון ירי מעשי, המדמה מצבים דינאמיים של הגנה עצמית,  או ספורטינג (ירי דינאמי המדמה מתווי ציד).

ישנן תחרויות ספורט המשלבות ירי ספורטיבי עם ענפים אחרים, כגון הביאתלון. עם זאת לא נהוג לכלול ענפים מסוג זה תחת הגדרת ירי ספורטיבי.

גם ציד מוגדר כירי ספורטיבי, אף כי לא בישראל, אם כי בשנים האחרונות ארגוני ספורט רבים בעולם מתנגדים לשימוש בכינוי זה מטעמי אידאולוגיה והגנת החי. למעשה, בשנת 1900 הוכנסה לאולימפיאדת פריז תחרות ירי בפסיונים, ששרדה רק אולימפיאדה אחת. בשפות שונות, ענף הציד נקרא גם ספורט סינגטי. בישראל, כאמור, ציד אינו מוגדר כספורט ואינו נכלל תחת הגדרת ירי ספורטיבי.

ענפי הירי הספורטיבי ממויינים בהתאם לסוג כלי הנשק, קוטרו, סוג ותצורת מטרות, המרחק מהמטרה וניידות. העוסקים בספורט זה נקראים קלעים (בתחומים האולימפיים) או ספורטאי ירי (כמו במקרה של ירי מעשי).

מושגים

בעברית נהוג לבלבל בין המושגים ירי ספורטיבי, ירי אולימפי וקליעה, עם זאת לא כל ירי ספורטיבי הוא ענף אולימפי, ולא כל פעילות קליעה נעשית לצרכי ספורט (קליעה צבאית או צליפה, למשל). ירי אולימפי יכול לכלול רק ענפים מסוימים מתחום רחב יותר (כמו במקרה של ירי בצלחות חרס). ככלל, נהוג בעברית לחלק את המושג ירי ספורטיבי לירי אולימפי וירי מעשי, אף כי קיימים תחומים ש"נופלים" בין ההגדרות.

קשתות הינה ענף קליעה, אולם אינה ענף ירי. ספורטאים העוסקים בענף זה נקראים קשתים ולא קלעים. הגדרה זו נכונה גם לקשת מוצלבת, על אף שמנגנון הירי בה כולל הדק.

קישורים חיצוניים


ערך זה הוא קצרמר בנושא ספורט. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.