גלעד (כתב עת) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הגהה
←‏על כתב-העת: קישורים פנימיים
שורה 4: שורה 4:


== על כתב-העת ==
== על כתב-העת ==
גלעד הוא כתב עת ייחודי בכך שהוא דו-לשוני בפרסום מאמרים בחקר יהדות פולין. באתר המכון הוא מכונה:" 'ספינת הדגל' של '''המכון לחקר תולדות יהדות פולין ויחסי ישראל-פולין''', ובהיותו היחיד מסוגו שמפרסם מחקרים בעברית ובאנגלית, הוא זוכה למוניטין ויוקרה בינלאומיים"<ref>[https://www3.tau.ac.il/ggcenter/index.php/publications/gal-ed-journal כתב העת גלעד], '''המרכז לחקר התפוצות ע"ש גולדשטיין-גורן'''</ref>. החלק העברי מכיל כתב העת מאמרים של חוקרים בתחום היהדות, תעודות היסטוריות עם טקסט מלווה ומאיר, דיונים, הספדים לחוקרים שנפטרו לאחרונה, ביבליוגרפיה, ביקורות על ספרים וכדומה. החלק האנגלי מכיל גם הוא מחקרים מקוריים, דיונים ותעודות בשפה האנגלית. שני החלקים מכילים חומר מקורי, שזוהי הופעתו הראשונה.<ref name=":0">מידע שהוסיף פרופ' דוד אנגל, עורכו של "גלעד" בשנים 2016-1985; וראו גם '''גלעד''', כר' כ"א</ref>
גלעד הוא כתב עת ייחודי בכך שהוא [[רב-לשוניות|דו-לשוני]] בפרסום מאמרים בחקר [[יהדות פולין|יהדות פולין.]] באתר המכון הוא מכונה:" '[[אוניית דגל|ספינת הדגל]]' של '''המכון לחקר תולדות יהדות פולין ויחסי ישראל-פולין''', ובהיותו היחיד מסוגו שמפרסם מחקרים בעברית ובאנגלית, הוא זוכה ל[[מוניטין]] ויוקרה בינלאומיים"<ref>[https://www3.tau.ac.il/ggcenter/index.php/publications/gal-ed-journal כתב העת גלעד], '''המרכז לחקר התפוצות ע"ש גולדשטיין-גורן'''</ref>. בחלקו העברי מכיל כתב העת מאמרים של חוקרים בתחום היהדות, תעודות היסטוריות עם טקסט מלווה ומאיר, דיונים, הספדים לחוקרים שנפטרו לאחרונה, רשימות [[ביבליוגרפיה|ביבליוגרפיות]], ביקורות על ספרים וכדומה. החלק האנגלי מכיל גם הוא מחקרים מקוריים, דיונים ותעודות בשפה האנגלית. שני החלקים מכילים חומר מקורי, שזוהי הופעתו הראשונה.<ref name=":0">מידע שהוסיף פרופ' דוד אנגל, עורכו של "גלעד" בשנים 2016-1985; וראו גם '''גלעד''', כר' כ"א</ref>
=== תולדות כתב העת ===
=== תולדות כתב העת ===
בעקבות המאורעות בשנת [[1968]] ב[[הרפובליקה העממית הפולנית|פולין הקומוניסטית]], הגיעו לארץ יהודים רבים וביניהם מספר לא קטן של חוקרים [[אקדמיה|אקדמאים]].<ref>ראו ערך [[יהדות פולין]], בסעיף: פולין הקומוניסטית</ref>
"גלעד" הוקם בעקבות הסכם שנחתם בשנת 1970 בין המכון לחקר התפוצות של אוניברסיטת תל-אביב, לבין [[פדרציה יהודית|הפדרציה העולמית של יהודי פולין]]. הפדרציה הבטיחה בהסכם לממן שורה של פעולות הקשורות לחקר תולדות יהודי פולין. ביניהן: איסוף חומר ארכיוני וספרייתי, הענקת מלגות מחקר לחוקרים צעירים וותיקים, פרסום מחקרים והפצתם והקמת קתדרה לחקר תולדות היהודים בפולין. האוניברסיטה, מצדה, התחייבה להקים מסגרת אקדמית בשם "גלעד: אגודה לחקר תולדות היהודים בפולין מיסודן של אוניברסיטת תל אביב והפדרציה העולמית של יהודי פולין.<ref name=":0" />

"גלעד" הוקם בעקבות הסכם שנחתם בשנת 1970 בין המכון לחקר התפוצות של [[אוניברסיטת תל אביב|אוניברסיטת תל-אביב]], לבין [[פדרציה יהודית|הפדרציה העולמית של יהודי פולין]]. הפדרציה הבטיחה בהסכם לממן שורה של פעולות הקשורות לחקר תולדות יהודי פולין. ביניהן: איסוף חומר [[ארכיון|ארכיוני]] וספרייתי, הענקת מלגות מחקר לחוקרים צעירים וותיקים, פרסום מחקרים והפצתם והקמת קתדרה לחקר תולדות היהודים בפולין. האוניברסיטה, מצדה, התחייבה להקים מסגרת אקדמית בשם "'''גלעד: אגודה לחקר תולדות היהודים בפולין מיסודן של אוניברסיטת תל אביב והפדרציה העולמית של יהודי פולין.'''<ref name=":0" />


הוצאת כתב העת "גלעד" הייתה אחד מביטויי ההסכם. כעורך ראשון התמנה [[משה מישקינסקי]], והכרך הראשון יצא לאור בשנת תשל"ג (1973) ונקרא: "גלעד: מאסף לתולדות יהדות פולין". עד עתה יצאו 25 כרכים.
הוצאת כתב העת "גלעד" הייתה אחד מביטויי ההסכם. כעורך ראשון התמנה [[משה מישקינסקי]], והכרך הראשון יצא לאור בשנת תשל"ג (1973) ונקרא: "גלעד: מאסף לתולדות יהדות פולין". עד עתה יצאו 25 כרכים.


מישקינסקי ערך את גלעד עד שנת 1985. עמנואל מלצר ודוד אנגל החליפו אותו. עם פרישתו של מלצר התמנה דוד אנגל לעורך הראשי של גלעד עד שנת 2016. בשנים 2016-1997 שימשו כעורכי משנה מרקוס זילבר, [[דוד אסף]], [[אלחנן ריינר]], אדם טלר ו[[אבנר הולצמן]]. החל משנת 2016 התמנה [[גרשון בקון]] לתפקיד העורך הראשי.
מישקינסקי ערך את גלעד עד שנת 1985. [[עמנואל מלצר]] ו[[דוד אנגל]] החליפו אותו. עם פרישתו של מלצר התמנה דוד אנגל לעורך הראשי של גלעד עד שנת 2016. בשנים 2016-1997 שימשו כעורכי משנה מרקוס זילבר, [[דוד אסף]], [[אלחנן ריינר]], אדם טלר ו[[אבנר הולצמן]]. החל משנת 2016 התמנה [[גרשון בקון]] לתפקיד העורך הראשי.


== מבחר מאמרים שפורסמו בגלעד ==
== מבחר מאמרים שפורסמו בגלעד ==

גרסה מ־00:45, 9 ביולי 2019

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
כר' כ"ג של כתב העת "גלעד", תשע"ג

גלעד הוא כתב עת (נקרא גם מאסף) לתולדות יהודי פולין ותרבותם. כתב העת יוצא אחת לשנתיים (דו-שנתון) ומתפרסם על ידי המכון לחקר תולדות יהדות פולין ויחסי ישראל-פולין, המרכז לחקר התפוצות על שם גולדשטיין-גורן, אוניברסיטת תל אביב.

על כתב-העת

גלעד הוא כתב עת ייחודי בכך שהוא דו-לשוני בפרסום מאמרים בחקר יהדות פולין. באתר המכון הוא מכונה:" 'ספינת הדגל' של המכון לחקר תולדות יהדות פולין ויחסי ישראל-פולין, ובהיותו היחיד מסוגו שמפרסם מחקרים בעברית ובאנגלית, הוא זוכה למוניטין ויוקרה בינלאומיים"[1]. בחלקו העברי מכיל כתב העת מאמרים של חוקרים בתחום היהדות, תעודות היסטוריות עם טקסט מלווה ומאיר, דיונים, הספדים לחוקרים שנפטרו לאחרונה, רשימות ביבליוגרפיות, ביקורות על ספרים וכדומה. החלק האנגלי מכיל גם הוא מחקרים מקוריים, דיונים ותעודות בשפה האנגלית. שני החלקים מכילים חומר מקורי, שזוהי הופעתו הראשונה.[2]

תולדות כתב העת

בעקבות המאורעות בשנת 1968 בפולין הקומוניסטית, הגיעו לארץ יהודים רבים וביניהם מספר לא קטן של חוקרים אקדמאים.[3]

"גלעד" הוקם בעקבות הסכם שנחתם בשנת 1970 בין המכון לחקר התפוצות של אוניברסיטת תל-אביב, לבין הפדרציה העולמית של יהודי פולין. הפדרציה הבטיחה בהסכם לממן שורה של פעולות הקשורות לחקר תולדות יהודי פולין. ביניהן: איסוף חומר ארכיוני וספרייתי, הענקת מלגות מחקר לחוקרים צעירים וותיקים, פרסום מחקרים והפצתם והקמת קתדרה לחקר תולדות היהודים בפולין. האוניברסיטה, מצדה, התחייבה להקים מסגרת אקדמית בשם "גלעד: אגודה לחקר תולדות היהודים בפולין מיסודן של אוניברסיטת תל אביב והפדרציה העולמית של יהודי פולין.[2]

הוצאת כתב העת "גלעד" הייתה אחד מביטויי ההסכם. כעורך ראשון התמנה משה מישקינסקי, והכרך הראשון יצא לאור בשנת תשל"ג (1973) ונקרא: "גלעד: מאסף לתולדות יהדות פולין". עד עתה יצאו 25 כרכים.

מישקינסקי ערך את גלעד עד שנת 1985. עמנואל מלצר ודוד אנגל החליפו אותו. עם פרישתו של מלצר התמנה דוד אנגל לעורך הראשי של גלעד עד שנת 2016. בשנים 2016-1997 שימשו כעורכי משנה מרקוס זילבר, דוד אסף, אלחנן ריינר, אדם טלר ואבנר הולצמן. החל משנת 2016 התמנה גרשון בקון לתפקיד העורך הראשי.

מבחר מאמרים שפורסמו בגלעד

  • אלחנן ריינר, עליית "הקהילה הגדולה" - על שורשי הקהילה היהודית העירונית בפולין בעת החדשה המוקדמת, גלעד, כר' כ'
  • דוד אסף, "החדשות הטובות", הזייה משיחית בקרב חסידים בוולין, גלעד, כר' כ'

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כתב העת גלעד, המרכז לחקר התפוצות ע"ש גולדשטיין-גורן
  2. ^ 1 2 מידע שהוסיף פרופ' דוד אנגל, עורכו של "גלעד" בשנים 2016-1985; וראו גם גלעד, כר' כ"א
  3. ^ ראו ערך יהדות פולין, בסעיף: פולין הקומוניסטית