לדלג לתוכן

עובדיה פורת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עובדיה פורת
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 24 ביוני 1911
דאוגבפילס, האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 9 בדצמבר 1995 (בגיל 84)
ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה עובדיה יוסלביץ' עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך עלייה 1929
מקום קבורה עינת עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק חקלאי, לוחם, איש מודיעין, דיפלומט
מפלגה מפא"י
ראש המועצה האזורית השרון התיכון
19511953
(כשנתיים)
מבקר ההסתדרות
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עובדיה פורת (24 ביוני 19119 בדצמבר 1995) היה חלוץ, חבר ב"קבוצת הכובש", ממקימי הקיבוצים רמת הכובש ועינת, דיפלומט, פעיל ההגנה ופעיל ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל[1]. בעת הקמת קיבוץ עינת, פורת היה מזכיר הקיבוץ, ובין השנים 1951 ו-1953 כיהן כראש המועצה האזורית השרון התיכון, שבה נמצא הקיבוץ.

פורת נולד לשרה ולרב יוסף יוסלביץ', בעיירה דבינסק, שבלטביה, שהייתה אז באימפריה הרוסית. בעיירה נמשכה הפעילות הדתית והציונית גם אחרי המהפכה הרוסית (1917). פורת שלט בשפה העברית מילדות. הוא למד בחדר, בישיבה ובבית ספר תיכון "תחכמוני". הוא הצטרף לתנועת "השומר הצעיר" ובהמשך ל"חלוץ הצעיר", ובשנת 1929 עלה לארץ ישראל. הוא הצטרף לקבוצת ההכשרה "הכובש" בכפר סבא, וחלה בקדחת.

פורת וחבריו ניסו לכפות על פרדסני נס ציונה עבודה עברית. בשנת 1932 הם הקימו את הקיבוץ "רמת הכובש". בשנת 1934 יצא פורת בשליחות ההסתדרות לפולין. שם הפך לפעיל ההעפלה.

עם חזרתו ארצה, פורת היה פעיל ארגון ההגנה. הוא התחפש לרב כדי לערוך סדר פסח לאסירים בכלא עכו. אולם משימתו העיקרית הייתה יצירת קשר בינם לבין פעילי הארגון, שמחוץ לכלא. ב-1936 מונה לאיש קשר בין הנוטרים לבין ההגנה והמחלקה המדינית של הסוכנות היהודית. תפקיד הכיסוי שלו היה איש סעד, המטפל ברווחת הנוטרים. עוד באותה שנה חזר לקיבוץ.

בעת המרד הערבי הגדול הייתה רמת הכובש בחזית המאבק, ופורת וחבריו הגנו על היישוב והדרכים סביבו, וספגו אבדות כבדות מהפורעים הערבים. בנובמבר 1943 פשט הצבא הבריטי על רמת הכובש וחיפש נשק ומעפילים. חברי הקיבוץ לא חשפו דבר. ב-1945 נשלח פורת לארצות הברית להסברה על היישוב היהודי בארץ ישראל והצורך בחיזוק העלייה לאחר השואה. הוא גם גייס מתנדבים לעזרת "ההגנה" ורכש נשק. הוא שב לארץ ב-1947, והתברר כי הפך בארצות הברית למבוקש בעוון הברחת נשק.

בשנת 1951, לאחר ויכוחים רבים, שבקיבוץ רמת הכובש הגיעו תכופות לאלימות פיזית, הוחלט על הפילוג בתנועה הקיבוצית. עובדיה וקבוצה גדולה של חברים, תומכי מפא"י, נטשו את קיבוץ רמת הכובש בידי תומכי מפ"מ, והקימו את קיבוץ עינת. בעינת, פורת שימש כמזכיר הקיבוץ ובין השנים 1951 ו-1953 כיהן כראש המועצה האזורית השרון התיכון, בה נמצא הקיבוץ.

עם סיום תפקידו כמזכיר הקיבוץ, הצטרף פורת לפעילות ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל. הוא שימש כמבקר הפנימי שלה. בתפקידו מנע בזבזנות בהסתדרות.

עובדיה התחתן עם רעייקה, ולזוג נולדו שלושה ילדים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]


ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.