לדלג לתוכן

פיות רדיקליות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פיות רדיקליות בכינוס בארצות הברית

פיות רדיקליותאנגלית: Radical Faeries) היא רשת קווירית רוחנית עולמית. התנועה, המאמצת מרכיבים של אנרכיזם ושל סביבתנות, נחשבת לעיתים לתת-תרבות נאו-פגנית.

הכינוי "פיות" הוא כינוי גנאי רווח להומואים באנגלית; כדי להבדילם מהיצורים המיתיים, המילה נכתבת "Faerie" בכתיב אנגלי עתיק.

הארי היי, מייסד תנועת הפיות הרדיקליות, 1996

תנועת הפיות הרדיקליות נוסדה בקליפורניה, ארצות הברית בשנת 1979 על ידי האקטיביסטים ההומואים הארי היי, מיטש ווקר ודון קילהפנר, שרצו ליצור אלטרנטיבה, למה שהם ראו כגישה השלטת של היטמעות בחברה הסטרייטית בקרב הקהילה הגאה בארצות הברית. בכך, הושפעו מתנועות הנגד, כגון "ילדי הפרחים" של שנות ה-60 של המאה ה-20. האספה הראשונה התקיימה בספטמבר 1979 באריזונה. מאז, התנועה המשיכה לגדול, והפכה לרשת עולמית רופפת של שבטים.

הפיות הרדיקליות מהוות תנועת נגד לגישה ההטרונורמטיבית, המנסה להידמות לחברה הסטרייטית. כפי שהעירה פעם פיה אחת, לדעתו, התרבות המיינסטרימית של הגייז הייתה "פרודיה דכאנית של התרבות הסטרייטית", אשר מתרחשת לרוב בבארים, ולא מעודדת "יצירת קשר עמוק ואכפתיות האחד מהשני".[1]

תנועת הפיות הרדיקליות היא תנועה אנטי-ממסדית, המבוססת על קהילתיות. התנועה הוקמה במהלך המהפכה המינית של שנות ה-70, על ידי גברים הומוסקסואלים בארצות הברית. התנועה גדלה במקביל לתנועת זכויות הלהט"בים, כשהיא קוראת תיגר על האספקטים הפטריאכליים ועל ההתמסחרות של החיים הלהט"ביים המודרניים.

נכון ל-2024, כוללות הפיות הרדיקליות מגוון של מגדרים, נטיות מיניות וזהויות. כינוסים והתאספויות רבים פתוחים לכל, בעוד שאחדים מיועדים לגברים בלבד.

לפיות הרדיקליות קהילות קבע המכונות באנגלית ״ sanctuary ״ (בעברית ניתן לתרגם ״מקדש״ וגם ״מקלט״), וכמו כן כינוסים (״ gathering״) הנערכים בטבע, כחלק מביטוי עצמי, שאיפה לרוחניות וקרבה לטבע וקיימות.[2]

ישראלים שהשתתפו במפגשי פיות באירופה ובארצות הברית, שאפו להקים קהילת פיות מקומית. הקבוצה קמה בשנת 2007 עם ייסוד קבוצת גוגל וקריאה לפיות ברחבי העולם לצרף פיות ישראליות נוספות. מפגש ראשוני התקיים רק ב-2011 בדירה בתל אביב, בהשתתפות פיות מקומיות ופיות יהודיות הגרות בארצות הברית, אולם האספה הכללית הראשונה בטבע התקיימה רק ב-21 ביוני 2013, היום הארוך בשנה, בסמוך למעיין בפארק קנדה. במפגש השתתפו כ-30 גברים סיסג'נדרים וג'נדרקווירים, הומוסקסואלים וביסקסואליות. החל מאותו מפגש, התקיימו מפגשי אביב, קיץ וסתיו קבועים, ובינואר 2016 נערך גם מפגש חורף ראשון. הכינוסים מתקיימים בטבע בסמיכות לימי השוויון האביבי והסתוי, וימי המפנה הקיצי והחורפי.

קהילת הפיות המקומית, המכנה עצמה "פיות כנען", כוללת כיום מעל ל-150 משתתפים המזדהים כפיות רדיקליות, ומתוכם גרעין קבוע של כמה עשרות משתתפים המגיעים לכינוסי פיות מדי עונה.

בדומה לתחילת דרכן של הפיות הרדיקליות בארצות הברית, קהילת הפיות הישראלית הוקמה על ידי גברים-סיסג'נדרים. הקבוצה הישראלית, כמו קבוצות פיות נוספות ברחבי העולם, מפולגת לגבי אפשרות של שילוב נשים לסביות וטרנסג'נדרים, מחשש שמפגשים משותפים יפגעו באופי המיוחד והאינטימי של מפגשי גברים בלבד, מה שיפגע במרחב הבטוח של המשתתפים. נכון להיום, עדיין מרבית המשתתפים בכינוסי פיות כנען הם גברים, אך הכינוסים פתוחים גם למשתתפות ומשתתפים שאינם מזדהים כך.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיות רדיקליות בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Adler, Margot, Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshipers and Other Pagans in America, London: Penguin, 2006, ISBN 0-14-303819-2
  2. ^ Bonck, John, Radical Faeries, GLBTQ Social Science., 2015