בית השגרירות הרוסית
בית השגרירות הרוסית הוא מבנה היסטורי הממוקם בשדרות רוטשילד מספר 46, פינת רחוב שד"ל בתל אביב, והוא אחד מבנייניה הנודעים של העיר. הבניין מתאפיין באדריכלות של הסגנון האקלקטי הייחודי ללב תל אביב.
הבית תוכנן ב־1924 על ידי האדריכל יהודה מגידוביץ', עבור משפחת לוין האמידה. הוא משופע בקישוטים וסמלים ברוח הסגנון הרומנטי, ובחזיתו פגודה.
עם השנים החליף הבניין בעלים, ואחרי הקמת המדינה שכנה בו צירות ברית המועצות. ב־9 בפברואר 1953, בשעות הערב, בוצע בו הפיגוע בצירות הסובייטית שבעקבותיה ניתקה ברית המועצות את יחסיה הדיפלומטיים עם מדינת ישראל. היחסים חודשו רק לאחר מות סטלין ביולי 1953.
לאחר שהשגרירות עברה לרמת גן, ננטש הבניין ונזנח. בשנת 1991 הוכרז כמבנה לשימור ושוחזר על ידי משרד האדריכלים של אמנון בר אור ומוטי בודק, יחד עם משרד המהנדס שמעיה בן אברהם. עבודת השימור בוצעה במקביל לבניית מגדל אלרוב בעורף הבית ובמחובר אליו, בתכנונם של משרד אדריכלים אברהם יסקי ויוסי סיוון. פרויקט בנייה זה, המשלב שימור מבנה היסטורי בתמורה למתן זכויות בנייה רחבות לגורד שחקים בעורפו, עודד מאז עוד מספר פרויקטים דומים שנבנו באזור מרכזה ההיסטורי של תל אביב.
לאורך שנות התשעים ועד שנת 2006 שכנו בַּבניין המשרדים ואולמות התצוגה של בית המכירות הפומביות "סותבי'ס" והבניין שינה את שמו ל"בית סותבי'ס". בשנת 2006 נמכר הבית בלמעלה מ־35 מיליון שקלים לבני הזוג ג'רי שוורץ והת'ר ריסמן ושמו הוסב ל"בית הישג".
הבית נתרם לקרן הפילנתרופית שאותה הקימו בני הזוג, ולאחר שיפוץ יסודי ישמש הבית לפעילויות הפילנתרופיות ובראשן קרן הישג- קרן מלגות לחיילים בודדים משוחררים.
אחד המונומנטים המעניינים של המבנה הוא הפגודה. כאשר שוחזר הבניין, הופתע צוות העובדים לגלות שארבעת חלקי הפגודה נפתחים בעזרת מנגנון מיוחד ויוצרים מעין פתח מעל לחדר המדרגות. המנגנון נועד, כנראה, לאפשר הכנסת רהיטים בקלות לתוך המבנה. הועלתה גם סיבה אחרת: בהיות משפחת לוין משפחה דתית, המטרה הייתה לאפשר בניית סוכה.
[עריכה] ראו גם
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- על בית לוין באתר עיריית תל אביב-יפו.
- על בית שגרירות רוסיה בתל אביב באתר LiveJournal