לחמניית קיסר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לחמניית קיסר
Kaiserbrötchen
Kaisersemmel
מאכלים
סוג לחמנייה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא אוסטריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מרכיבים עיקריים קמח עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לחמניית קיסרגרמנית: Kaiserbrötchen או Kaisersemmel; בסלובנית: Kajzerica; בפולנית: Kajzerka; בהונגרית: Császárzsemle), המכונה גם לחמנייה וינאית (Wiener Kaisersemmel; ואם מיוצרת בעבודת יד אז נקראת גם: Handsemmel).

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

היא לחמנייה עגולה בדרך כלל, במקור מאוסטריה. היא עשויה מקמח לבן, שמרים, לתת, מים ומלח, כאשר הצד העליון מחולק בדרך כלל בדוגמה סימטרית של חמישה מקטעים, מופרדים על ידי חתכים שטחיים מעוקלים המקרינים מהמרכז החוצה או מקופלים בסדרה של אונות חופפות הדומות לכתר.[1] ה-Kaisersemmel הפריך הוא מזון אוסטרי מסורתי שאושר רשמית על ידי משרד החקלאות הפדרלי של אוסטריה.

מקור[עריכת קוד מקור | עריכה]

לחמניית קיסר במשתה בקבלת פנים של חצר מריה תרזה בערך ב-1760, פרט מציור.

לחמניות קיסר קיימות בצורה המוכרת מאז 1760 לפחות. הם נחשבים כאלה שנקראו לכבוד הקיסר (קייזר) פרנץ יוזף הראשון, קיסר אוסטריה (נולד ב-1830, שלט 18481916). ישנה גם תיאוריה שהשם נובע לפחות בחלקו ממשפחת אופים בשם Kayzer ב-Opatów שבגליציה שנכבשה על ידי מלוכת הבסבורג בחלוקה הראשונה של פולין.[2] במאה ה-18 קבע חוק את המחירים הקמעונאיים של Semmeln (לחמניות) במלוכה ההבסבורגית. לכאורה, השם Kaisersemmel נכנס לשימוש כללי לאחר שגילדת האופים שלחה משלחת ב-1789 אל יוזף השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה (נולד ב-1741, בשלטון 17651790) ושכנעה אותו לבטל את הפיקוח על מחיר הלחמניות.

וריאציות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לחמניית קיסר בעבודת יד ידועה בשם Wiener Kaisersemmel (Handsemmel מילולית). ישנן גרסאות מרובות של הלחמנייה הנפוצה, שונות בגודל, בסוג הקמח המשמש ובתוספות. אף על פי שבאופן מסורתי, לחמניות בסגנון קיסר נמצאות כיום בציפוי פרג, שומשום, גרעיני דלעת, זרעי פשתן או גרעיני חמניות. לחמניות קיסר הן חלק עיקרי בארוחת הבוקר האוסטרית הטיפוסית, המוגשת בדרך כלל עם חמאה וריבה. היא משמשת לעיתים קרובות כלחמנייה לכריכים פופולריים כמו המבורגרים בארצות הברית, ועם פרוסת נקניק (Leberkäse) בגרמניה ובאוסטריה, אם כי היא משמשת גם למילויים רבים שונים לרבות שניצל. וריאציה הנקראת kümmelweck (לחלופין מאויתת "kimmelweck" או "kummelweck")[3] מצופה במלח גס וכרוויה, ובארצות הברית הלחמנייה היא מרכיב חיוני של התמחות באזור באפלו, של כריך בקר רוסטביף.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לחמניית קיסר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ How To Shape Kaiser Rolls. Keiser University (Culinary arts|Culinary Arts). 19 בנובמבר 2013. Event occurs at 0.06. אורכב מ-המקור ב-2021-12-12. נבדק ב-20 בינואר 2021. {{cite AV media}}: (עזרה)
  2. ^ Radoslaw, Kubicki. "The city of Opatow and Opatöw landed estates under Austrian rule (1794 - 1809)" (PDF). נבדק ב-2023-03-31.
  3. ^ "kummelweck". Wiktionary. נבדק ב-10 ביולי 2020. {{cite web}}: (עזרה)