מנחם גוטמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרופסור מנחם גוטמן

מנחם (חמי) גוטמן (נולד ב-1936) הוא ביופיזיקאי ישראלי, פרופסור אמריטוס במחלקה לנוירובילוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב. גוטמן הוא חבר האקדמיה האירופית למדעים, סופר וצייר.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בשנת 1936 בתל אביב לצייר נחום גוטמן ואשתו דורה. את שנות ילדותו בילה בתל אביב, שם ינק את אהבת הציור מאביו ואת אהבת הכתיבה מסבו, הסופר ש. בן ציון. גוטמן היה חניך השומר הצעיר (גדוד יחיעם, קן צפון) ובוגר תיכון חדש בתל אביב. בשנת 1954 התגייס לגדוד 88 של הנח"ל המוצנח ובמהלך שירותו הסדיר השתתף בפעולות התגמול ובמלחמת סיני (מבצע קדש). כמו כן, היה רועה צאן בקיבוץ מגן. לאחר שחרורו משירות סדיר, גוטמן שרת כחייל מילואים בסיירת שריון במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים, בה נפצע במהלך הקרבות. גוטמן נישא לרות דים בשנת 1960, ונולדו להם שני ילדים, גילי וגיורא.

בשנת 1957, גוטמן החל לימודיו לתואר במיקרוביולוגיה במכון האוניברסיטאי למדעי הטבע באבו כביר, שהיווה את הבסיס להקמתה של אוניברסיטת תל אביב[1], והוא סיים את לימודיו לתואר שני בשנת 1961. לאחר סיום הלימודים, גוטמן נרשם ללימודי דוקטורט בביוכימיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, על-אף שאת המחקר ביצע בפועל במכון למחקר ביולוגי בנס ציונה. במהלך לימודיו, החל משנת 1960, שימש כמדריך בבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב. לאחר שסיים את לימודי הדוקטורט, הוא פנה ללימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו אצל פרופ' תומאס סינגר (Thomas P. Singer).

ב-1971 חזר גוטמן לישראל והקים מעבדת מחקר במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת תל אביב. בראשית דרכו, חקר אנזימים מיטוכונדריאלים וביצע אנליזות קינטיות לאנזימים שונים. בשנת 1979, גוטמן פיתח, יחד עם פרופסור דני הופרט מבית הספר לכימיה, מערכת למעקב אחר מעברי פרוטונים בין מולקולות לממס בתמיסה[2]. המערכת הניסויית התבססה על עירור של מולקולות צבע שהוביל לשחרור של פרוטון לתמיסה. התצפיות הניסוייות התבססו על שינויים מהירים (מיקרושניות) ומהירים מאוד (פיקושניות) בספקטרום הבליעה והפלואורסצנציה של התמיסה, שנותחו באמצעות אינטגרציה של משוואות קצב דיפרנציאליות. מדידות אלו שימשו בעיקר כדי לחקור את האתרים הפעילים של חלבונים, המרחב הבין-ממברנלי של ממברנות מרובות שכבות, הסביבה המימית של מיצלות הפוכות ושכבת הסולבציה של חלבונים (מולקולות המים הנמצאות בסמוך לחלבונים). גוטמן פרסם לאורך השנים למעלה מ-150 מאמרים מדעיים והדריך כ-50 תלמידים לתארים מתקדמים.

בשנת 2002 נבחר גוטמן לאקדמיה האירופית למדעים[3].

ביום העצמאות ה-61 לישראל נמנה עם מדליקי המשואות בטקס הדלקת המשואות[4].

ספרי ילדים שפרסם[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנחם גוטמן פרסם שני ספרי ילדים:

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]