ג'ו רוגן
![]() | |
לידה |
11 באוגוסט 1967 (בן 55) ניוארק, ארצות הברית ![]() |
---|---|
מדינה |
![]() |
תקופת הפעילות |
1988–הווה (כ־35 שנים) ![]() |
מקום לימודים | |
פרסים והוקרה |
טיים 100 (2022) ![]() |
https://joerogan.com | |
פרופיל ב-IMDb | |
![]() ![]() |
ג'וזף ג'יימס רוגן (באנגלית: Joseph James Rogan; נולד ב-11 באוגוסט 1967) הוא סטנדאפיסט, פרשן MMA והמארח של תוכנית הפודקאסט הפופולרית The Joe Rogan Experience. בעבר עבד רוגן גם כמגיש טלוויזיה, וכשחקן.
כקומיקאי[עריכת קוד מקור | עריכה]
הקריירה של רוגן כקומיקאי החלה באוגוסט 1988 בבוסטון. לאחר שעבר ללוס אנג'לס בשנת 1994, רוגן חתם על חוזה עם חברת וולט דיסני שיאפשר לו להופיע כשחקן בכמה תוכניות טלוויזיה כולל Hardball ו-"עיקר החדשות" לצד אנדי דיק.
בשנת 1997, הוא החל לעבוד עבור UFC כמראיין ופרשן. רוגן שחרר את המופע הקומי הראשון שלו בשנת 2000. בשנת 2001, רוגאן הפך למארח של תוכנית המציאות אפקט הפחד ששודרה בעבר בישראל בערוץ AXN.
לאחר שהתוכנית הסתיימה ב-2006 חזר רוגן לעסוק בסטנדאפ.
כאמן לחימה[עריכת קוד מקור | עריכה]
בצעירותו, רוגן למד טאקוונדו שנים רבות, והתחרה בהצלחה רבה בתחרויות קיקבוקסינג. בהמשך חייו הפך למתרגל של ג'וג'וטסו ברזילאי, תחת אדי בראבו, שהפך לחברו הטוב. הוא מחזיק בחגורה שחורה בטאקוונדו וב-ג'ו ג'יטסו ברזילאי. בבגרותו עבד שנים רבות כפרשן קרבות MMA, והוא עוסק בכך באופן מקצועי באירועי קרבות, כמו גם באופן בלתי-רשמי בתוכניות האירוח שלו.
כמארח ומראיין[עריכת קוד מקור | עריכה]
בשנת 2009 השיק רוגן את הפודקאסט "The Joe Rogan Experience" עם חברו הקומיקאי בריאן רדבן, תוכנית ראיונות המתאפיינת באורך הפרקים (למעלה משלוש שעות), שהפכה במהלך השנים לפודקאסט הפופולרי ביותר בעולם. הפודקאסט עוסק במגוון נושאים כגון אקטואליה, פוליטיקה, פילוסופיה, תחביבים ורבים נוספים. הוא אירח בין השאר את ברני סנדרס, אדוארד סנודן, אילון מאסק, מייק טייסון, כמו גם ידוענים, אנשי ציבור, מדענים והוגים נוספים.
הסכסוך עם יוטיוב והחבירה לספוטיפיי[עריכת קוד מקור | עריכה]
בשנת 2020 נוצר סכסוך בין ג'ו רוגן לבית יוטיוב, על רקע העובדה כי יוטיוב החליטו למחוק חלק מפרקי תוכניתו השנויים במחלוקת, ודרשו לצנזר אחרים. רוגן התנגד נחרצות לפעולות ודרישות אלה מצד יוטיוב, ועל כן חיפש במה אחרת לשידור תוכניתו וביטוי דעותיו. במאי 2020 חתמה ספוטיפיי על עסקת בלעדיות על הפודקאסט של רוגן תמורת בכ-100 מיליון דולרים,[1] מה שהפך אותה לאחת העסקאות הגדולות בעולם הפודקאסטים. סוכם כי כל תכניו של רוגן יועברו לפלטפורמה בספטמבר 2020, וכך היה. עד החתימה על העסקה היו תכניו של רוגן זמינים רק ביוטיוב וב-RSS באפליקציות הפודקאסטים. לאחרי מימוש העסקה, ספוטיפיי הפכו לבמה המרכזית לשידור פרקיו תוכניותיו של רוגן, ואילו ביוטיוב שודרו מאותה העת רק קטעים קצרים יותר מתוך התוכניות.
תפוצת והשפעת תוכניותיו[עריכת קוד מקור | עריכה]
באפריל 2021 היו לפודקאסט שלו מעל 10 מיליון מנויים ביוטיוב. נכון לפברואר 2023, בתוכניותיו השונות היו כ-2142 פרקים, בסך 5695 שעות מוקלטות. לעשר הראיונות הפופולריים ביותר בתוכניתו, היו לבדם מעל 278 מיליון צפיות.[2] הפודקאסט נחשב לאחת התוכניות הפופולריות ביותר בעולם.
דעותיו והגותו[עריכת קוד מקור | עריכה]
דעות חברתיות ופוליטיות[עריכת קוד מקור | עריכה]
רוגן תואר על ידי רשת CNN כבעל נטיות ליברטריאניות, אבל קשה לשייך לו עמדה פוליטית מובהקת. הוא הגדיר את עצמו כתומך נישואים חד-מיניים, זכויות להט"ב, זכויות נשים, שימוש בסמים לצורכי פנאי, הכנסה בסיסית לכול, ביטוח בריאות לכל. עם זאת, הוא תומך גם בזכות לשאת נשק, ובתיקון השני לחוקה האמריקאית. רוגן הוא תומך נלהב של חופש הביטוי ומבקר חריף של תרבות הביטול.
חיסונים[עריכת קוד מקור | עריכה]
בינואר 2022 נטען נגד רוגן שהוא הפיץ מידע כוזב בפודקאסט שלו אותו ניתן לשמוע בספוטיפיי, לאחר שאירח מתנגדי חיסונים וטען שההמלצה לצעירים בריאים להתחסן אינה נכונה, לאחר מכן חזר בו. זמרים שונים בארצות הברית החליטו להוריד את השירים שלהם מספוטיפיי, עד שזו נכנעה והוסיפה אזהרת תוכן לפרקים בפודקאסט העוסקים בחיסונים.
בנושאים כלכליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
בפרק 1930 של תוכניתו[3] (כמו גם בפרקים אחרים), הביע רוגן תמיכתו במטבעות דיגיטליים עצמאיים, דוגמת ביטקוין, וסלידתו מהשימוש במטבעות דיגיטליים בשליטת מדינות או בנקים מרכזיים. בפרק זה אמר, בהקשר לשליטה ממשלתית במטבע דיגיטלי כמו בסין (דקה 25:30): "אני חושב שעלינו להתנגד לזה עם כל מה שיש לנו. הרעיון שישנו מטבע דיגיטלי מרכזי המחובר למערכת דירוג חברתי, הוא מבעית ביותר".
ביקורת[עריכת קוד מקור | עריכה]
האשמות בדבר אנטישמיות[עריכת קוד מקור | עריכה]
בינואר 2023, אילהאן עומאר סולקה מוועדת החוץ של הקונגרס, לאחר שאמרה "זה הכל בעניין הבנג'מינים"[4]. יש שפירשו את אמירתה, כרמיזה להקשר בין היהודים ל-כסף. האמירה עמומה מטיבה, משום שניתן לפרשה כמחברת בין "בנימינים" (שם יהודי) לבין מעשים כלשהם, במיוחד לאור העובדה כי עומר הרבתה לייצג עמדות אנטי-ישראליות בפוליטיקה האמריקנית. אך בו-בעת, בארצות הברית הביטוי "בנימינים" (Benjamins) מתייחס גם לשטרות של מאה דולרים, עליה מתנוססת דמותו של בנג'מין פרנקלין, ממייסדי ארצות הברית, שלא היה יהודי. באחת מתוכניותיו, רוגן הגן על אמירתה של עומר, כאשר הסביר כי להבנתו "היא דיברה על כסף. זו לא הצהרה אנטישמית, אני לא חושב שזו היתה. בנג'מינים זה כסף. אתה יודע, הרעיון שהיהודים אינם מתעניינים בכסף הוא מגוחך. זה כמו לומר שהאיטלקים לא מתעניינים בפיצה. זה מטומטם מאוד. זה מטומטם מאוד"[5]. גינויים הושמעו כלפי רוגן באשר לאמירתו זו[6] בין השאר:[7] "עבור הקשים להבנה, 'יהודים בעניין של כסף' זה לא כמו 'האיטלקים בפיצה'", אמר דייוויד בדיאל - מחברו של ספר על אנטישמיות בשם "יהודים לא סופרים". "כי אלא אם כן שיעורי ההיסטוריה שלי באמת החמיצו משהו, אף אחד לא השמיד חלק גדול מהקהילה האיטלקית כולה בגלל אהבתם לפפרוני", הוא צייץ. "כמו כן, לג'ו רוגן יש עסקה של 200 מיליון דולר עם Spotify. ובכל זאת, כנראה שאלו יהודים שעוסקים בכסף". "מטריד שבזמן של אלימות אנטי-יהודית גואה, כאשר מספר הולך וגדל של אמריקאים מאמינים בתיאוריות קונספירציה אנטישמיות, ג'ו רוגן ישתמש במצע העצום שלו כדי להפיל תפיסות אנטישמיות על יהודים וכסף", צייץ מנכ"ל הליגה נגד השמצה, ג'ייסון גרינבלט. ראש הוועד היהודי-האמריקאי: "בהגנה על הערותיו האנטישמיות בעבר של הנציג עומר, אתה קורא לאותם טרופים ששימשו לרדיפת יהודים במשך מאות שנים".[8] דני דנון: "ג'ו, הבדיחות שלך לא מצחיקות. הם אנטישמים ובעלי טעם רע".[9] Ellie Cohanim: 'הנה כמה 'שוקרס' (מזעזעים) בשבילך: 1. לא כל היהודים "בעניין כסף" - אבל הפצת האמונה הזו היא אחת התפיסות האנטישמיות העתיקות ביותר. 2. תמיכתה של ישראל בארצות הברית אינה נובעת מה"בנג'מינים": אנשים משכילים מבינים את הערך האסטרטגי של ישראל כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון'.[10]
חרף ההאשמות באנטישמיות, רוגן הינו חבר אישי של יהודים רבים, ואירח עשרות יהודים וכמה ישראלים בתוכניתו, כגון מארק צוקרברג, לקס פרידמן, אלן לבינוביץ', איימי שומר, אנדרו שולץ, אנני יעקובסון, אבי לואב, בארי וייס, ברני סנדרס, בן שפירו, ביל מאהר, אריק וינשטיין, ברט וינשטיין גד סעד, זקארי לוי, ועוד. היהודי ארי שפיר, מחבריו הטובים ביותר, הופיע בתוכניתו כ-59 פעמים[11]. ישנה אף טענה כי לפחות 20% מתוך מאות האורחים בתוכניתו של רוגן עד כה היו יהודים[12]. בעבר, התבטא רוגן בחיוביות לגבי יהודים, בין השאר כאשר כינה אותם "חכמים מאוד" והזכיר שאחוז גבוה מזוכי פרס נובל הם יהודים[13]. רוגן גם שיבח את מדינת ישראל ומעשיה מספר פעמים[14].
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
אתר האינטרנט הרשמי של ג'ו רוגן (באנגלית)
- האתר הרשמי של הפודקאסט של ג'ו רוגאן "The Joe Rogan Experience"
ג'ו רוגן, ברשת החברתית פייסבוק
ג'ו רוגן, ברשת החברתית טוויטר
ג'ו רוגן, ברשת החברתית אינסטגרם
ג'ו רוגן, סרטונים בערוץ היוטיוב
ג'ו רוגן, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
ג'ו רוגן, באתר AllMovie (באנגלית)
ג'ו רוגן, במסד הנתונים הקולנועיים Kinopoisk.ru (ברוסית)
ג'ו רוגן, באתר ספוטיפיי
ג'ו רוגן, באתר MusicBrainz (באנגלית)
ג'ו רוגן, באתר Discogs (באנגלית)
ג'ו רוגן, באתר Songkick (באנגלית)
- עמית קלינג, רדיו סטלנים ב־100 מיליון דולר, באתר כלכליסט, 4 ביוני 2020
מאט פלגנהיימר, ניו יורק טיימס, סקס, סמים וקונספירציות: הקומיקאי ג׳ו רוגן הוא אימפריית תקשורת של איש אחד, באתר הארץ, 22 ביולי 2021
איתמר רועי, למה אי אפשר לצנזר את ג'ו רוגן, באתר הארץ, 08 בפברואר 2022
חגית גינזבורג, "אני סטנדאפיסט מלוכלך", הכריז ג'ו רוגן. "אני לא מקור מידע מהימן אפילו בשביל עצמי", באתר הארץ, 31 בינואר 2022
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ Nicole Lyn Pesce, Who is Joe Rogan, the man who just scored a reported $100 million deal with Spotify?, MarketWatch (באנגלית)
- ^ https://jrelibrary.com/articles/stats/
- ^ https://www.jrepodcast.com/episode/joe-rogan-experience-1930-adam-curry/
- ^ מחיר שנאת ישראל: אילהאן עומאר סולקה מוועדת החוץ של הקונגרס בהצבעה של 218 חברי בית הנבחרים, hebrewnews.com (באנגלית) "עומאר הגנה על עצמה ביום ראשון בתוכנית "מצב האיחוד" של CNN באומרה שהיא לא מכירה "דימויים על יהודים וכסף". "בוודאי שלא הייתי מודעת לכך שהמילה 'מהופנט' היא דימוי. לא הייתי מודעת לעובדה שיש דימויים על יהודים וכסף. זה היה חלק מאוד מאיר עיניים במסע הזה", אמרה."
- ^ https://www.i24news.tv/en/news/international/americas/1675850553-the-notion-that-jews-are-not-into-money-is-f-ing-stupid-joe-rogan-says
- ^ Conor Murray, Joe Rogan Draws Backlash For Antisemitic Comments—Spotify Silent On Latest Controversy From Its Biggest Podcaster, Forbes (באנגלית)
- ^ Shmuel123, SHOCKING: Podcast King Joe Rogan Defends Ilhan Omar, Repeats Antisemitic Tropes, The Yeshiva World, 2023-02-08 (בAmerican English)
- ^ ציוץ של הוועד היהודי-האמריקאי AJC CEO, Twitter
- ^ ציוץ של דני דנון, Twitter
- ^
ציוץ של Ellie Cohanim ברשת החברתית טוויטר, 8 בפברואר 2023
- ^ https://jrelibrary.com/articles/stats/#:~:text=When%20Fight%20Companions%20are%20excluded,5%20for%20most%20JRE%20appearances.
- ^ https://www.youtube.com/watch?v=RZFApIBGQAg
- ^ https://www.youtube.com/watch?v=k7ITS07Fwsg
- ^ https://www.israelhayom.com/2022/03/30/joe-rogan-praises-israelis-for-focusing-on-real-life-problems/