לדלג לתוכן

ג'יימס הטפילד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'יימס הטפילד
James Alan Hetfield
הטפילד בהופעה של מטאליקה בטקסס 2017
הטפילד בהופעה של מטאליקה בטקסס 2017
לידה 3 באוגוסט 1963 (בן 61)
דאוני, קליפורניה
שם לידה ג'יימס אלן הטפילד
מוקד פעילות ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1978
מקום לימודים תיכון בריאה אולינדה, תיכון דאוניי עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה ת'ראש מטאל, הבי מטאל, הארד רוק, ספיד מטאל (אנ')
סוג קול בריטון עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה מועדפת אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה גיטרה חשמלית, שירה, פסנתר, גיטרה בס, תופים
חברת תקליטים מגה-פורס, אלקטרה, האחים וורנר, ורטיגו, הקלטות בלאקאנד
שיתופי פעולה בולטים מטאליקה, ספסטיק צ'ילדרן, לדר צ'ארם
בן או בת זוג פרנצ'סקה הטפילד (17 באוגוסט 19972022) עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים קאלי הטפילד, קסטור הטפילד עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
פרופיל באתר של מטאליקה
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'יימס אלן הטפילדאנגלית: James Alan Hetfield; נולד ב-3 באוגוסט 1963 בלוס אנג'לס, קליפורניה, ארצות הברית) הוא גיטריסט וסולן להקת המטאל האמריקאית מטאליקה, ומייסד הלהקה יחד עם מתופף הלהקה, לארס אולריך.

בשנת 2004 דורג הטפילד יחד עם קירק האמט, חברו ללהקה, במקום השני ברשימת "100 הגיטריסטים של ההבי מטאל" של מגזין Guitar World‏[1]. כמו כן, דורג הטפילד בשנת 2006 במקום ה-24 ברשימת "100 זמרי המטאל הטובים בכל הזמנים" של המגזין Hit Parader.‏[2]

הטפילד נולד בעיר דאוני הנמצאת מדרום ללוס אנג'לס למשפחה נוצרית אדוקה. ילדותו של הטפילד לא הייתה קלה, הוריו השתייכו לקבוצה נוצרית אשר מתנגדת לשימוש בתרופות ובטיפולים רפואיים. האמונה הדתית של משפחתו השפיעה מאוד על ילדותו, בשל האמונה הדתית שהטפילד גדל לפיה הוא לא היה יכול לקחת חלק בפעילויות ספורט ובשיעורי מדע בבית ספר משום שזה מנוגד לערכים הדתיים של משפחתו. לדברי הטפילד, הוא הרגיש מנודה חברתית ושונה בשל האמונה הדתית של הוריו ובנוסף הוא היה ילד ביישן וחסר ביטחון. כשהטפילד היה בן 13 הוריו התגרשו ואביו וירג'יל נטש את המשפחה. כמה שנים מאוחר יותר סינתיה, אימו של הטפילד, חלתה בסרטן, אך בשל האמונה הדתית שלה היא לא עברה טיפולים רפואיים כדי להיאבק במחלה עד שלבסוף מתה בשנת 1979. האמונה הדתית של הוריו, והחוויות הקשות הקשורות אליה שהטפילד עבר בילדותו, מובעות במספר שירים של מטאליקה כמו the god that failed מהאלבום metallica, ו- dyers eve מהאלבום ...And Justice for All.

בגיל 10 החל הטפילד לקחת שיעורי פסנתר, לאחר מכן ניגן בתופים של אחיו דייוויד, ולבסוף החל לנגן בגיטרה בגיל 14. השפעתו הראשית הייתה להקת אירוסמית', והוא מספר שרק בגללם החל לנגן בגיטרה. בנוסף, הלהקות בלאק סבאת', הביטלס, קווין ולד זפלין השפיעו עליו רבות. הלהקה הראשונה שהקים, כנער, נקראה "Obsession".

ג'יימס הטפילד הקים את להקת מטאליקה בשנת 1981 ביחד עם חברו לארס אולריך והנגנים דייב מאסטיין ורון מק'גובני. הטפילד סילק את מאסטיין, גיטריסט הסולו, כיוון שהיה משתכר והופך לאדם אלים באופן שאיים על פעילות הלהקה. בהזדמנות אחת שפך מאסטיין בירה לתוך הגיטרה של הבסיסט רון מק'גובני, אירוע שעלול היה להסתיים באסון.

בשנת 1983, עם הרכב חדש (במקום מאסטיין כגיטריסט מוביל הוצב קירק האמט ובמקום מק'גובני כבסיסט הוצב קליף ברטון), הוציאה מטאליקה את אלבום הבכורה שלה, Kill 'Em All. תפקידו של הטפילד בלהקה היה גיטריסט ליווי וזמר. באותה תקופה הטפילד לא למד שירה, ושירתו הייתה צעקנית וחסרת מלודיה והזכירה במידה רבה שירת פאנק.

הטפילד השתתף כגיטריסט והזמר של מטאליקה בכל אלבומי הלהקה. ארבעת האלבומים הראשונים הפכו את מטאליקה לאחת מלהקות הרוק והמטאל המובילות בעולם בשנות השמונים. מלבד Kill 'Em All, אשר רוב שיריו הולחנו על ידי מאסטיין, הטפילד היה זה שכתב והלחין את כל שירי הלהקה, ביחד עם אולריך, ורק לעיתים גם ביחד עם האמט או בארטון. הטפילד תיפקד בעיקר כגיטריסט ליווי, אך למרות זאת הוא זה שמנגן את סולו הפתיחה המפורסם של אחת מיצירות המופת האהובות ביותר של מטאליקה, Master of Puppets.

לאחר פרסום Master of Puppets החל לראשונה הטפילד ללמוד שירה ופיתוח קול, והדבר ניכר היטב בשירה המלודית שלו בקול עבה באלבום ...And Justice for All משנת 1988, ובעיקר באלבומים שאחריו.

לקראת סוף שנות התשעים החל מצבו של הטפילד להידרדר בעקבות התמכרותו לאלכוהול ולסמים, והוא אושפז מספר פעמים במכוני גמילה עד שלבסוף הבריא ונגמל. הידרדרות זו של הטפילד הייתה אחת הסיבות להידרדרות הכללית של הלהקה ולעיכוב ביציאת האלבום St. Anger בשנת 2003. בספטמבר 2019 מטאליקה הודיעה כי הטפילד נכנס שוב לתהליך גמילה ובעקבות כך הלהקה ביטלה את ההופעות המתוכננות שלה באוסטרליה ובניו זילנד[3].

הטפילד השתתף כשחקן בסרט "משפטו של טד בנדי" (2019) בתפקיד השוטר בוב הייוארד, וכן בסדרות הטלוויזיה "מיליארדים" ו-"אבא אמריקאי".

ג'יימס הטפילד נישא ב-17 באוגוסט 1997 לפרנצ'סקה תומאסי, ויש להם שלושה ילדים: סאלי-טי (נולדה ב-13 ביולי 1998), קאסטור וירג'יל שנקרא על שם אביו של ג'יימס (שנפטר גם הוא ממחלת הסרטן) (נולד ב-18 במאי 2000), ומרסלה פרנצ'סקה הטפילד (נולדה ב-17 בינואר 2002). המשפחה מתגוררת בעיירה וייל שבקולורדו.

הטפילד הוא חבר באיגוד הרובאים האמריקאי והוא ידוע כחובב ציד, ואף השתתף בשנת 2014 בסדרה תיעודית העוסקת בנושא.

בנוסף, הטפילד הוא אספן מכוניות ובבעלותו סוגים שונים של מכוניות קלאסיות ומיוחדות; בינואר 2020 תרם מספר מכוניות לתערוכה במוזיאון פיטרסן שבלוס אנג'לס[4].

ב-13 באוגוסט 2022 פרסם האתר TMZ שהטפילד הגיש בקשה להתגרש מאשתו, פרנצ'סקה.[5]

ג'יימס הוא חובב גדול של גיטרות ESP מאז שנות ה-80, הגיטרה הכי מפורסמת שלו היא ה Explorer. הגיטרה הראשונה של ג'יימס הייתה גיטרת SG חומה, רק בשנת 1984 הוא החליף לגיבסון Explorer.

  • גיטרת לס פול "איירון קרוס" קוסטום של חברת גיבסון שנת 1973 תמונה
  • גיטרת אקספלורר של חברת גיבסון שנת 1976
  • גיטרות Truckster I ו Truckster II של חברת ESP תמונה
  • גיטרת אקספלורר לבנה של חברת ESP תמונה
  • גיטרת אקספלורר שחורה של חברת ESP תמונה
  • גיטרת Flying V של חברת ESP תמונה
  • גיטרת LTD "The Grynch" של חברת ESP תמונה
  • גיטרות Flying V של חברת גיבסון תמונה(הקישור אינו פעיל) תמונה(הקישור אינו פעיל)
  • גיטרת מודרן של חברת גיבסון תמונה(הקישור אינו פעיל)
  • גיטרת "Snakebyte" שחורה ולבנה של חברת ESP

הטפילד, ביחד עם קירק האמט נחשב לתומך נלהב של חברת המגברים מסה בוגי ומשתמש בדגמים שונים של החברה. בתחילת דרכו ניגן על מגברי מרשאל מדגמי TSL ו-DSL. כיום באולפן ובהופעות הטפילד משתמש בשילוב של מגבר מסוג Ronald JC-120 לצליל הנקי, ומגבר מסוג Diezel VH4 לצליל הכבד.

  • Diezel VH4 (x2)
  • Roland JC-120H
  • Blackstar סדרה אחת 200
  • Mesa/Boogie TriAxis preamp (x4)
  • Mesa/Boogie Simul-Class 2:90 power amp (x2)
  • Marshall 4x12 ארגזים עם רמקולים Celestion V30

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'יימס הטפילד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]