לדלג לתוכן

חומות ירושלים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קובץ:Jwalls.jpg
חומת העיר ומגדל דוד

חומת ירושלים העתיקה מקיפה אזור שגודלו מגיע למעט פחות מקילומטר רבוע אחד, הנקרא העיר העתיקה של ירושלים. החומות נבנו בתקופת שלטונה של האימפריה העותומנית בארץ ישראל. מלאכת הבנייה נעשתה במהלך המאה ה-16, בשנים 1535-1538 על ידי הסולטן הטורקי סולימאן הראשון. אורכה של החומה 4,018 מטרים, גובהה הממוצע 12 מטרים ועובייה הממוצע 2.5 מטרים. בחומה משובצים 34 מגדלי שמירה והיא כוללת שבעה שערי כניסה אל תחומי העיר. חומה זו היא האחרונה בסדרה ארוכה של חומות שהקיפו את ירושלים בתקופות שונות.

בתוך החומה משולבת מצודת מגדל דוד (ליד שער יפו) וכן מתחם הר הבית. בקטעים מסוימים החומה מונחת על יסודות של סלע טבעי.

טיילת החומות

ערך מורחב – סובב חומות ירושלים

החברה לפיתוח מזרח ירושלים מפעילה את טיילת החומות, המאפשרת לטייל על חומות ירושלים בשני מסלולים:

חומות מתקופות קודמות והמסורת היהודית

ירושלים, כבר מתקופות קדומות, מוקפת חומות להגנתה.
בתקופת הברונזה התיכונה, המוכרת כתקופת האבות, נבנתה באזור ירושלים עיר בשם יבוס, שאמנם הייתה קטנה (כ-50 דונם), אבל הייתה מבוצרת, ומכאן שהייתה חשובה, שרידים מחומה זו וממגדל השמירה, נמצאים מעל נקבת חזקיהו (כיום, בתוך מרכז המבקרים).

על פי המסורת היהודית, כפי שבאה לביטוי בספר התנ"ך, ירושלים לא נכבשה ונשארה עיר יבוסית בגבול שבט יהודה ושבט בנימין. עד עליית דוד בן ישי לשלטון, שכבש את העיר והקים את עיר דוד בשטח העיר היבוסית. ואחר כך הרחיב את גבולות החומה, השוכנת על גבעה נמוכה, מחוץ לחומות העיר העתיקה של היום. שלמה בנו, בנה את בית המקדש, והרחיב את חומות העיר לכלול את הר הבית.

בתקופת בית ראשון, עד חורבן בית ראשון, העיר התרחבה לכיוון צפון מערב, לאזורים בהם שוכן היום הרובע היהודי, והחומות נבנו מחדש. מתקופה זו שרדה "החומה הרחבה", שהיא כנראה קטע מחומת ירושלים בימי בית ראשון. רוב הרחבות אלו מיוחסות למלך חזקיה.

בתקופת שיבת ציון, נחמיה, שהתמנה על ידי מלך פרס למושל יהודה, יזם את שיקום ובניית חומות העיר מחדש, חומה זו ידועה בשם החומה הראשונה. בתקופת בית שני ובייחוד בתקופת החשמונאים שופצו החומות והורחב שטחן:

הורדוס הרחיב את החומה בכדי לכלול את הגבעה המערבית, בתוואי כמעט מקביל לחומות חזקיה - חומה זו מוכרת בתור החומה השנייה, וכללה את מגדלי פצאל, היפיקוס ומרים.

אגריפס הראשון החל בבניית החומה השלישית, אך עצר בשל פקודה מכס השלטון, והחומה הושלמה בתור הכנות למרד הגדול. חומה זו הייתה המקיפה ביותר, ורחוב "החומה השלישית" בשכונת מאה שערים נקרא כך משום שהוא מקביל לתוואי החומה.

אחרי חורבן בית שני נהרסו החומות ושוקמו חלקית בתקופת איליה קפיטולינה, וכן בתקופת הכיבוש הערבי. סולטן סוליימן המפואר החליט לבנות מחדש את חומות העיר על תוואי החומות הרומיות, ואלו הן החומות הקיימות עד היום.

חומות בירושלים

לרוב, כאשר מדברים על חומות ירושלים מתכוונים לחומות העיר העתיקה או לחומות מן העבר הרחוק, אולם חומות ירושלים כוללות גם את החומות הבאות:

  • בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים הוקמו בתוך העיר חומות, ביניהן חומות בטון, שנועדו להפריד בין השטח שבשליטת ישראל לזה שבשליטת ירדן, חומות אלה הוסרו כולן כאשר ירושלים "חוברה לה יחדיו".
  • בשנים האחרונות מוקמות חומות חדשות, הן בתוך ירושלים, להפריד בין שכונות, והן מסביב לעיר, חומות "עוטף ירושלים" שהן חלק מגדר ההפרדה.

חומות העיר העתיקה - פנורמה

קובץ:פנורמה ירושלים חתוך קטן.JPG
החומה המערבית ושער יפו


ראו גם

קישורים חיצוניים

אתרי העיר העתיקה של ירושלים
שער שכםשער הפרחיםשער האריותשער הרחמיםשער האשפותשער ציוןשער יפוהשער החדשהרובע היהודיהרובע המוסלמיהרובע הארמניהרובע הנוצריהר הביתהרובע היהודי
שערי ירושלים

שער האריותשער הפרחיםשער שכםהשער החדששער יפושער ציוןשער האשפותשער הרחמיםשערי חולדה