לדלג לתוכן

יכין-חק"ל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף יכין חק"ל)
יכין-חק"ל בע"מ
לוגו של החברה
"קבוצת אריזה" של יכין בכפר סבא, 1939
"קבוצת אריזה" של יכין בכפר סבא, 1939
נתונים כלליים
מייסדים ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל
תקופת הפעילות 1927–הווה (כ־97 שנים)
שליטה בחברה משפחת שמעון
ענפי תעשייה חקלאות ונדל"ן
 
yakhingroup.co.il

יכין-חק"ל היא חברה לעיבוד תוצרת חקלאית, יזמות ונדל"ן. ייסודה בתאגיד לעיבוד חקלאי שהוקם על ידי ההסתדרות הכללית והסוכנות היהודית ב-1952 על ידי איחוד החברות הקבלניות יכין וחק"ל. בשנת 1992 נקלע התאגיד לקשיים ונמכר לאיש העסקים סמי שמעון.

חברת יכין הוקמה על ידי ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל בשם "המשרד הקבלני לעבודות חקלאיות" כתגובה למשבר אבטלה ששרר בארץ ישראל ב-1927, תקופה בה נקלטה בארץ העלייה הרביעית ונוצר צורך ליצור מקומות תעסוקה לעולים, תוך ביסוס עבודה עברית במושבות ואספקת תנאי עבודה נאותים לפועלים.

החברה נטעה פרדסים והכשירה פועלים חקלאיים בישראל ומחוצה לה (באמצעות תנועת החלוץ) לעבודה ולהתיישבות. החברה ארגנה בקבלנות את הקטיף והאריזה של הפרי וסייעה לייצוא פרי ההדר מארץ ישראל. בכך היוותה החברה תחרות לבעלי הון פרטיים שנטעו פרדסים בשרון כחברת בני בנימין למשל. יכין הקימה משרדי תעסוקה במושבות שניווטו פועלים למפעליה.

במהלך השנים קיבלה על עצמה "יכין" עיבוד של פרדסים שהיו בבעלות יהודים מחו"ל וכן ישראלים שלא רצו או שלא ידעו לטפל בפרדסים שבבעלותם.

חק"ל (חברה קבלנית לחקלאות) נוסדה ב-1942 תוך שיתוף פעולה בין הסוכנות היהודית להסתדרות במטרה לארגן את משרדי התעסוקה במבנה ארצי. חק"ל דאגה להעסקה הקבלנית של הפועלים, להכשרה ולהתיישבות בעוד יכין עסקה בעיבוד תוצרת חקלאית (למשל הפקת מיץ תפוזים, חומץ וכדומה) ובשיווק.

ב-1952 אוחדו יכין וחק"ל לתאגיד אחד שהקים בתי אריזה ובתי חרושת לעיבוד חקלאי, נטע מטעים, שיווק את התוצרת וגידל ירקות (לחמוצים ולמאכל בהמות). ליכין-חק"ל היה תפקיד חשוב בפרויקט פרדס בחיסכון שיזמה הממשלה. לצורך כך, הוחכרו לחברה על ידי מינהל מקרקעי ישראל כ-13,000 דונם של קרקע חקלאית במהלך שנות ה-50 וה-60[1].

ב-1992 נקלע התאגיד, כמו רבים ממפעלי חברת העובדים לקשיים כלכליים והחברה נמכרה לאיש העסקים סמי שמעון. אחד הנכסים הגדולים של החברה עם מכירתה היה נדל"ן רב. הן פרדסים באזורים נחשקים במרכז הארץ, הן שטחי מפעלים ו"בית יכין" במרכז העיר תל אביב (בצומת הרחובות אבן גבירול, קפלן). רשות מקרקעי ישראל הסכים לאחד את מועדי חידוש החכירה של הקרקעות באופן שהיטיב עם החברה. לטענת החברה, השר אריאל שרון גם הבטיח לשמעון שחוזי החכירה של הקרקעות יחודשו באותם תנאים של החוזים המקוריים, כך שלגבי חלק נכבד מהקרקעות תהנה החברה מעליית ערך הקרקעות עם שינוי ייעודם מחקלאות לבנייה. לימים פסק בית המשפט העליון שהבטחה כזאת, גם אם ניתנה, ניתנה בחוסר סמכות ולכן בטלה[2].

מכירת יכין תעשיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1998 נמכרה פעילות חברת הבת "יכין תעשיות", הפועלת בתחום שימורי המזון, לחברת זנלכל בע"מ.[3] זנלכל הפכה את המותג "יכין" למותג הפונה לקהל הרחב בניגוד למותגים "פרי מבורך" ו"פרי זה" בהשגחת כשרויות למהדרין.[דרושה הבהרה]

תחומי פעילות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • חקלאות - בבעלות החברה פרדסים ומטעים בפריסה ארצית ובהיקף של אלפי דונמים. תמהיל הגידולים כולל בעיקר הדרים לסוגיהם (תפוזים, אשכוליות, קלמנטינות) וכן גידולים נוספים בהם: אבוקדו, אפרסמון, ליצ'י וסוגים שונים של ירקות.
  • מסחר - בבעלות החברה שני מתחמי קניות והבילוי הפועלים תחת שם המותג "Y Center"
  • נדל"ן - בבעלות החברה מספר בניני משרדים

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יכין-חק"ל בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]