לדלג לתוכן

מולי להד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מולי (שמואל) להד
מולי להד
לידה 1953 (בן 71 בערך)
חיפה עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה שמואל להד עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי פסיכוטראומה
מקום מגורים ישראל
מקום לימודים
פרסים והוקרה אות הוקרה מארגון הבריאות העולמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מולי (שמואל) להד (נולד ב- 5 ביוני 1953) הוא פרופסור ופסיכולוג ישראלי, הנחשב למומחה בינלאומי בטיפול בפסיכוטראומה. מייסד מרכז משאבים בקרית שמונה, מפתח מספר שיטות התערבות וטיפול, ומרצה במכללת תל-חי, פרופסור חבר. חיבר למעלה מ-35 ספרים בתחום.

להד נולד וגדל בחיפה. את שירותו בצה"ל עשה בחיל האוויר. בשנת 1979 עבר להתגורר בקריית שמונה. בשנת 1981 הקים בעיר את "המרכז לשעת חירום" (בהמשך הפך המרכז למרכז משאבים) ביוזמת משרד החינוך והרשות המקומית. באותו הזמן הייתה העיר נתונה תחת מטחי ירי רבים של קטיושות מלבנון. התושבים נדרשו לשהות במקלטים, לעיתים לאורך שעות. מטרת המרכז הייתה לסייע למערכת החינוך בעיר להתארגן, ולסייע לילדים לעזור לעצמם במהלך השהות במקלטים עד שהמורים מתפנים[1].

להד פיתח את מודל החוסן הרב ממדי (BASIC PH או גשר מאחד) ואת מודל SEE FAR CBT שהפכו לפרוטוקול טיפול פסיכוטראומטי, שאומץ על ידי מטפלים רבים ברחבי העולם. המודלים עוסקים ביכולת ההתמודדות הטבעית של אנשים עם מצבי משבר. המודל מזהה שישה מרכיבים בסיסיים שכל אחד עושה בהם שימוש על מנת להתמודד עם אי-ודאות. הטיפול מבקש לעזור לאנשים הסובלים מחרדה או מטראומה להפחית את הסימפטומים לחלוטין, או לפחות לרמה בה הם ניתנים לניהול ולשליטה, על מנת להחזיר לנפגע את תחושת השליטה במצב.

מודלים אלה שימשו את להד בפעילותו באזורי אסון דוגמת רעידת האדמה באיזמיט, טורקיה בשנת 1999, באסון התאומים בשנת 2001, באסון הצונאמי בסרי–לנקה בשנת 2004 ובצונאמי ביפן בשנת 2011.

מלבד עבודתו במרכז משאבים, שימש כמנהל מערך השירות הפסיכולוגי החינוכי (שפ"ח) בקרית שמונה (1984–1988) ומרצה לביבליותרפיה באוניברסיטת חיפה (1986–1989). הקים את המסלול לדרמה תרפיה במכללה האקדמית תל-חי 1988. במהלך השנים כתב 35 ספרים מקצועיים ואינספור מאמרים. בשנת 2017 קיבל אות הוקרה מארגון הבריאות העולמי עבור פעילותו ההומניטארית באירועי אסון בעולם[2] ושימש כיועץ בנאט"ו.

להד היה נשוי לוורד, ממנה התאלמן בשנת 2001. כיום נשוי לנגה גולדרינג, מרצה לדרמה-תרפיה, סופרת ומורה ליוגה[1].

בשנת 2009 נהרג עמרי, בנו של להד, במהלך טיול בדרום-אמריקה[3]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מולי להד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]