על-טבעי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף על טבעי)
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה. (31 ביולי 2022)

יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
אליהו הנביא עולה בסערה השמיימה בכרכרת אש (ספר מלכים ב', פרק ב', פסוק י"א). תחריט עץ של גוסטב דורה
"מלאך שומר" מאת הצייר הגרמני ברנהרד פלוקהורסט מתאר מלאך שומר שמטפל בשני ילדים. מלאכים נתפסים לעיתים קרובות כיצורים על טבעיים.

על טבעי או פראנורמלי הוא כינוי לדבר שמעל לטבע, כלומר, שאינו כפוף להבנה המדעית המקובלת של חוקי הטבע. המונח 'על-טבעי' משמש רבות בתרבות הפופולרית. אין הגדרה מוסכמת של מהו על טבעי,[1] אולם מקובל שהוא כולל בין היתר אלים, שדים ורוחות, תפיסה על-חושית, כישוף, הגדת עתידות, טלפתיה, גיבורי על בעלי כוחות מיוחדים, חוויות חוץ-גופיות, גלגול נשמות והשפעות מתחום האסטרולוגיה. תיאוריות שיכולות להבחן על פי השיטה המדעית ואינן סותרות תצפיות קיימות, אינן מוגדרות כעל טבעיות, וכך גם תצפיות שאין ביד התיאוריות המקובלות כיום להסביר והן יכולות להיות משוחזרות בסטנדרטיים מדעיים (כגון האפקט הפוטואלקטרי בזמנו). גם השערות שאינן ניתנות לאישוש או להפרכה באמצעים הקיימים, כדוגמת תורת המיתרים, לאו דווקא יחשבו לעל טבעיות.

העיסוק בעל־טבעי באופן המתיימר להיות מדעי קרוי פסאודו-מדע. מתנגדי הפאראפסיכולוגיה, קריפטוזואולוגיה ותופעות הקשורות למשולש ברמודה רואים בהם לרוב פסאודו-מדע.

התנגדות לרעיונות על טבעיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

רעיונות על טבעיים, לפחות ברובם המכריע, זוכים לאנטגוניזם מצד חוגי ספקנות, נטורליסטים ומטריאליסטים. בין הספקנים הפועלים לשלילת טענות להוכחת קיומן של תופעות על טבעיות נמנים ג'יימס רנדי, ואל ולנטינו ועוד. דוגמאות לקרנות העוסקות בכך:

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא על-טבעי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ כתב העת Journal of Parapsychology הגדיר פראנורמלי כ־"בלתי אפשרי לפי ההנחות הרווחות במדע כיום". ריצ'רד דוקינס (בספריו השען העיוור ויש אלוהים? האשליה הגדולה של הדת, או אונליין) מגדיר כפראנורמלי רק מה שהמדע לא יוכל להסביר לעולם
ערך זה הוא קצרמר בנושא תרבות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.