לדלג לתוכן

צ'רטוול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צ'רטוול
Chartwell
מידע כללי
סוג בית מגורים שהוסב למוזיאון, בית אחוזה אנגלי עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת Westerham TN16 1PS עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום ואסטרם עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
בעלים קרן הנאמנות הלאומית למקומות בעלי עניין היסטורי או יופי טבעי עריכת הנתון בוויקינתונים
מפעיל קרן הנאמנות הלאומית למקומות בעלי עניין היסטורי או יופי טבעי עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1965
תאריך פתיחה רשמי 1965 עריכת הנתון בוויקינתונים
חומרי בנייה לבנה עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל Philip Tilden עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי בנייה ורנקולרית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידות
שטח 32.26 הקטאר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 51°14′39″N 0°04′57″E / 51.2441°N 0.08245°E / 51.2441; 0.08245
אתר רשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צ'רטוולאנגלית: Chartwell) היא אחוזת כפר בקנט שבבריטניה, אשר שימשה בשנים 1922-‏1965 כבית הכפר של ראש ממשלת בריטניה לשעבר וינסטון צ'רצ'יל. כיום נמצאת האחוזה בבעלות הקרן הלאומית של בריטניה ופתוחה לציבור לביקור.

בית צ'רטוול ממוקם כ-25 קילומטרים מדרום-מערב למרכז לונדון. הבית הוקם במקום כבר במאה ה-16. שמו ניתן לו על שם באר מים עתיקה (Well) שמצפון לו. הבית החליף בעלים פעמים רבות. ב-1848 נרכש על ידי ג'ון קמבל קולקוהון (John Campbell Colquhoun), סקוטי שהיה חבר הפרלמנט, אשר הגדיל והרחיב את הבית. אחד מצאצאיו, ארצ'יבלד ג'ון קמבל קולקוהון (Archibald John Campbell Colquhoun), מכר את הבית לצ'רצ'יל.

תיאור האחוזה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מראה חזית הבית

אחוזת צ'רטוול כוללת את בית המגורים וסביבו גנים בשטח של 80 דונם ופארק פתוח בשטח של 230 דונם נוספים. הבית ניצב בגובה של 198 מטר מעל פני הים ומשקיף על נוף מרהיב של קנט, אשר לדברי צ'רצ'יל היה המניע העיקרי לרכישתו. עיצוב ומראה הגנים כיום הוא במידה רבה על פי מעשה ידיהם של בני הזוג צ'רצ'יל, שהכניסו בהם שינויים רבים.

הבית, הבנוי מלבנים אדומות, כולל שתי קומות מגורים וכן מרתפים ועליית גג. בקומת הקרקע נמצאים חדר האוכל, חדר הציור של צ'רצ'יל וספרייה. בקומה הראשונה נמצאים חדר השינה של צ'רצ'יל, חדר השינה של אשתו וחדר העבודה שלו, שבו חיבר רבים מכתביו ונאומיו המפורסמים.

בשנת 1938, בפרסומת למכירתו, שלא יצאה אל הפועל, נאמר כי הבית הכיל חמישה חדרי אירוח, 19 חדרי מגורים והלבשה ושמונה חדרי רחצה. באדמתו נמצאו גם שלושה בתי מגורים קטנים נוספים וברכת שחייה (שאותה בנה צ'רצ'יל).

צ'רצ'יל בצ'רטוול

[עריכת קוד מקור | עריכה]
כסאו של צ'רצ'יל ליד ברכה בגני האחוזה, שממנו האכיל דגי זהב במים

וינסטון וקלמנטיין צ'רצ'יל רכשו את האחוזה בסתיו 1922 תמורת סכום של 5,000 לירות. הבית היה במצב ירוד ובמשך כשנה וחצי נעשו בו שיפוצים והוספת אגף, שעלותם עלתה בהרבה על עלות הרכישה שלו. אדריכל השיפוצים היה פיליפ טילדן (Philip Tilden). משפחת צ'רצ'יל נכנסה לגור במקום באפריל 1924.

צ'רצ'יל בילה את ימי שהותו במקום בקבלת אורחים, שאותם הוליך בגני הבית ואירח לסעודות, בציור, בבניית קירות לבנים ויצירת ברכות נוי בגנים, שבהן שיכן דגי זהב, וכן בכתיבה עד שעות הלילה המאוחרות. הוא כתב בחדר עבודתו, שבו, כפי שתיאר זאת העיתונאי אדוארד מורו הוא "גייס את השפה האנגלית ושלח אותה לקרב".[1] ב-1927 חיבר את הראשון ממכתבי "בולטין צ'רטוול", שהיו מכתבים ארוכים לאשתו על החיים בבית, שכתב בעת שנמצאה מחוץ למדינה.

זרם של אורחים הגיע אל הבית, אשר דיפלומט בריטי תיאר כמשרד חוץ קטן משלו שטיפח צ'רצ'יל. הם הביאו אל צ'רצ'יל חדשות מהעולם המדיני והוא עשה ביניהם נפשות להשקפותיו. כך היה במיוחד בשנות השלושים, שבהן שהה במדבר הפוליטי בשל דעותיו על הסכנה שנשקפה לעולם מהיטלר, מהנאציזם וממדיניות הפייסנות של בריטניה מולם. ספר המבקרים של הבית, שנוהל בקפידה מאז 1922, מנה 780 מבקרים.

בסתיו 1939 שב צ'רצ'יל לכהן בממשלה ובשנה שלאחר מכן מונה לעמוד בראשה. בשנים 1940-‏1945 מיעט מאוד לשהות בצ'רטוול. הסיבה העיקרית לכך הייתה מיקומו של הבית בקנט, שעשה אותו לפגיע להפצצות והתקפות קומנדו גרמניות אפשריות מיבשת אירופה. ברגעי משבר מסוימים בא לבקר באחוזה כבית מפלט.

צ'רצ'יל, שנזקק לכסף, שקל למכור את האחוזה לפני המלחמה. בנובמבר 1945 עשה זאת, לאחר שקבוצה של ידידים גייסה מימון לכך. הכסף אפשר לקרן הלאומית לרכוש ממנו את המקום תמורת 48,300 לירות. בחוזה המכר הורשו בני הזוג צ'רצ'יל לגור באחוזה עד תום חייהם תמורת דמי שכירות של כ-350 לירות לשנה. נקבע כי לאחר פטירתם יעבור המקום לרשות הקרן.

בשלהי שנות הארבעים החזיק צ'רצ'יל באחוזה בקר, חזירים וגינת ירקות. בהמשך החזיק שם סוסי מרוץ, שהכניסו לו כספי פרסים במרוצים.

ב-25 ביוני 1953, במהלך כהונתו השנייה כראש ממשלה, הובא צ'רצ'יל לצ'רטוול לאחר שסבל משבץ ברחוב דאונינג 10 בלונדון. שהותו שם אפשרה להסתיר את מצבו החמור מן הציבור והעיתונות, ובניגוד לציפיות רופאיו הוא התאושש.

לאחר פרישתו מראשות הממשלה ב-1955 בילה צ'רצ'יל חלק ניכר מעשר שנותיו הנותרות בצ'רטוול. הוא ביקר בבית בפעם האחרונה באוקטובר 1964.

פסלם של בני הזוג צ'רצ'יל מאת הפסל אוסקר נמון (Oscar Nemon), המוצב בגני האחוזה

מיד לאחר מות צ'רצ'יל בינואר 1965 ויתרה אלמנתו על זכות המגורים באחוזה. בשנה של אחר מכן כבר נפתח המקום לביקור הציבור הרחב. הקרן שחזרה את מראה הבית כפי שהיה בשנות העשרים והשלושים. בחדריו הוצבו ריהוט מקורי, ספרים, מזכרות ומתנות ואוסף ציורים שצייר צ'רצ'יל. בין השאר מוצג בו פרס נובל לספרות שבו זכה. מדי שנה מוצגת בבית תערוכה זמנית מאוספיו.

הבית הוא בניין רשום מדרגה I, אך זאת לא בשל ערכו האדריכלי, שאיננו נחשב לגבוה, אלא בשל חשיבותו ההיסטורית. הגנים סווגו כבניין רשום מדרגה II.

סופת הוריקן שפקדה את בריטניה ב-1987 גרמה נזק חמור לגני הבית, שעצים רבים בו נהרסו.

המקום הפך לאתר ביקור פופולרי לציבור הרחב. בשנת 2016 ביקרו באחוזה 232,000 אנשים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'רטוול בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]