לדלג לתוכן

קמנצ'ה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קמנצ'ה
עלמה נערה איראנית מנגנת על קמנצ'ה, ציור משנת 1825

קמנצ'ה (Kamānche, בפרסית: کمانچه), הוא כלי קשת הנפוץ באזור איראן אזרבייג'ן וטורקיה. בדרך כלל בעל ארבעה מיתרים ולעיתים חמישה או שישה. נמצא בשימוש בעיקר במוזיקה האתנית. ב-2017 ארגון אונסק"ו הכריז על תהליך בניית הקמנצ'ה והנגינה עליו כמורשת עולמית באזרבייג'ן ואיראן[1].

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משמעות המילה קמנצ'ה בפרסית היא "קשת קטנה" (kæman = קשת, cheh- = זעיר). ישנו סוג נוסף של קמנצ'ה המכונה "קאבק קאמנה", אשר משמעות הביטוי היא "כלי-הקשת בצורת הדלעת". לא ברור מהי צורת הריבוי של המילה "קמנצ'ה" בעברית, הואיל וזוהי מילה המגיעה מלעז, אם כי ישנם הסבורים כי צורת הרבים היא "קָמַנצָ'איי", צורת ריבוי המזכירה את סיומות הריבוי הלטיניות.

מבנה הקמנצ'ה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנגינה בקמנצ'ה נעשית באמצעות קשת רופפת שניתן לכוון את רמת המתח שלה במהלך הנגינה. בחלקו התחתון של הכלי יש יתד אותה משעין הנגן על ברכו בזמן נגינה בישיבה, או על הרצפה בזמן נגינה בעמידה, ולכן לפעמים הקמנצ'ה מכונה "כינור ממוסמר". ליתד בדרך כלל מחוברת קשת מתכתית שעוזרת לנגן להשעין את הכלי על ברכו מבלי לפגוע בה.

קיימים הבדלים קטנים במבנה הקמנצ'ה במדינות השונות (למשל באיראן קוטר פתח הקמנצ'ה יהיה קטן מזה של הקמנצ'איי האזרי והטורקי), וכן ישנם כמה סגנונות בבניית קמנצ'ה. תיבת התהודה באזרבייג'ן לדוגמה היא עגולה ומגולפת בעץ תות או באגוז, ובטורקיה נפוצים עוד שני סוגי קמנצ'ה: "קאבק" ו-"קאמנה". גוף ה-"קאבאק קמנצ'ה" (קמנצ'ה דלעת) עשוי מדלעת שהתייבשה בצל, והוא דומה יותר לקמנצ'ה האיראני לעומת סוג הקמנצ'ה השני המכונה "קאמנה קמנצ'ה". סוג זה עשוי גם הוא מדלעת יבשה, אך בשונה מה-"קאבק קמנצ'ה" הוא בעל גודל שונה וקוטר פתחו שונה בחלקו הקדמי. על תיבת התהודה מודבקת יריעה העשויה עור של כבש, יען או דג חדקן. לגוף הכלי מחובר צוואר עליו מורכבים המיתרים.

הקמנצ'ה יכול להיבנות ככלי מפואר, ולעיתים רחוקות אף ניתן למצוא אותו משובץ באבנים צבעוניות ובעל ידיות כוונון מגולפות עשויות שנהב, אך על פי רוב ידיות אלה עשויות עץ.

קמנצ'ה היא גלגול קדמוני של הכינור המערבי, ורבים סוברים שהמצאת הכינור נבעה מהשפעותיהם של הקמנצ'ה והלירה – כלי קשת קדום מתקופת ימי הביניים.

בשנת 1896 תיעד הצייר W. M. Thomson נגן קמנצ'ה בירושלים העתיקה, מה שמעיד שהכלי היה קיים במזרח התיכון כבר אז.

נגנים ידועים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נגני הקמנצ'ה המוכרים ביותר בישראל הם אברהם צייטלין, מארק אליהו, יגל הרוש ויערה בארי. חלקם אף מוכרים בכל העולם בקריירת הנגינה שלהם בכלי, עובדה שהופכת את ישראל לאחת המדינות הנחשבות ביותר מבחינת נגינה בכלי.

כיום בונה הקמנצ'ה המוכר בעולם הוא ארסלן הזראתי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קמנצ'ה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]


ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.