המפעל הבריטי בבית נבאלא

המפעל הבריטי בבית נבאלא
מידע כללי
סוג בית חרושת עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום בית נבאלא עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים הצבא הבריטי עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°58′57″N 34°56′18″E / 31.982569°N 34.9382°E / 31.982569; 34.9382

מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

המפעל הבריטי בבית נבאלא הוא מפעל שבנו הבריטים בבית נבאלא שבשפלה, בתקופת המנדט, כדי לייצר ג'ריקנים. המפעל היה אחד ממספר מפעלים שהוקמו בתחומי המחנה הצבאי בית נבאלא וחוברו בשלוחות רכבת למסילת הרכבת לכפר א-לובן ומשם לרחבי האימפריה. מבני המפעל נמצאים מדרום ליישוב שוהם וממערב למחנה צה"ל הנוכחי[1]. המקום ננטש לאחר מלחמת העצמאות ועומד בשממונו מאז על אף שהמבנים הוכרזו כאתר מיועד לשימור. בגלל קרבתו למסילת הרכבת הונח, בטעות, שהייתה זו תחנת רכבת להסעת חיילים למחנה.

ההיסטוריה של המפעל[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה הקימו הבריטים בבית נבאלא מרכז צבאי לוגיסטי שכלל מחסנים ומפעלי ייצור ציוד צבאי. אחד מהמפעלים היה מרכז לייצור ג'ריקנים. על מנת לאפשר העברת חומרי גלם למפעל ואיסוף התוצרת הסופית בנו הבריטים שלוחת רכבת שהגיעה עד לרציף הצמוד למבנה המרכזי של המפעל (לפי מפות מתקופת הבריטים נבנו מספר רב של שלוחות כאלו מה שמצביע על מספר רב של מפעלים). המסילה הייתה פעילה עד שנת 1949. לאחר מלחמת העצמאות הוקם במקום בסיס תובלה של צה"ל "בית נבאלא", המפעל נזנח ופסי הרכבת פורקו. נכון לשנת 2015, מבני המפעל בהתפוררות וסביבתו משמשת להשלכת פסולת. ניתן עדיין לזהות ממזרח למפעל את שרידי סוללת העפר עליה עברה הרכבת. מעבר לגדרות המחנה הצבאי הנוכחי נמחק כל סימן לסוללה. ניכר במקום ניסיון של חיילי בסיס התובלה השכן ליצור שבילי הליכה עבור מטיילים אך זו טיפה בים ההזנחה.

מבנה המפעל[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפעל כולל 4 מבנים עיקריים:

  • המבנה המערבי: מבנה בן 2 קומות חסר גג שלאורכו רציף. בגבו של המבנה שתי במות מוגבהות הנראות כמו בסיסים למיכלי מים. שימש כנראה לאחסון ושינוע הג'ריקנים המוכנים.
  • המבנה המרכזי: מבנה בן קומה אחת עם גג מעוגל (הגג כבר לא קיים). חלקו האחורי התמוטט. כנראה שימש למגורים ומשרדים של המפעל.
  • המבנה המזרחי: מבנה בן 2 קומות חסר גג (דומה לבנין המערבי). בחצרו בורות איסוף מים הנראים כבורות ניקוז שפכים (כנראה שימש לקליטת שפכים בתהליך ציפוי הפח של הג'ריקנים).
  • מגדל המים: נמצא מצפון לסוללת המסילה. מהמבנה שרד רק בסיס שעומד על 4 עמודים. ניתן לראות צינור מים מבטון למרגלות המגדל.

מבני המפעל בנויים מבטון ולבנים. ניתן להניח שהגגות העגולים של המבנים כוסו בלוחות פח (מאפיין מבנים בריטים) אף על פי שלא נשארו עדויות בשטח.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ קיימות בשטח הריסות של מבנים נוספים שהיו שייכים, כנראה, למפעלים נוספים אולם המבנים המדוברים הם השלמים ביותר