לדלג לתוכן

Fallout

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Fallout
עטיפת המשחק
עטיפת המשחק
כללי
תאריך הוצאה 21 בנובמבר 1997
סוגה משחק תפקידים ממוחשב
פיתוח Black Isle Studios
הוצאה לאור Interplay עריכת הנתון בוויקינתונים
ארץ מקור ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות אנגלית, ספרדית, גרמנית, צרפתית, רוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
הפצה Interplay
עיצוב
  • Christopher Taylor
  • David Hendee
  • Scott Everts
סדרה Fallout
כלי משחק isometric view, bird's-eye view עריכת הנתון בוויקינתונים
דרישות תוכנה
מנוע משחק Fallout engine
מצבי משחק משחק יחיד
דירוג ESRB: T ‏(Teen)
פלטפורמות

MS-DOS

  • Microsoft Windows
  • Mac OS
  • OS X
המשחק הבא Fallout 2
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Fallout[1] הוא משחק תפקידים ממוחשב שהופק על ידי בריאן פארגו וטים קיין, פותח[2] והופץ על ידי Interplay בשנת 1997. המשחק מתרחש בהיסטוריה חלופית פוסט-אפוקליפטית באמצע המאה ה-22, ארצות הברית בתקופה שלאחר מלחמה גרעינית עולמית.

המשחק נחשב ליורש של המשחק Wasteland. למרות הדמיון בין שני המשחקים, Fallout מתרחש ביקום שונה לחלוטין. המשחק היה אמור להשתמש במערכת GURPS[3] Interplay בסוף השתמשה במערכת אחרת שנקראה SPECIAL.

בעקבות ההצלחה והביקורות האוהדות לה זכה הכותר המקורי, הפיקו Black Isle Studios משחק המשך, שזכה גם הוא להצלחה. לאחר סגירת הסטודיו, מכרה Interplay את זכות הקניין על המשחק. מאז, תחת ידי מפתחים זרים, ראו אור שני משחקים נוספים בסדרה שזכו גם הם להצלחה מסחרית.

Fallout מתרחש בהיסטוריה אלטרנטיבית בה ארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה המשיכה להסתגר בתוך עצמה, "חבר העמים" האירופי (המקביל לאיחוד האירופי במציאות) נהיה למעצמה, ברית המועצות לא התפרקה, פצצות האטום נשארו אך ורק פצצות ביקוע ופצצות המימן וראשי הנפץ הגרעיניים המודרניים לא הומצאו, המלחמה הקרה המשיכה לתוך שנות ה-2000, שבב הסיליקון אינו קיים, והתפתחות התרבות נעצרה בערך היכן שהייתה באמצע שנות ה-50.

בעקבות משבר אנרגיה חריף שנגרם עקב דלדול מקורות הנפט והאורניום שוררת מתיחות רבה בין המעצמות, מאבקי הכוחות ביניהן על המשאבים הללו נקראו "מלחמת המשאבים". ב-2066, סין הקומוניסטית, בעקבות סירובה של ארצות הברית למכור נפט מאלסקה, פולשת לאלסקה וכובשת אותה. ארצות הברית מכריזה בתורה מלחמה על סין ויוצאת במאבק לכבוש את אלסקה מחדש ומשתמשת במשאבים קנדיים לצורך המלחמה שלהם, למרות תלונות קנדיות. בסופו של דבר מספחת ארצות הברית את קנדה בכוח בפברואר 2076 בשל התנגדות קנדית לנוכחות הצבא האמריקאי על שטחה.

בזכות המצאה גאונית בשם "שריון ממונע"[4][5] צבא ארצות הברית הודף בהצלחה את הפולש הסיני ומשיב את הריבונות על אלסקה. ולאחר השבת הריבונות על אלסקה, פותחת ארצות הברית במתקפת נגד על אדמת סין. שנה לאחר גירוש הסינים מאלסקה ב-23 באוקטובר 2077 פורצת מלחמה אטומית בשם "המלחמה הגדולה". איש לא יודע מי שיגר ראשון ומדוע, אבל בפחות מכמה שעות בלבד מרבית הערים המרכזיות נמחקות מעל פני האדמה, מותירות אחריהן רק תלי בניינים הרוסים. החורבן רב והחברה, הכלכלה והתרבות האנושיים נמחקים כלא היו. רק מאות אלפים בני מזל שנבחרו לפרויקט "בית מסתור" של הממשלה האמריקנית היו מוגנים מפני ההרס הרב של הפצצות ולאחר מכן מהקרינה הרבה שנבעה מהנשורת הגרעינית והמוטנטים שהיא יצרה. מאה שנה מפרוץ אותה המלחמה, החברה האנושית טרם השתקמה לגמרי. הפרוטגוניסט (הדמות הראשית) של Fallout הוא תושב של אחד המקלטים האטומיים, המכונים כספות (Vaults). הכספות, שנבנו על ידי חברה בשם וולט טק (Vault tec), חברה ממשלתית שהופקדה על ביצוע פרויקט "בית מסתור", נועדו להגן על חלק משמעותי מאוכלוסיית ארצות הברית כדי לאכלס אותה מחדש אחרי שהדעיכה הטבעית של הקרינה מהנשורת התקדמה די הצורך, כדי להפוך את האדמה לבטוחה שוב.

המשחק מתרחש בשנת 2161, 84 שנה לאחר המלחמה הגרעינית בחוף המערבי של ארצות הברית בעיקר בשטחי קליפורניה, ומתחיל בכספת 13, ביתו של הפרוטגוניסט (הדמות הראשית). בכספת השבב האחראי על תפקוד מערכת טיהור המים התקלקל ויש להחליפו לפני שאספקת המים של הכספת תגמר. בהיעדר טכנולוגיה מתאימה לייצור שבב חלופי או תיקון הנוכחי, מפקח הכספת מזמן את הפרוטגוניסט (הדמות הראשית), ומספר לו על הבעיה בשביל שיצא לראשונה זה 100 שנה מן הכספת ויחפש שבב חלופי. הוא נותן לו התקן נייד בשם PIPBoy 2000, עזר נייד המספק רשימת מטרות, מפה, בריאות ועוד.

לפרוטגוניסט כמאה וחמישים ימי משחק למצוא את הרכיב, לפני שאספקת המים בכספת 13 אוזלת. במהלך המשחק הפרוטגוניסט מגלה שצבא של מוטציות בהנהגת מנהיג מסתורי שנקרא רק בשם "האדון" מנסה להשתלט על האזור ולהפוך את התושבים למוטציות כמותם. "האדון" מפיץ את הווירוס שנקרא "Forced Evolutionary Virus" כדי להפוך אנשים ל"סופר מוטציות". מטרתו הסופית היא לאחד את כל העולם על ידי הפיכת כל האנשים לסופר מוטציות ובדרך למחוק כל הבדל תרבותי ביניהם. הפרוטגוניסט נדרש לחסל את "האדון" ולהשמיד את הבסיס הצבאי בו מאוחסן הווירוס.

במסעו של הפרוטגוניסט, הפרוטגוניסט משתתף במגוון פעילויות שישפיעו על עתידה של אמריקה החדשה, שכעת מכונה "השממה" (The Wasteland) - ביניהן לעזור לעיר שיידי סנדס להפוך לרפובליקת קליפורניה החדשה - מעצמה שתקום שנים לאחר מות הפרוטגוניסט ותשפיע על עתיד השממה, ועוד. בנוסף, מסופר כי ה"נבחר", הפרוטגוניסט של Fallout2, הוא הנכד של תושב הכספת (פרוטגוניסט).

אם "האדון" והבסיס הצבאי לא מושמדים תוך 500 יום, האדון מגלה את מיקום כספת 13 והמשחק מסתיים בהפסד. לאחר השמדת "האדון" והבסיס הצבאי, המפקח מודה לשחקן על הצלת הכספת והעולם, אך הוא אינו מאפשר לדמות לחזור לכספת ושולח אותה לגלות, בטענה שחזרתו תניע צעירים רבים לרצות לעזוב ובכך עשויות תקוות האנושות להתחלה חדשה להיגנז.

סרטון הסיום מציג את תושב הכספת צועד לבדו אל האופק של השממה המדברית. ישנו סיום נוסף שבו תושב הכספת יורה למוות במפקח לפני שהוא יוצא לגלות.

המשחקיות ב-Fallout מורכבת ממסע אשר מוצג במפת עולם ומביקורים במקומות אשר מוצגים על המסך בפירוט ואינטראקציה של השחקן עם התושבים המקומיים. התנהלותו המוסרית של השחקן הנגזרת מפעולותיו משפיעה על דירוג ה"קארמה" שלו, דירוג שבתורו ישפיע על האופן בו יתנהלו מולו הדמויות במשחק. מאפיין ייחודי ל-Fallout בזמנו היה האפשרות להשלים משימה נתונה במספר דרכים שונות. השחקן היה יכול לבחור, למשל, בין שכנוע בדיבור לשימוש בכוח למען השגת מטרה מסוימת. הפעולות של השחקן לאורך כל המשחק יכולות להכתיב את הסוף של המשחק, או את ההזדמנויות בסיפור.

הלחימה ב-Fallout מבוססת תורות. המשחק משתמש בנקודות פעולה כדי לקבוע מה תוכל לעשות בתור שלך. כל פעולה עולה מספר נקודות פעולה, מחיר הנקודות יכול להיות מושפע מגורמים חיצוניים, כמו סמים שהדמות נטלה. ישנם מספר סוגי כלי נשק במשחק שמתחלקים למספר סוגים:

  1. נשקי יד (למשל אגרופן וסכין)
  2. טווח רחוק (למשל אקדח ורובה)
  3. נזק (למשל חנית ורימון)

לכל סוג נשק יש סוגי התקפה שונים. למשל, רובה יכול לירות ירייה בודדת או לירות בצרורות. כאשר נכנסים למצב לחימה, המשחק עובר לשימוש בתורות עד לסיום הקרב, כל תור נגמר בסיום הנקודות, בזמן קרב ניתן להצטייד בשני כלי נשק ולהחליף ביניהם בקרב. המשחק מכיל רשימה של דמויות בלי שחקן (NPC) שיכולות לעזור לך כמו כלב או אנשים אחרים שיסכימו לבוא איתך ולעזור לך, ניתן למצוא אותם לאורך כל המשחק.

פיתוח הדמות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדמות נשלטת על ידי מערכת שנקראת -SPECIAL, שמשמעותו שבע התכונות הבסיסיות של הדמות (כוח, תפיסה, כוח סבל, כריזמה, אינטליגנציה, זריזות ומזל. המערכת תוכננה במיוחד ל-Fallout (משתמשים במערכת הזאת גם בשאר משחקי הסדרה). בתחילת המשחק נותנים לך לבחור את הפרוטגוניסט שלך או מהדמויות המוכנות או ליצור אחד על ידי המערכת. התפתחות הדמות מחולקת לארבע קטגוריות: תכונות, מיומנויות, מאפיינים ובונוסים.

לפי דירוגם, המשחק קובע את יכולותיו של השחקן, ברמה הראשונה המיומנויות נקבעות לפי התכונות הבסיסיות. ישנן 18 מיומנויות שונות במשחק, כאשר ניתן לדרג כל אחת מ-0 עד 100. ככל שהשחקן עולה בדרגות כך הוא מקבל נקודות יכולת אשר מאפשרות לו לשפר את היכולות שלו. ישנם גם ספרים שכאשר "נקראים" הם מוסיפים נקודות ליכולת.

מאפיין הוא איכויות מיוחדות שניתן לבחור בתחילת המשחק. המאפיין מוסיף בונוסים או חסרונות לדמות, כגון המאפיין "מסגרת קטנה" (Small Frame), שמגדיל את הזריזות בנקודה אך מקטין את המשקל הכללי שהדמות יכולה לשאת. המשחק גם עוקב אחרי ההתנהגות המוסרית של השחקן. אם שחקן יהרוג אנשים חפים מפשע, הוא לא יהיה מקובל באזורים מסוימים. אם השחקן הורג שני ילדים או יותר, חבורה של ציידי ראשים תרדוף אחריו במהלך המשחק ותנסה להרוג אותו.

פיתוח המשחק

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הלוגו של המשחק

המשחק פותח על ידי Black Isle Studios חברה בת של Interplay Entertainment כיורש של המשחק Wasteland, זה לא משחק המשך רשמי כי ל־Interplay Entertainment לא היה הזכויות על Wasteland בשלב זה.[6][7]התקציב של המשחק היה קרוב לשלושה מיליון דולרים וכמעט בוטל פעמיים. בשלבים המוקדמים של המשחק, Fallout השתמש במערכת GURPS. השם Fallout לא היה תמיד, בשלבים המוקדמים קראו למשחק Vault 13 מה שבהמשך נפסל והוצא שם חדש Post Nuclear Adventure ולבסוף השם הסופי היה Fallout השם שהציע בריאן פארגו.[8] Fallout השתמש במערכת GURPS של Steve Jackson Games עד שאיבד את הרישיון בשל האלימות הרבה שבתוך המשחק מה שהכריח את Interplay לשנות את שיטת GURPS למערכת "SPECIAL" שפותחה באופן פנימי.

שחקנים מפורסמים רבים משתתפים במשחק כמו רון פרלמן כקריין של המשחק ושל שאר משחקי Fallout ,‏ (Fallout Tactics,Fallout 2,‏ Fallout 3 ו-Fallout New Vegas), ריצ'רד דין אנדרסון שמדובב את קיליאן (Killian), טוני שלהוב, בראד גארט ועוד.Interplay רצתה להשתמש בתור שיר הנושא "I Don't Want to Set the World on Fire" של The Ink Spots, אך לא הצליחה להשיג רישיון להשתמש בו והשיר "Maybe" של The Ink Spots נבחר במקומו.

משחקי המשך

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Fallout 2
  • Fallout Tactics

Interplay מכרו את זכויות המשחק ל-Bethesda Softworks, שבתורם שחררו משחקי המשך לסדרה:

המשחק נוצר כקו זמן אלטרנטיבי בה תרבות שנות ה-50 של המאה ה-20 של ארצות הברית לא נגמרה אלא המשיכה עד שנות האלפים. המשחק מעוצב לפי התפיסות והעיצוב של המדע הבדיוני של שנות ה-50.

יש במשחק רמיזות לסרטים, סדרות וספרים. לדוגמה, במהלך המשחק אפשר להיתקל בצלחת מעופפת שהתרסקה עם הכיתוב "נא להחזיר לאזור 51" או תא המשטרה מדוקטור הו. ישנן גם רמיזות חזקות במשחק לסרט מקס הזועם. למשל, המשחק יכול להשיג כלב במהלך המשחק שנקרא דוגמיט (Dogmeat) על שם כלבו של מקס בסרט.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ בתרגום לעברית: נשורת.
  2. ^ פותח על ידי Black Isle Studios חברה בת של Interplay.
  3. ^ מערכת Steve Jackson Games
  4. ^ באנגלית-Power Armor
  5. ^ Power Armor - שריון של חייל יחיד בעל הגנה של טנק, וכוח אש של מחלקה שלמה
  6. ^ Fallout Classic Revisited, גיימספוט.
  7. ^ Part 2: The Golden Age (1985–1993) Gamasutra ההיסטוריה של משחקי התפקידים הממוחשבים.
  8. ^ Polygon, 2013, Fallout: The game that almost never was".