דייוויד פרנקלין יוסטון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דייוויד פרנקלין יוסטון
David Franklin Houston
דייוויד פרנקלין יוסטון
דייוויד פרנקלין יוסטון
לידה 17 בפברואר 1866
מונרו, קרוליינה הצפונית, ארצות הברית
פטירה 2 בספטמבר 1940 (בגיל 74)
ניו יורק, ניו יורק, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה כנסיית סנט ג'ון, אויסטר ביי, מדינת ניו יורק, ארצות הברית
השכלה
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
מזכיר האוצר של ארצות הברית ה־48
2 בפברואר 19203 במרץ 1921
(שנה)
תחת נשיא ארצות הברית וודרו וילסון
מזכיר החקלאות של ארצות הברית ה־5
6 במרץ 19132 בפברואר 1920
(6 שנים ו־47 שבועות)
תחת נשיא ארצות הברית וודרו וילסון
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דייוויד פרנקלין יוסטוןאנגלית: David Franklin Houston;‏ 17 בפברואר 18662 בספטמבר 1940) היה איש אקדמיה, איש עסקים ופוליטיקאי אמריקאי מהאגף השמרני של המפלגה הדמוקרטית.[1] הוא כיהן בממשלו של הנשיא וודרו וילסון כמזכיר החקלאות החמישי וכמזכיר האוצר ה-48 של ארצות הברית.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

דייוויד יוסטון נולד במונרו, קרוליינה הצפונית. הוא היה בנם של ויליאם הנרי יוסטון, סוחר סוסים ובעל חנות, ושל רעייתו, פמלה אן לבית סטיבנס. ב-1887 הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת קרוליינה הדרומית והמשיך את לימודיו באוניברסיטת הרווארד, שם הוא קיבל ב-1892 תואר שני במדע המדינה. ב-1895 הוא נשא לאישה את הלן ביל, ולזוג נולדו חמישה ילדים.

קריירה אקדמית[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוסטון לימד מדע המדינה באוניברסיטת טקסס באוסטין. ב-1894 הוא היה לחבר קבוע בסגל ההוראה של האוניברסיטה וב-1899 הוא מונה כדקאן. בשנים 19021905 הוא היה נשיא המכללה לחקלאות ומכונות של טקסס (כיום אוניברסיטת טקסס A&M). לאחר מכן הוא שב לאוניברסיטת טקסס והיה לנשיאה עד ל-1908. במהלך כהונתו בתפקיד זה פתחה האוניברסיטה מסלול לדוקטורט ונפתח בה בית ספר למשפטים.

ב-1908 עזב יוסטון את אוניברסיטת טקסס כדי לשמש כנגיד אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, משרה בה החזיק עד 1913. במהלך כהונתו בתפקיד זה הוא הקים את בית הספר לחקלאות של האוניברסיטה וקידם את בית הספר לרפואה בשותפות עם בית החולים לילדים של סנט לואיס ובית החולים ברנס שבעיר.

בתקופת נשיאותו של ויליאם מקינלי היה יוסטון חבר במועצת המבקרים של האקדמיה הצבאית של ארצות הברית. בשלב מאוחר יותר בחייו הוא היה מפקח באוניברסיטת הרווארד וחבר בחבר הנאמנים של אוניברסיטת קולומביה.

קריירה פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנים 19131920 כיהן יוסטון כמזכיר החקלאות בממשלו של הנשיא וודרו וילסון. במהלך תקופת כהונתו בתפקיד זה העביר הקונגרס חוקים רבים וחשובים הקשורים לתחום החקלאות. עם זאת, בעקבות חקיקת "חוק השליטה במזון ובדלקים" (Food and Fuel Control Act), הועברה האחריות על תחום המזון להרברט הובר במנהל המזון של ארצות הברית (United States Food Administration) הובר קיבל את התפקיד על סמך ההבטחה שהוא יהיה חופשי מהתערבותו של יוסטון.[2]

בשנים 19201921 כיהן יוסטון כמזכיר האוצר של ארצות הברית. תקופת כהונתו הקצרה הזו עמדה בסימן של מחלוקות סוערות על המדיניות המוניטרית. הוא פרסם אזהרות והגדיל את תעריפי הבנקים המסחריים כדי למנוע אינפלציה שאותה חווו מדינות אירופה. יוסטון חזה את נפילת השערים בארצות הברית, במיוחד של מוצרי החקלאות, בעקבות האופטימיות שלאחר מלחמת העולם הראשונה. הוא דחף למתן אשראי נוח יותר לחקלאים ועודד אותם לייצר פחות.

אך כאשר המחירים ירדו באופן דרמטי יותר מהתחזית של 1920, האשימו דוברי המגזר החקלאי את יוסטון על שחיבל בכוונה בשיגשוגם. הממלכה המאוחדת וצרפת שאפו לבטל את חובות המלחמה שלהן. יוסטון, הקונגרס והנשיא, שהתנגדו לכך, המירו את החובות לטווח קצר לחובות לטווח ארוך. בתום נשיאותו של וילסון התפטר יוסטון מתפקידו לאחר שנה בתפקיד.

קריירה עסקית[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר סיום כהונתו בממשל הפדרלי, היה יוסטון לנשיא חברת Bell Telephone Securities ולסגן נשיא AT&T. הוא גם שימש כחבר הדירקטוריון של AT&T, של Guaranty Trust Company ושל United States Steel Corporation. במשך עשר שנים הוא היה נשיא Mutual Life Insurance Company of New York.

מותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

דייוויד פרנקלין יוסטון נפטר כתוצאה מאוטם שריר הלב ב-2 בספטמבר 1940 בבית החולים הפרסביטריאני בניו יורק. הוא נטמן לצד רעייתו בכנסיית סנט ג'ון שבאויסטר ביי שבמדינת ניו יורק.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]