הגלריה הלאומית של קנדה

הגלריה הלאומית של קנדה
בניין הגלריה הלאומית
בניין הגלריה הלאומית
בניין הגלריה הלאומית
מידע כללי
סוג מוזיאון לאומנות
כתובת סאסקס דרייב, אוטווה
מיקום אוטווה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה קנדה עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים ג'ון קמפבל, דוכס ארגייל התשיעי עריכת הנתון בוויקינתונים
מבקרים בשנה 237,391 (נכון ל־2014)
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1988
תאריך פתיחה רשמי 21 במאי 1988 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל משה ספדיה
מידות
גובה 33.47 רגל (מוזיאון) עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 46,621 מ"ר עריכת הנתון בוויקינתונים
גובה מעל פני הים 70 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
קומות 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 45°25′46″N 75°41′54″W / 45.429434°N 75.698386°W / 45.429434; -75.698386
http://www.gallery.ca/en/index.php
(למפת אוטווה רגילה)
 
הגלריה הלאומית של קנדה
הגלריה הלאומית של קנדה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הפסל "אמא" של הפסלת לואיז בורז'ואה הממוקם בכיכר הסמוכה

הגלריה הלאומית של קנדהאנגלית: National Gallery of Canada, בצרפתית: Musée des beaux-arts du Canada) ממוקמת בעיר הבירה אוטווה, אונטריו והיא אחת מגלריות האמנות המובילות בקנדה.

הגלריה שוכנת בבניין העשוי משילוב של זכוכית וגרניט ברחוב סאסקס דרייב עם נוף אל בנייני הפרלמנט הקנדיים שעל גבעת הפרלמנט. המבנה תוכנן על ידי האדריכל משה ספדיה ונפתח בשנת 1988. מנהלה הקודם של הגלריה, ז'אן סאתרלנד באגס, נבחר במיוחד על ידי ראש הממשלה פייר אליוט טרודו כדי לפקח על הבנייה של הגלריה והמוזיאונים הלאומיים.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגלריה יוסדה לראשונה בשנת 1880 על ידי המושל הכללי של קנדה ג'ון קמפבל, דוכס ארגייל התשיעי ובשנת 1882, עברה למעונה הראשון בגבעת הפרלמנט בבניין בית המשפט העליון של קנדה. בשנת 1911 עברה הגלריה למוזיאון ויקטוריה, ביתו של מוזיאון הטבע הקנדי הנוכחי. בשנת 1913, עבר החוק הראשון לגלריות לאומיות שהתווה את המנדט והמשאבים של הגלריה. בשנת 1962, עברה הגלריה לאתר בניין לורן, בניין משרדים ברחוב אלגין בסמוך לנציבות הבריטית. מאז נהרס הבניין המשרדי והמוזיאון עבר למבנה הנוכחי שלו ברחוב סאסקס דרייב בשנת 1988.

בשנת 1985, המוזיאון הקנדי לצילום עכשווי (CMCP), לשעבר חטיבת צילום הסטילס במועצת הצילום הלאומי של קנדה, נקשר לגלריה הלאומית. המנדט של CMCP, האוסף וצוותו עברו למיקום החדש שלהם בשנת 1992, בתעלת רידו 1, בסמוך לשאטו לורייה. בשנת 1998, ההנהלה של CMCP מוזגה לזו של הגלריה הלאומית.

בשנת 2000, המכון המלכותי האדריכלי של קנדה בחר בגלריה הלאומית כאחד מתוך 500 המבנים הבולטים שנבנו בקנדה במהלך האלף השני.

אוסף[עריכת קוד מקור | עריכה]

בגלריה אוסף גדול ומגוון של ציורים, רישומים, הדפסים, פסלים ותצלומים. למרות שהיא מתמקדת באמנות קנדית, אינדיאנית ואינואיט, היא מחזיקה עבודות של אמנים רבים אמריקאים ואירופיים. יש בה אוסף אמנות מודרנית בולט עם כמה מיצירותיו המפורסמות ביותר של אנדי וורהול. וכן יצירות של פרנסיס בייקון, ג'ובאני לורנצו ברניני, ז'ורז' בראק, פול סזאן, מארק שאגאל, ג'ון קונסטבל, סלבדור דאלי, אונורה דומייה, גוסטב קלימט, תומאס לורנס, פרנאן לז'ה, רנה מגריט, סימונה מרטיני, אנרי מאטיס, פיט מונדריאן, קלוד מונה, פבלו פיקאסו, קאמי פיסארו, רמברנדט, אוגוסט רודן וג'קסון פולוק.

בשנת 2005, הותקן בכיכר מול הגלריה פסל של עכביש ענק "אמא", של הפסלת לואיז בורז'ואה. בשנת 2011 נוספו לכניסת הגלריה פסלי סוסים רצים של הפסל הקנדי ג'ו פאפארד.

האוסף הקנדי הוא המקיף ביותר בקנדה, ומחזיק עבודות של טום תומסון, אמילי קאר ואלכס קולוויל.

הגלריה מארגנת תערוכות שנוסעות ברחבי קנדה ומעבר, ומופעים המתארחים ברחבי העולם, לעיתים קרובות במשותף עם גלריות לאומיים ומוזיאונים אחרים. האוסף הגלריה נבנה באמצעות רכישה ותרומות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]