לדלג לתוכן

טודאי-ג'י

טודאי-ג'י
東大寺
היכל הבודהה הגדול
היכל הבודהה הגדול
מידע כללי
סוג provincial temple, מקדש בודהיסטי, chokugan-ji עריכת הנתון בוויקינתונים
שימוש מקדש בודהיסטי
כתובת רחוב זושי-צ'ו מספר אחד, נארה, נארה
מיקום נארה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה יפןיפן יפן
מייסדים Shōmu, Rōben עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה החצי הראשון של המאה ה-8 – 752
תאריך פתיחה רשמי 752 עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי Japanese Buddhist architecture עריכת הנתון בוויקינתונים
מידות
שטח 68.9 הקטאר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 34°41′21″N 135°50′23″E / 34.689166666667°N 135.83972222222°E / 34.689166666667; 135.83972222222
אתר רשמי (ביפנית)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
פסל הבודהה מברונזה במקדש. גודלו של כל "תלתל" על ראשו הוא כגודל ראש אנושי

טודאי-ג'ייפנית: 東大寺; בתרגום לעברית: המקדש המזרחי הגדול) הוא מקדש בודהיסטי הממוקם בעיר נארה, יפן. היכל הבודהה הגדול שלו (ביפנית: 大仏殿) הוא מבנה העץ הגדול בעולם[1], והוא מאכלס את פסל הארד הגדול ביותר של הבודהה ואירוקאנה, אשר על פי המסורת היפנית מכונה דאיבוטסו, מונח המתאר פסלי בודהה גדולים וחשובים[1]. המקדש משמש גם כבסיס האם של בית הספר הבודהיסטי קגון. האתר הוכרז בידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית ב-1998 כחלק מסדרת המונומנטים ההיסטוריים של נארה העתיקה.

בקומפלקס המקדש מסתובבים באופן חופשי איילי סיקה[2] מאולפים, אשר בדת השינטו הם נחשבים שליחי האלים עלי אדמות.

נהוג לתארך את התחלת בניית קומפלקס טודאי-ג'י הענקי לשנת 728, כאשר שוֹמוּ, קיסר יפן, הקים את קינשאוסן-ג'י כמתנה לנסיך מוטואי, בנו הראשון מבת זוגו מבית פוג'יווארה, קומיושי. הנסיך נפטר שנה לאחר הולדתו.

תפקידו בראשית הבודהיזם היפני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאשר מרכז הבודהיזם היפני עבר מנארה להר היאי ולמקדש טנדאי, ולאחר מכן נארה איבדה את מעמדה כבירת יפן לטובת קאמאקורה, מעמדו של טודאי-ג'י כסמכות המרכזית בבודהיזם ביפן נפגע מהותית. בדורות מאוחרים יותר, שושלת וינאה נכחדה, חרף ניסיונות להחיותה, ועל כן לא נערכים יותר טקסי הסמכה בטודאי-ג'י.

ארכיטקטורה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המבנה המקורי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-743, הקיסר שומו הכריז על חוק, על פיו העם צריך להיות מעורב באופן ישיר בהקמתם של מקדשי בודהה חדשים בכל יפן. זאת בעקבות אמונתו האישית, שעל פיה מעשה מעורר יראת שמיים שכזה יעודד את הבודהה להגן על יפן מפני אסון קרב ובא. הנזיר הבודהיסטי גיוקיו נסע עם תלמידיו ברחבי מחוזות יפן על מנת לבקש תרומות. על פי רישומים המוחזקים בטודאי-ג'י, למעלה מ-2,600,000 בני אדם תרמו לבניית הבודהה הגדול והיכלו. הפסל, אשר גובהו היה כ-16 מטר, התחרה בממדיו הגדולים של בודהה בסין ובקוריאה של אותה תקופה. הפסל הורכב משמונה חלקים, ויציקתו ארכה שנתיים.

בניית הבודהה הושלמה בנארה, ב-751. שנה לאחר מכן קוים טקס "הארה" בנוכחות כ-10,000 בני אדם על מנת לחגוג את השלמת הפסל. הכהן ההודי בודיהסאנה ביצע "הארה" עבור הקיסר שומו. הפרויקט כמעט רושש את כלכלת יפן, תוך כילוי מרבית הברונזה הזמינה באותם הימים. המתחם המקורי הכיל גם שתי פגודות בגובה 100 מטרים, שהיו שניות בגובהן באותם ימים רק לפירמידות במצרים. הן נהרסו ברעידת אדמה.

שחזורים לאחר תקופת נארה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1914 הועברו אל המוזיאון הלאומי של נארה פריטים מה"שוסו אין" (正倉院), בית האוצר של המקדש. פריטים שונים מבית אוצר זה מוצגים במוזיאון בתערוכות מתחלפות. בנוסף, בכניסה למתחם המקדש, הוקם מוזיאון קטן המציג כמה מן האוצרות של המקדש, כגון הפסל "לידת שאקה".

מתחם וגנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספר מבנים במתחם טודאי-ג'י שולבו בתפיסה האסתטית הכללית של עיצוב הגנים. ווילות סמוכות נחשבות היום כחלק מהמתחם. חלק מהמבנים האלה פתוחים כיום לציבור. לאורך מאות שנים, המבנים והגנים התפתחו במשותף כחלק בלתי נפרד מקהילת מקדש ייחודית, מתואמת ומשגשגת.

טודאי-ג'י שימש כמקום התרחשות של מספר סרטים ודרמות טלוויזיה ביפן. הוא הופיע גם בסרטו משנות ה-50 של המאה ה-20 של ג'ון ויין, "הברברי והגיישה".

המקדש הופיע גם במשחק Age of Empires II: The Age of Kings של חברת מיקרוסופט.

החוויה המוזיקלית הגדולה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-20 במאי 1994 נערך בטודאי-ג'י פסטיבל המוזיקה הבינלאומי "החוויה המוזיקלית הגדולה", בתמיכת אונסק"ו. המופיעים כללו את הפילהרמונית של טוקיו, X Japan, INXS, ג'ון בון ג'ובי, ג'וני מיטשל, בוב דילן ורוג'ר טיילור. המופע שודר ב-55 מדינות, בתאריכים ה-22 במאי וה-23 במאי 1994.

שרה ברייטמן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-3 בנובמבר 2010, זמרת הסופרן האנגלייה שרה ברייטמן הופיעה בטודאי-ג'י במסגרת סיבוב הופעות שלה עם תזמורת גדולה. המופע הוקלט ובשלב מאוחר יותר שודר ביפן בידי גוף השידור TBS.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טודאי-ג'י בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 מקדש טודאי-ג'י, באתר ארגון התיירות הלאומי של יפן
  2. ^ נודעים בעברית גם כ"אייל נקוד"