לדלג לתוכן

קירמיזי קסבה

קירמיזי קסבה
Qırmızı Qəsəbə
בית כנסת בקירמיזי קסבה
בית כנסת בקירמיזי קסבה
מדינה אזרבייג'ןאזרבייג'ן אזרבייג'ן
מחוז מחוז קובה
תאריך ייסוד 1742
גובה 569 מטרים
דת יהדות
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 3,557[1] (2012)
קואורדינטות 41°22′25″N 48°30′38″E / 41.37361°N 48.51056°E / 41.37361; 48.51056
אזור זמן UTC +4

קירמיזי קסבהאזרית: Qırmızı Qəsəbə ברוסית: Красная Слобода, קראסניה סלובודה) הוא כפר במעמד עיר במחוז קובה שבאזרבייג'ן שכמעט כל תושביו הם יהודים. אוכלוסיית הכפר מונה 3,557 תושבים נכון ל-2012. מלבד קריית יואל הוא היישוב היחיד בעולם מחוץ לישראל בו רוב מוחלט של התושבים יהודים.

בעקבות מסע עונשין שערך שליט איראן נאדיר שאה במזרח קווקז, הרס צבאו כפרים רבים בהם ישבו יהודים וטבח בתושביהם, חלקם אף אולצו להמיר את דתם לאסלאם. פליטים יהודים רבים מכפרים אלו נמלטו לעיר קובה[2][3].

הכפר קירמיזי קסבה, נוסד בשנת 1742 כאשר חוסיין עלי, החאן של קובה אישר ליהודים להתיישב על הגדה הנגדית של נהר קודיאל (באזרית: Qudyalçay) שעל גדתו הדרומית שוכנת העיר[4]. עד עליית הבולשביקים לשלטון ברוסיה נקרא הכפר "כפר היהודים" (evreskaya Sloboda). לאחר המהפכה שונה שם הכפר על ידי השלטון הסובייטי לקראסניה סלובודה (הכפר האדום). הכפר שוכן למרגלות רכס הקווקז. יהודי הכפר הם יהודים הרריים והשפה המדוברת בכפר היא שפת הג'והורי[5].

בשנת 1938, שליט ברית המועצות, סטלין, הגלה את הרבנים לסיביר וסגר את כל בתי הכנסת בעיירה, למעט אחד הפעיל עד ימינו. מפאת העובדה שהעיירה האדומה מבוססת על טהרת היישוב היהודי ובה מתגוררים אך ורק יהודי ההרים היא זכתה לכינוי 'העיירה היהודית האחרונה'.

עם נפילת ברית המועצות ב-1989 חיו בכפר 18,000 תושבים, אך בשל עלייה לישראל והגירה למקומות אחרים קטנה אוכלוסייתו ל-3,557.

כיום פעילים בעיירה שני בתי כנסת ובית מדרש, וכן מצויים בה שליחי תנועת בני עקיבא ושלוחי חב"ד. שלוחי חב"ד במקום הקימו ומנהלים בית ספר יהודי בשיתוף ארגון 'אור אבנר', בנוסף לדברים הרבים למען הקהילה הן בצד הגשמי כגון חלוקת סלי מזון וכדומה והן בצד הרוחני בפעילויות רבות לקראת כל אחד מחגי ישראל.

מוזיאון קירמיזי קסבה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מוזיאון קירמיז קסבה הוא מרכז תרבותי חשוב המשמר את המורשת העשירה של קהילת יהודי ההר. במוזיאון מוצגים תלבושות לאומיות, תכשיטים, כלי פולחן, כתבי יד, ספרים ועתיקות מהמאה ה-19, המייצגים את המסורות וההיסטוריה של הקהילה. המוזיאון ממוקם בבית הכנסת Garchagi, בחירה סמלית המשקפת את חשיבותו הדתית וההיסטורית של המקום, ואת השיקום והשימור של בית התפילה.

הרעיון להקים את מוזיאון יהודי ההר נולד בשנת 2017, כאשר בית הכנסת Garchagi, שהיה נטוש במשך שנים רבות, נבחר לשמש כמבנה האדמיניסטרטיבי של המוזיאון. בית הכנסת שוחזר בהתבסס על סקיצות קודמות, ובכך הוחזר לחיים מקום תפילה מרכזי עבור הקהילה.

המוזיאון זכה לתמיכה של אנשי העסקים הרוסיים גוד ניסנוב, זרח אילייב וגרמן זאכרייב, וקרן "STMEQI" לקחה על עצמה את המשימה לספק למוזיאון מוצגים. קרן זו, הארגון הגדול ביותר המאגד את יהודי ההר בעולם, פנתה במהלך פיתוח המוזיאון לפזורה ולקהילות כדי למצוא עתיקות המייצגות את מורשת הקהילה.

במוזיאון ניתן למצוא תערוכה המציעה מבט רחב על המסורות, ההיסטוריה, והעיסוקים המסורתיים של יהודי ההר, לצד היסטוריה מקומית הקשורה ליישוב האדום. כמו כן, ישנה פינה מיוחדת המוקדשת לרבנים שפעלו בקווקז לאורך השנים, ופינה נוספת המוקדשת לגיבור הלאומי של אזרבייג'ן, אלברט אגרונוב, שם מוצגת גם המדליה שלו. המבקרים במוזיאון יכולים ליהנות מסיורים מודרכים בשפות מקומיות וזרות, המאפשרים הבנה רחבה יותר של ההיסטוריה והתרבות של הקהילה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קירמיזי קסבה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ PopulationData.net: Azerbaïdjan
  2. ^ אריאל ונעה ישי, הישוב היהודי במזרח קווקז, פעמים 81
  3. ^ Liya Mikdash Shamailov, A History of the Mountain Jews, Mountain Jews: Customs and Daily Life in the Caucasus, Jerusalem: The Israel Muzeum Jerusalem, 2002
  4. ^ ̣Victoria R. Williams, Indigenous Peoples: An Encyclopedia of Culture, History, and Threats to Survival, ABC-CLIO, 2020
  5. ^ הספר Ethnic Groups of North, East, and Central Asia: An Encyclopedia