קרן קמח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קרן קמח
מדינה ישראלישראל ישראל
מטה הארגון ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 2007–הווה (כ־17 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה עיטור נשיא מדינת ישראל (2023) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.keren-kemach.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קרן קמ"ח (ראשי תיבות: קידום מקצועי חרדי) היא קרן פילנתרופית העוסקת בקידום ושילוב הציבור החרדי בתעסוקה מפרנסת באמצעות מגוון תוכניות ופרויקטים ייעודיים[1]. הקרן נותנת ייעוץ והכוון ללימודים מקצועיים ואקדמיים בהתאמה אישית, מעניקה מלגות ללימודים בשילוב ליווי מקצועי לאורך הלימודים ובתהליך ההשמה.

קרן קמח נחשבת לגוף הגדול מסוגו בציבור החרדי. התקציב השנתי של הקרן (2021) נאמד בכ-50 מיליון ש"ח. נכון לשנה זו הקרן נתנה שירותי תעסוקה שונים לכ-35,000 גברים ונשים מהציבור החרדי.

ב-17 ביולי 2023 הקרן זכתה במכרז של מינהל תעסוקת אוכלוסיות וועדת המכרזים במשרד העבודה, בשותפות BDO להפעלת תוכנית לקידום ושילוב החברה החרדית בשוק התעסוקה (מרכזי מפתח) באזור הצפון וסובב ירושלים.

בהתאם לזכייה, שותפות ק.מ.ח.- BDO תפעיל בע"ה את מרכזי ההכוון התעסוקתי לחרדים בערים צפת, חיפה, נתניה, בית שמש, ביתר עילית ומודיעין עילית, תוך שימוש בניסיון הרב ובידע שצברו קרן קמ"ח ופירמת BDO לאורך השנים בשילוב חרדים בתעסוקה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרן קמח נוסדה בשנת 2007 ביוזמתו של ג'ק שולדנפריי, על ידי קבוצת עסקני ציבור ופעילים חברתיים מהציבור החרדי, ובהם הרב בצלאל כהן ויחזקאל רוזנבלום, שביקשו לסייע בפתרון המצוקות הכלכליות במגזר החרדי, על רקע פרסום נייר עמדה של מכון פלורסהיימר למחקרי מדיניות שניתח את החסמים המונעים מהציבור החרדי להשתלב בשוק העבודה הישראלי והמליץ על הקמת מערך ייעוץ וסיוע לסטודנטים חרדים. יוזמת הקמת הקרן זכתה לתמיכתו של איל הנדל"ן הבריטי-ישראלי ליאו נואי, כמו גם פילנתרופים נוספים, רובם בעלי זיקה אישית לחברה החרדית בישראל או בתפוצות.

משרדי הקרן שוכנים בבניין 'שערי העיר' שבכניסה לירושלים, בסמוך לריכוזי אוכלוסייה חרדים מחד ולאזורי העסקים של מרכז ומערב העיר מאידך. צוות ההנהלה כולל אנשי ציבור חרדים ואנשי מקצוע, הפועלים בהידברות ותיאום עם ראשי הזרמים בציבור החרדי. מנכ"ל הקרן הוא מרדכי פלדשטיין ששימש קודם לכן כמנכ"ל זק"א.

נשיא המדינה יצחק הרצוג נותן את עיטור הנשיא לנציגי קרן קמח

בשנים הראשונות לפעילותה, התמקדה הקרן בסיוע לגברים חרדים המבקשים לצאת אל שוק התעסוקה. החל משנת 2009 החלה הקרן להעניק מלגות לימודים גם לנשים חרדיות הפונות ללימודים אקדמיים, אך עדיין קיימת העדפה לסיוע לגברים שרמת התעסוקה שלהם בשוק העבודה הישראלי – נמוכה.

עיטור נשיא המדינה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביוני 2023, לרגל שנת ה-75 למדינה, החליט הנשיא הרצוג להעניק את עיטור הנשיא לקרן קמ"ח[2] על תרומה ייחודית למדינת ישראל. בנימוקי הוועדה המייעצת לנשיא המדינה נכתב כי העמותה פועלת כ-16 שנים ומובילה מהפכה חיונית בכל הכרוך לשילוב הציבור החרדי בעולם התעסוקה.[3]

"הרעיון החדשני של יצירת מקום המשלב אבחון, ייעוץ לימודים והכוונה לתעסוקה תחת קורת גג אחת, פרץ דרך בחברה החרדית ויצר שינוי מחשבתי ושינוי גישה משמעותי בשילוב הציבור החרדי ובעולם העבודה. הארגון הוקם על ידי איש העסקים החרדי-בריטי לאו נואי והיזם החברתי החרדי מוטי פלדשטיין. עד כה ניתנו על ידי העמותה שירותי הכוונה לתעסוקה ומלגות משמעותיות הן להכשרת מקצועות והן ללימודים לעשרות אלפי נשים וגברים מהציבור החרדי".

בשם הקרן קיבלו את העיטור הפילנתרופ היהודי-בריטי מייסד קמ"ח ליאו נואי והמנכ"ל מוטי פלדשטיין.

פעילות הקרן[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ייעוץ והכוון ללימודים ולתעסוקה – קרן קמ"ח מפעילה מערך ייעוץ והכוונה לקראת לימודים מקצועיים או אקדמיים באמצעות מכון יעד שמסייע לפונים לקבל את מסלול ההתפתחות המקצועי הנכון עבורם. הפונים עוברים מבחני התאמה פסיכוטכניים (של חברת תי"ל או אדם מילוא) המסייעים להחלטה על אפיק הלימודים המומלץ ומקבלים ייעוץ פרטני מאנשי מקצוע ופסיכולוגים תעסוקתיים.
  • מלגות ללימודים אקדמיים ומקצועיים – הקרן מעניקה מלגות לימודים לסטודנטים שנמצאו עונים לקריטריונים שלה. המימון עשוי להגיע עד לכ-85% משכר הלימוד ולעיתים גם תתווסף עליו מלגת קיום (דמי מחיה).

בשנת 2021 נתמכו על ידי הקרן כ-4,500 סטודנטים, מהם 50% גברים ו-50% נשים, בהתפלגות שווה בין הציבור הליטאי, החסידי והספרדי. סטודנטים אלו נוספו ל-15,000 אחרים שכבר קיבלו מלגות מאז הקמתה של הקרן.

מקצועות הלימוד המובילים בקרב מקבלי מלגות הלימודים של קרן קמ"ח הם מדעי המחשב, חינוך ומקצועות פרא-רפואיים. מסקר שנערך בשנת 2021 בקרב כ-20 אלף מקבלי מלגות הלימודים מהקרן, עולה כי 85.8% ממקבלי המלגות של הקרן השתלבו בהצלחה בשוק העבודה.

הנשירה מהלימודים האקדמיים נמוכה משמעותית בקרב בוגרי קמ"ח ביחס לשאר הסטודנטים החרדים. בקרב גברים שיעור הנשירה הוא 9.5%, לעומת 46% בכלל החברה החרדית. אצל בוגרות קמח (הלומדות לימודי ליבה) שיעור הנשירה הוא 5.7%, לעומת 28% בקרב כלל הנשים החרדיות שהתחילו לימודים אקדמיים.[4] שיעור המועסקים בקרב בוגרי תוכניות ההכשרה המקצועית שנתמכו על ידי הקרן עומד על למעלה מ-80%.

הקרן תומכת בתלמידים גם במהלך לימודיהם באמצעות ליווי, סיוע בהשמה ובמציאת עבודה בתחום הכשרתם. בפעילות זו הקרן משתפת פעולה עם ארגונים שונים לרבות "אחים גלובל".

מרכז כיוון[עריכת קוד מקור | עריכה]

מרכז כיוון[5] הוקם על ידי קרן קמ"ח בשנת 2014, ביוזמת עיריית ירושלים ובשיתוף משרד הכלכלה והוא מנוהל על ידי מר יחיאל אמויאל. מטרת הקמת המרכז היא מתן הכוון תעסוקתי למגזר החרדי, הכולל הכוונה, ליווי אישי וייעוץ מקצועי בדרך למציאת מקום עבודה מתאים ומפרנס בכבוד, באופן התואם את צרכיו ואורח חייו של הציבור החרדי.

המרכז פועל בשיתוף פעולה מלא עם כלל גורמי המקצוע, מכללות, מוסדות הכשרה וגופים מובילים מעולם התעסוקה. פעילות מרכז כיוון כוללת מגוון רחב של תחומים הנוגעים לעולם התעסוקה, ונחלקת למספר אגפים מקצועיים: מחלקת הכוון, מחלקת הכשרות, מחלקת השמה ומחלקת קשרי מעסיקים.

מאז הקמתו (נכון לשנת 2021) עברו במרכז למעלה מ-20,000 גברים ונשים מהציבור החרדי. במהלך תקופה זו הושמו בעבודה מפרנסת כ-13,000 איש ואישה על ידי עובדי המרכז. בכך נותן 'מרכז כיוון' מענה איכותי ומושלם לצורכי התעסוקה של הציבור החרדי בירושלים, ומקדם משמעותית את אחוזי ההשמה החרדית באפיקים התעסוקתיים השונים.

ביזמקס[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביזמקס[6] הוא מתחם עסקים וחדשנות ראשון מסוגו לגברים חרדים תושבי ירושלים שהוקם על ידי קרן קמ"ח בשיתוף 'אחים גלובל' והרשות לפיתוח ירושלים. את המתחם מנהל מאז הקמתו, איציק קרומבי.[7] המתחם פועל כחלל עבודה משותף, ליזמים, עצמאים או בעלי עסק מהציבור החרדי המעוניינים להשתלב בעולם העסקי, תוך חיסכון וייעול בתחזוקה וניהול העסק.

המתחם כולל מרחב עבודה משותף, משרדים פרטיים, חדרי ישיבות וחללים משותפים. במקום מגוון שירותי ייעוץ ופיתוח עסקי, סדנאות, קורסים ופעילויות נוספות על מנת לסייע לעסקים ולחברות להתקדם ולצמוח מבחינה מקצועית. במתחם פועלת גם תוכנית Bizlabs – החממה לסטרטאפים חרדים בשלבים מתקדמים.[8]

מיגו[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוכנית מיגו[9] היא תוכנית חדשנית וייחודית ששמה למטרה להוביל לפריצת דרך בנושא שילוב גברים חרדים בהייטק על ידי הכשרת אלפי גברים חרדים לתעשיית ההייטק. התוכנית הוקמה על ידי קרן קמח בשנת 2023[10] ביוזמת בכירים בעולם ההייטק, קרנות פילנתרופיות ומשרד העבודה והיא פועלת בשותפות עם בעלי עניין רבים כולל מרכזי ההכוון התעסוקתיים של משרד העבודה, המכללות הטכנולוגיות של מה"ט, רשות החדשנות, חברות הייטק מובילות וקרנות פילנתרופיות.

התוכנית שמנוהלת על ידי איציק קרומבי, יחיאל אמויאל ואהרן כריש, יוצרת תשתית מערכתית בפריסה ארצית פועלת בתוך המכללות הטכנולוגיות של מה"ט ומספקת למשתתפים מעטפת תמיכה משמעותית של עזרה לימודית ומקצועית, מלגות לימודים ומלגות קיום, וכן צוות הדרכה המקדם התפתחות אישית של התלמידים. לתוכנית שלב איתור ומיון בו נבחרים כ-10% מהמועמדים. תלמידי התוכנית משתתפים במסלול ההכשרה מובנה משלב השלמת השכלה של אנגלית, מתמטיקה ומיומנויות רכות. לאחריו שלב של הכשרה טכנולוגית ארוכת טווח בדגש על למידה אקטיבית ופיתוח אישי ומקצועי. עם סיומה, התלמידים עוברים התמחות בת 3 חודשים בה הם מתמחים בפרויקט משמעותי בשיתוף חברות מהתעשייה וצוברים ניסיון והתמקצעות מעשית.

משפיעים[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוכנית משפיעים הייתה מיזם משותף של קרן קמ"ח, נציבות שירות המדינה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומשרד הפנים. התוכנית היא תוצר של החלטת ממשלה 869,[11] העוסקת בשילוב הציבור החרדי בשירות המדינה. במרכז התוכנית נבנתה עתודה חרדית מצטיינת, שהשתלבה בתפקידים משמעותיים בדרגי כניסה לשירות המדינה ולשלטון המקומי, דבר שאיפשר בניית מדיניות ציבורית טובה וממלכתית יותר, לרווחת הציבור הישראלי כולו.

התוכנית יועדה לחרדים (על פי חוק שירות המדינה), אקדמאים בעלי תואר ראשון שסיימו את לימודיהם במהלך השנים האחרונות, בעלי מוטיבציה גבוהה ללמידה ולעשייה, להט פנימי ומצוינות, בעלי יכולות הובלה והשפעה שראו עצמם מחויבים למסלול ארוך טווח של עשייה למען הכלל.

התוכנית כללה שני מחזורי הכשרה: מחזור גברים ומחזור נשים, עם כ-25 משתתפים בכל מחזור. המשתתפים והמשתתפות עברו הכשרה ייעודית במשך שישה חודשים, ובסופה השתלבו בתפקידים משמעותיים במשרדי הממשלה שונים וברשויות השלטון המקומי.

תוכנית ההכשרה עסקה במגוון סוגיות כגון מדינת ישראל והחברה הישראלית, שירות המדינה והשלטון המקומי, מערכות הממשל המרכזיות, וממשקים עם המגזר העסקי והאזרחי. לצד ההכשרה העיונית כללה התוכנית תהליכים אישיים לפיתוח זהות מקצועית, תהליכים קבוצתיים לבניית רשת עמיתים, הקניית כלים מקצועיים וכלים ניהוליים, הרצאות, מפגשים, סיורים ברחבי הארץ, עבודות חקר, ליווי בעלי תפקידים ועוד.

עם סיום פרק ההכשרה, שולבו הבוגרים בתפקידים משמעותיים בדרגי כניסה הייעודיים לבוגרי התוכנית, למשך שנתיים, כל אחד על פי יכולותיו והתאמתו ובהתאם לצורכי המדינה והרשויות. כ-80% מבוגרי התוכנית נקלטו בתקנים בשירות המדינה והשתלבו בתפקידי המשך במשרות איכותיות במשרדי ממשלה והשלטון המקומי.

מובילות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוכנית 'מובילות', היא תוכנית מנהיגות תעסוקתית לנשים חרדיות בניהולה של מיכל לב,[12] הפועלת בשותפות עם הג'וינט וגופים פילנתרופים נוספים מהארץ ומהעולם. מובילות הוקמה בשנת 2013 מתוך מטרה להביא למימוש הפוטנציאל של נשים חרדיות ככוח מקדם בכלכלה הישראלית, תוך שימור זהותן הקהילתית. ברשת הבוגרות של תוכנית 'מובילות' משתתפות מאות נשים חרדיות שהתקדמו לתעסוקה איכותית, לצד מנטוריות בכירות מחברות עסקיות וגופים ציבוריים במשק.

מובילות מתמחה בקידום תעסוקה איכותית וצמצום פערי שכר, פיתוח מנהיגות תעסוקתית, הגדלת מעגלי השפעה לשיפור מצב התעסוקה של נשים חרדיות, ויצירת מענה לדילמות ערכיות במפגש הבין-תרבותי בעולם העבודה.

אבני דרך[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוכנית 'אבני דרך' היא תוכנית ייחודית שפותחה על ידי הקרן והיא מיועדת לסטודנטים חרדים מצטיינים הלומדים לתואר ראשון משנה ב' ומעלה או סטודנטים לתואר שני. מטרת התוכנית היא גיבוש וחיזוק הזהות התורנית של סטודנטים חרדים באקדמיה.

התוכנית מורכבת ממפגשים חד-שבועיים, בהם דנים המשתתפים בסוגיות עקרוניות הנוגעות לזהות התורנית ולערכים המשתנים והמתגבשים מחדש כתוצאה מהעיסוק באקדמיה ובחיי המעשה. הדיונים מנוהלים על ידי מנחים מקצועיים, רבנים ומנחים, במקביל לליבון ולימוד בצוותא של סוגיות רלוונטיות בהלכה. המשתתפים בתוכנית זכאים למלגת לימודים חודשית מיוחדת.

חרדים לרפואה[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,[13] פחות מ-1% מתוך 5,194 סטודנטים לרפואה באים מהציבור החרדי. במטרה להעלות את מספר הרופאים החרדים, מציעה קרן קמ"ח תוכנית תמיכה כלכלית לסטודנטים ללימודי רפואה בנוסף למלגת הלימודים. מלגה זו מאפשרת לסטודנטים חרדים להתמודד עם מסלול הלימודים התובעני, עד להשתלבותם במשרות רפואיות לתועלת הקהילה כולה.

מאז הקמת הקרן, הוכשרו בתוכנית זו למעלה מ-65 רופאים ורופאות ועוד כ-35 רופאי שיניים ואנשי מחקר. בשנת הלימודים תש"פ למדו 57 סטודנטים וסטודנטיות מהציבור החרדי בפקולטות לרפואה במסגרת תוכנית הרופאים של קרן קמ"ח. בין השנים 2014–2020 העניקה הקרן בתוכנית זו מלגות בסך של כ־6 מיליון שקלים. כאשר בהתפלגות מגדרית, מהוות הנשים רוב (70%–75%) מסך מקבלי המלגות.[14]

במהלך הגל השני של מגפת הקורונה, פרסמו משתתפי ובוגרי תוכנית הרופאים של קרן קמ"ח מכתב בו קראו לציבור החרדי לשמור על הנחיות הבריאות והזהירות מפני הנגיף. מכתב הרופאים החרדים זכה לתהודה תקשורתית.[15]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ענת דוידוב, אברהם יוסטמן: "אנו לא מנסים להתעמת עם החברה החרדית, כי כנראה לא נצליח", באתר 103FM, ‏26.03.24
  2. ^ חדשות 13, מהישיבה להייטק ולרפואה - הקרן שמשלבת חרדים בתעסוקה וזכתה בעיטור הנשיא
  3. ^ אלחנן טולדנו, ‏לרגל שנת ה-75: נשיא המדינה העניק את "עיטור הנשיא" – אלו הזוכים, באתר JDN‏, 2 ביולי 2023
  4. ^ אתר למנויים בלבד הקרן שהבינה למה חרדים נושרים מלימודים - ועוזרת להם להגיע לשוק העבודה, באתר TheMarker‏, 22 בנובמבר 2021
  5. ^ מרכז הכוון תעסוקתי לציבור החרדי בירושלים, באתר מרכז כיוון
  6. ^ ביזמקס - מתחם עסקים וחדשנות לחרדים בירושלים - Bizmax, באתר ביזמקס
  7. ^ איציק קרומבי - 40 עד 40: המנהיגות הצעירה של ישראל, באתר גלובס, 31 בדצמבר 2018
  8. ^ אורי ברקוביץ', ‏אקזיט בעזרת השם: סצנת הסטארט-אפ החרדית צוברת תאוצה, באתר גלובס, 3 במרץ 2019
  9. ^ מיגו - הכשרת גברים חרדים להייטק, באתר MeGo
  10. ^ כיכר בשיתוף מיגו, ‏היעד: 2,000 מתכנתים חרדים חדשים, באתר כיכר השבת, 6 ביולי 2022
  11. ^ קידום המלצות לשילוב האוכלוסייה החרדית בשירות המדינה | מספר החלטה 869, באתר GOV.IL
  12. ^ מיכל לב - 40/40 הצעירים המבטיחים של מגזין TheMarker 2021, באתר TheMarker
  13. ^ לימודי רפואה באוניברסיטאות בשנים תש, באתר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
  14. ^ נעמה לנסקי, רופאות בעזרת השם: צעירות חרדיות מסתערות על לימודי הרפואה, באתר ישראל היום, 22 באפריל 2021
  15. ^ אתר למנויים בלבד קובי נחשוני, זעקת הרופאים החרדים, באתר "ידיעות אחרונות", 2 באוקטובר 2020