החולמים אחר השמש
"החולמים אחר השמש" הוא שיר שכתב יורם טהרלב ללחן של סשה ארגוב. השיר זכה לביצועים רבים לאורך השנים, שהידוע שבהם הוא של צמד הפרברים.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]ראשיתו של השיר בנעימה שהלחין סשה ארגוב ועיבד ולדימיר קוסמה לפסקול הסרט "הוא הלך בשדות" על פי ספרו של משה שמיר, בבימויו של יוסף מילוא. הסרט, שיצא בשנת 1967, מתאר את סיפור אהבתם של אורי בן הקיבוץ ומיקה ניצולת השואה, על רקע נופי העמק, וזכה להצלחה רבה.
ארגוב הציע לפזמונאי יורם טהרלב לחבר מילים למנגינה. טהרלב נעתר לבקשה על אף שהלחן, כרבות מיצירות ארגוב, קשה לביצוע[1]. בדומה לסצנה שליוותה המנגינה בסרט, תיארו המילים תיאור של זוג בשבילי קיבוץ, אך בניגוד לזוג הצעיר שמופיע בסרט, הזוג שבשיר הוא מבוגר.
מילים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בֵּין הַבְּרוֹשִׁים וְהַכֶּרֶם שֵׁנִית נַעֲבֹר
בֵּין הָעַרְבַּיִם שׁוֹטְפוֹת סְנוּנִיּוֹת אֶת הָעֵמֶק…
השיר מתאר טיול של זוג מבוגר בנופים חקלאיים שבהם טייל בצעירותו, בשעת ערב[2]. הנופים הם נופי קיבוץ יגור בעמק זבולון, שבו גדל טהרלב[1]. הבית הראשון מתמקד בנוף הפסטורלי, ומנגיד בין איטיות הליכתם של הזוג למעוף הציפורים. הוא נחתם באמירה שניתנת לפרשנויות שונות, שהזוג הוא "כמו כל החולמים - אחר השמש". הבית השני שטוף בנוסטלגיה: הדובר מייחל לחזור ולחוות גידול תינוקות, עבודה חקלאית ושמחת נעורים. בבית השלישי והאחרון שוררת נימה מלנכולית והמוטיבים בו רומזים על קצם הקרב של החיים: הלילה היורד, הדממה, והטל על ראשה הכסוף של בת-זוגו של הדובר.
ביצועים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הביצוע הראשון לשיר היה של אביבה בנו בשנת 1967[3]. צמד הפרברים, בהרכבו השני שכלל לצד יוסי חורי את אורי הרפז, הקליט את השיר עבור תקליט הנושא את שמו בשנת 1978. הביצוע שילב נגינת אקורדיאון של איתן שפירא. השיר זכה להצלחה רבה שהפתיעה את הרפז[1], כיוון שחשב שהוא מסובך מכדי להוות להיט.
בשנת 1981 ביצעה להקת "סקסטה" גרסת כיסוי לשיר באלבום "הכל זהב" שכלל ביצועים חדשים לשירים ישנים.
השיר נכלל בסצנת החתונה בסדרה בנות בראון שנוצרה על פי ספרה של עירית לינור. הזמר איתמר רוטשילד ביצע אותו בפסקול הסדרה התעודית "הקיבוץ" ב-2011. באותה שנה נכלל השיר בביצועה של נועם נבו באוסף גרסאות לשירי סשה ארגוב. ב-2015 הקליט עמוס עבר הדני גרסת ג'אז אינסטרומנטלית לשיר באלבום שלם שהקדיש ללחניו של ארגוב.
ב-2020 חידשו תמר פילוסוף ודוד לביא, בביצוע שבו שילבו גם את לחנו של שלמה קרליבך לפסוק "לולי תורתך"[4][1]. הביצוע זכה להשמעות רבות ועורר מספר התייחסויות בתקשורת[1].
שבועיים לאחר פטירתו של הפזמונאי יורם טהרלב ב-2022 ביצעו חבורת 'זהו זה' את השיר בעיבוד מוזיקלי של אמיר לקנר.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מילות השיר "החולמים אחר השמש", באתר שירונט
- הפרברים - החולמים אחר השמש, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 3:35)
- איתמר זהר, יורם טהרלב בן 80: בעקבות השיר "החולמים אחר השמש" שכתב ללחן של סשה ארגוב, באתר הארץ, 24 בינואר 2018
- אמיר גרא, "החולמים אחר השמש": מסע אחרי שיר שנולד מחדש, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 24 ביולי 2020
- לדף השיר באתר הספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 3 4 5 בן שלו, הלהיט הגדול של הרגע הוא בכלל שיר ישן של "הפרברים", באתר הארץ, 1 ביולי 2020
- ^ החולמים אחר השמש, באתר האינטרנט של יורם טהרלב
- ^ החולמים אחר השמש, באתר תרבות.il
- ^ יקי הפשטיין, הסינגלים שלכדו לנו את האוזן בתקופה שאחרי הסגר, בעיתון מקור ראשון, 21 ביוני 2020