התרבות האוריניאקית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Addbot (שיחה | תרומות)
מ בוט: מעביר קישורי בינויקי לויקינתונים - d:q221901
הרחבה והחלפה לקטגוריה מתאימה יותר, עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:Lion man photo.jpg|ממוזער|ה"[[ארי-אדם ממערת שטאדל|אריה-אדם]]" - [[צלמית (ארכאולוגיה)|צלמית]] שנמצאה במערה ב[[שוואביה]], ומתאורכת לכ-32 אלף שנים [[לפני זמננו]]. זהו הממצא הקדום ביותר של [[האנשה|האנשת]] חיות בהיסטוריה האנושית והוא משויך לתרבות האוריניאקית]]
[[קובץ:Lion man photo.jpg|ממוזער|ה"[[ארי-אדם ממערת שטאדל|אריה-אדם]]" - [[צלמית (ארכאולוגיה)|צלמית]] שנמצאה במערה ב[[שוואביה]], ומתאורכת לכ-32 אלף שנים [[לפני זמננו]]. זהו הממצא הקדום ביותר של [[האנשה|האנשת]] חיות בהיסטוריה האנושית והוא משויך לתרבות האוריניאקית]]
'''התרבות האוריניאקית''' היא [[תרבות חומרית]] מ[[תקופת האבן הקדומה#חלוקות משנה של התקופה הפלאוליתית|התקופה הפלאוליתית העליונה]], שהתקיימה ב[[אירופה]] ובדרום מערב [[אסיה]], כ-45,000 - 35,000 שנים [[לפני זמננו]]. מקור השם הוא מן האתר ה[[ארכאולוגיה|ארכאולוגי]] הטיפוסי לתרבות הממוקם ב[[קומונה (צרפת)|קומונה]] [[אוריניאק]] ב[[גרונו תחתית]] שב[[צרפת]].
'''התרבות האוריניאקית''' היא [[תרבות חומרית|תרבות]] [[פרהיסטוריה|פרהיסטורית]] מ[[התקופה הפלאוליתית העליונה]], שהתקיימה ב[[אירופה]] ובדרום מערב [[אסיה]] ובכלל זה בארץ ישראל, כ-45,000 - 35,000 שנים [[לפני זמננו]]. התרבות הוגדרה לראשונה בחפירת [[אתר ארכאולוגי|האתר הארכאולוגי]] [[אוריניאק]] ב[[צרפת]], ומכאן שמה. הגדרת התרבות האוריניאקית מתבססת, כמקובל במחקר ה[[התקופה הפלאוליתית|פלאוליתי]], על טיפוסי [[כלי אבן]] המיוחדים לה, אך גם על ממצאים ייחודיים שאינם מאבן, כגון כלים מ[[עצם]] ומ[[קרן (זואולוגיה)|קרן]], [[חרוז]]ים עשויים משיני בעלי חיים ופריטי אמנות מגולפים.


הממצא הקדום ביותר של אומנות פיגורטיבית הידוע לנו, [[ונוס מהולה פילס]], שייך לתרבות זו. ממצא זה נמצא ב[[ספטמבר]] [[2008]] ב[[שלקלינגן]] שב[[באדן-וירטמברג]] שבדרום [[גרמניה]].
לתרבות האוריניאקית חשיבות רבה בחקר ה[[אבולוציה של האדם]]. מקובל להניח כי זוהי תרבותם החומרית של האוכלוסיות הראשונות של [[האדם המודרני]] באירופה. הממצא הקדום ביותר של אומנות פיגורטיבית הידוע לנו, [[ונוס מהולה פילס]], שייך לתרבות זו. ממצא זה נמצא ב[[ספטמבר]] [[2008]] ב[[שלקלינגן]] שב[[באדן-וירטמברג]] שבדרום [[גרמניה]].


==מאפיינים עיקריים==
==מאפיינים עיקריים==
שורה 13: שורה 13:


==אמנות==
==אמנות==
הצלמיות האוריניאקית שנמצאו מתארות ייצוגי [[פאונה]] של תקופת הזמן הקשורה עם [[יונקים]] שנכחדו, כולל [[ממותה|ממותות]], [[קרנפים]], ו[[סוס|סוסי]] [[טרפן (בעל חיים)|טרפן]], יחד עם תיאורים [[האנשה|מאונשים]] שניתן לפרשם כחלק מהראיות המוקדמות ביותר של [[דת]].
הצלמיות האוריניאקית שנמצאו מתארות ייצוגי בעלי חיים שחיו באותה תקופה ונכחדו, כולל [[ממותה|ממותות]] ומינים נכחדים של [[קרנפ]]ים ו[[סוס]]ים, יחד עם תיאורים [[האנשה|מאונשים]] שניתן לפרשם כחלק מהראיות המוקדמות ביותר של [[דת]].


בחודש יוני 2007, פסלון בן 35 אלף שנים של ממותה התגלה במערת Vogelherd. כעת נחקר הפסלון על ידי [[אוניברסיטת טובינגן]], הפסלון מגלם את המאפיינים האמנותיים המורכבים והמסבוכים של התרבות האוריניאקית.
בחודש יוני 2007, פסלון בן 35 אלף שנים של ממותה התגלה במערת Vogelherd. כעת נחקר הפסלון על ידי [[אוניברסיטת טובינגן]], הפסלון מגלם את המאפיינים האמנותיים המורכבים והמסבוכים של התרבות האוריניאקית.
שורה 22: שורה 22:


== ראו גם ==
== ראו גם ==
* [[התקופה הפלאוליתית]]
* [[תעשייה אשלית]]
* [[קרו מניון]]
* [[נדידת האדם הקדמון]]
* [[אמנות פרהיסטורית]]
* [[אמנות פרהיסטורית]]


[[קטגוריה:אדם]]
[[קטגוריה:תקופת האבן]]
[[קטגוריה:תרבויות ארכאולוגיות]]
[[קטגוריה:תרבויות ארכאולוגיות]]
[[קטגוריה:אבולוציית האדם]]
[[קטגוריה:אבולוציית האדם]]

גרסה מ־06:18, 9 בינואר 2014

ה"אריה-אדם" - צלמית שנמצאה במערה בשוואביה, ומתאורכת לכ-32 אלף שנים לפני זמננו. זהו הממצא הקדום ביותר של האנשת חיות בהיסטוריה האנושית והוא משויך לתרבות האוריניאקית

התרבות האוריניאקית היא תרבות פרהיסטורית מהתקופה הפלאוליתית העליונה, שהתקיימה באירופה ובדרום מערב אסיה ובכלל זה בארץ ישראל, כ-45,000 - 35,000 שנים לפני זמננו. התרבות הוגדרה לראשונה בחפירת האתר הארכאולוגי אוריניאק בצרפת, ומכאן שמה. הגדרת התרבות האוריניאקית מתבססת, כמקובל במחקר הפלאוליתי, על טיפוסי כלי אבן המיוחדים לה, אך גם על ממצאים ייחודיים שאינם מאבן, כגון כלים מעצם ומקרן, חרוזים עשויים משיני בעלי חיים ופריטי אמנות מגולפים.

לתרבות האוריניאקית חשיבות רבה בחקר האבולוציה של האדם. מקובל להניח כי זוהי תרבותם החומרית של האוכלוסיות הראשונות של האדם המודרני באירופה. הממצא הקדום ביותר של אומנות פיגורטיבית הידוע לנו, ונוס מהולה פילס, שייך לתרבות זו. ממצא זה נמצא בספטמבר 2008 בשלקלינגן שבבאדן-וירטמברג שבדרום גרמניה.

מאפיינים עיקריים

תעשיית הכלים האוריניאקית מאופיינת בכלי עצם או קרני אייל מחורצים וחתוכים בקצוותיהם. כלי הצור כוללים להבים ולהבים זעירים (bladelets), העשויים מחתיכות משויפות ולא משבבי האבן. בני תרבות זו יצרו גם את מקצת מאמנות המערות וציורי מערות המקודמים, כמו ציורי המערות המפורסמים שבדרום צרפת. הם גם יצרו מדליונים, שרשראות, חרוזי שנהב וצלמיות. כמו כן נמצאו באתרי התרבות Bâton de commandement, שמטרתם אינה ברורה עד כה.

שיוך לאדם המודרני

תחכום זה והמודעות העצמית הגבוהה הובילה את הארכאולוגים להעריך כי חפצי התרבות האוריניאקית שייכים לבני האדם המודרניים הראשונים באירופה. שרידי אדם וחפצי התרבות האוריניאקית המאוחרים שנמצאו בסמיכות תומכים במסקנה זו. תגלית משמעותית ביותר היא זו של השלד המכונה "אגברט" מקאסר עקל, צפונה מביירות בסמיכות לחפצים המשויכים לתרבות האוריניאקית-לוונטינית. אגברט הוא אדם מודרני לחלוטין הן מבחינת הגולגולת והן שלדית, המתוארך לכ-40,000 עד 45,000 שנים לפני זמננו.

עם זאת, ממצאי שרידי אדם מודרני בהקשר ישיר לטכנולוגיות האוריניאקיות המוקדמות הינם נדירים באירופה. השיוך הטוב ביותר בין מוצרים אוריניאקיניים ושרידי אדם הם אלה של לפחות חמישה אנשים ממערת Mladec בצ'כיה, על ידי מדידות פחמן רדיואקטיבי ישירות על שרידי השלד עצמם תוארכו השרידים ל-31 אלף שנים לפחות לפני זמננו. לפחות שלושה אנשים בעלי מבנה גוף חסון אך מודרני מבחינה אנטומית ממערת Peștera cu Oase ברומניה, שתוארכו ל-36 אלף עד 35 אלף שנים לפני זמננו. למרות שאינם קשורים ישירות לממצאים ארכאולוגיים, ממצאים אלה נמצאים בטווח הכרונולוגי והגאוגרפי של התרבות הקדם-אוריניאקית בדרום מזרח אירופה.

אמנות

הצלמיות האוריניאקית שנמצאו מתארות ייצוגי בעלי חיים שחיו באותה תקופה ונכחדו, כולל ממותות ומינים נכחדים של קרנפים וסוסים, יחד עם תיאורים מאונשים שניתן לפרשם כחלק מהראיות המוקדמות ביותר של דת.

בחודש יוני 2007, פסלון בן 35 אלף שנים של ממותה התגלה במערת Vogelherd. כעת נחקר הפסלון על ידי אוניברסיטת טובינגן, הפסלון מגלם את המאפיינים האמנותיים המורכבים והמסבוכים של התרבות האוריניאקית.

אחד מצלמיות ונוס העתיקות ביותר, התגלתה בשנת 2008 בגרמניה. הפסלון מתוארך ל-35 אלף שנה לפני זמננו.

חליל (כ-22 סנטימטר אורך ו-2.2 סנטימטר קוטר; מעצם כנף חלולה של עיט ענק), יחד עם שברי חלילי שנהב שנמצאו באותה מערה בשנת 2009 הם כלי הנגינה העתיקים ביותר שאינם שנויים במחלוקת.

ראו גם