ארגון נכי צה"ל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ארגון נכי צה"ל
לוגו (סמליל) ארגון נכי צה"ל
לוגו (סמליל) ארגון נכי צה"ל
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
יושב ראש עידן קלימן
מנכ"ל יוסי מתתיהו
עובדים 726 עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1984–הווה (כ־40 שנה) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.inz.org.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארגון נכי צה"ל הוא עמותה המוכרת על ידי משרד הביטחון כארגון היציג של נכי צה"ל.

חברי הארגון[עריכת קוד מקור | עריכה]

כ-50 אלף נכים רשומים בארגון (משלמים לארגון דמי חבר חודשיים) מתוך כ-54 אלף נכי צה"ל המוכרים על ידי אגף השיקום של משרד הביטחון ואשר נכותם היא מעל 19%. כמו כן מוכרים נכים בעלי נכות של 10% עד 19%, שהוכרו לפני 1 בינואר 1996, עת שונה החוק המעלה את רף קבלת הקיצבה הקבועה ותעודת נכה צה"ל מ-10% ל-19%. 89% מכלל חברי הארגון הם נכי צבא שהיו חיילים בעת פציעתם. יתר החברים הם אנשי משטרת ישראל ומשמר הגבול, שירות בתי הסוהר, שירות הביטחון הכללי, המוסד, משמר הכנסת, אנשי צד"ל, כיתות כוננות ביישובי ספר וחריגים שהוכרו.

הכרה בנפגע כנכה צה"ל מתבצעת רק על ידי קצין התגמולים באגף השיקום תוך בדיקה שנסיבות הפציעה היו בעת השירות הצבאי ועקב השירות בצבא גם יחד.

בראש הארגון מכהן יו"ר הארגון הנבחר אחת ל-5 שנים בבחירות, וכהונתו מוגבלת בתקנון לשתי תקופות של 5 שנים בלבד. יו"ר הארגון הוא עו"ד עידן קלימן. מנכ"ל הארגון הוא סא"ל במיל' יוסי מתתיהו.

ראשי ארגון נכי צה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם משנה עד שנה תמונה
רפי קוצר 1949 1950
משה רשקס 1951 1957
עו"ד משה שרון 1957 1959
דוד ארד 1959 1960
אברהם הראל 1960 1964
דב ויינר 1964 1969
שלמה לדור 1969 1979
יעקב מעוז 1979 1986
יוסף לוטנברג 1986 2000
משה (מוץ) מטלון 2000 2009
חיים בר 2009 2019
עו"ד עידן קלימן 2019 מכהן

פעילות הארגון[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשיא המדינה ראובן ריבלין מזניק את מרוץ הלפיד המסורתי של ארגון נכי צה"ל, דצמבר 2017
נשיא המדינה ראובן ריבלין מארח את נציגי ארגון נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה לציון יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. מבין המשתתפים: עילאי חיות, שנפצע בשנת 2018 בתאונת אימונים אחריה נותר משותק ועידן קלימן, יו״ר ארגון נכי צה״ל, דצמבר 2020
  1. עמידה על זכויותיהם של חברי הארגון באגף השיקום של משרד הביטחון, ובין השאר עתירה לבג"ץ לטובת הנכים.
  2. פעילות ביטוחית:
    1. השגת ביטוחי חיים וביטוחים סיעודיים לנכי צה"ל במימון שמחציתו על חשבון משרד הביטחון ומחציתו על חשבון הנכים, כאשר הארגון משמש כקולקטיב פעיל מול החברה המבטחת.
    2. השגת ביטוח רפואי משלים במימון מלא של אגף השיקום ללא תלות בארגון הנכים
  3. הלוואות ומלגות:
    1. הענקת הלוואה נוחה לחברי הארגון מקרן הלוואות מיוחדת.
    2. השגת מלגות לסטודנטים (לצד המלגות ממשרד הביטחון)
  4. הפעלת מרכזי ספורט שיקומי "בית הלוחם".
  5. פעילות חברתית לחברי ארגון המשלמים בנפרד גם לבית הלוחם, כגון חוגים, בריכה, תחרויות, צעדות, הרצאות ומפגשים חברתיים.
  6. הוצאת ביטאון הלוחם - ירחון נכי צה"ל המעדכן את חברי הארגון על זכויותיהם, על החדשות בקהילתם ומכיל בכל גיליון שלושה ראיונות עם אנשי ציבור הממוקדים בנכי צה"ל.
  7. בכנסת ה-23 הקמת והפעלת שדולת נכי צה"ל בכנסת בראשות חבר הכנסת האלוף במיל' עוזי דיין. עיקר תפקיד השדולה הוא השבת זכויות נכי צה"ל באמצעות חקיקה ובקרה על אגף השיקום-נכים במשרד הביטחון.

במקביל לארגון קיימת קרן נכי צה"ל כעמותה נפרדת שהוקמה לשמש כזרוע כלכלית לגיוס תרומות כדי לפתח את התשתית למתקני שיקום, לרכישת ציוד, להפעלתו ואחזקתו, ולממן את צורכי הארגון. בראש הקרן מכהן יו"ר הקרן שהוא נפרד מתפקיד יו"ר הארגון עצמו וממונה על פעילות גיוס התרומות בעיקר בקהילות היהודיות בעולם.

המעמד של ארגון נכי צה"ל כארגון יציג מאפשר לראשי הארגון לייצג את כלל הנכים בפני אגף השיקום בדיונים על הטבות ושינויים בזכויות הנכים - להכריז על שביתה ואין אפשרות של התארגנות קבוצת נכים אחרת לייצוג את נכי צה"ל מול המדינה.

בסוף שנת 2013 הוקמה אגודת הידידים ישראל בארגון נכי צה"ל שמטרתה להעמיק את המודעות והמחויבות של הציבור הישראלי לתהליך השיקום של פצועי ונכי צה"ל. אגודת הידידים בישראל לקחה על עצמה להיות נדבך משמעותי בהובלת פרויקטים ייחודיים שיסייעו לכל פצוע ונכה לשקם עצמו ולחזור למעגל החיים. יו"ר האגודה (בהתנדבות) הוא האלוף (מיל') אליעזר שקדי. בשנת 2015 גיבשה אגודת הידידים ישראל מיזם ראשון מסוג - "טיול שחרור" בהודו - מסע תרמילאים לנכי צה"ל כחלק מהליך השיקום.

תקציב[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארגון מקבל תמיכה ממשרד הביטחון בגובה של כ-8 מיליון ש"ח בשנה (2009) לצד התשלומים הקבועים שהוא מקבל מחבריו ולצד גיוס כספים מתרומות שמגייסת קרן נכי צה"ל בקהילות יהודיות מחוץ לישראל.

מרכזי "בית הלוחם"[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – בית הלוחם

הארגון מפעיל ארבעה מרכזי "בית הלוחם" בארץ: בחיפה, תל אביב, ירושלים ובאר שבע. כמו כן מפעיל את בית קיי - בית הבראה לנכי צה"ל בנהריה. מרכזים אלה מציעים מגוון רחב של שירותים ספורטיביים, שיקומיים וחברתיים לנכי צה"ל. חלק מהפעילויות פתוחות גם לבני משפחות חברי הארגון.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארגון נכי צה"ל בוויקישיתוף