ברוך ארנסבורג
| ברוך ארנסבורג נולד ב-1934 |
||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
|
||||||
| תרומות עיקריות | ||||||
| חפירות באזור הגליל וכרמל, חקר אוכלוסייה היסטורית | ||||||
|
||||||
ברוך ארנסבורג (נולד ב-1934) היה מרצה לאנטומיה ושימש כפרופסור בבית הספר לרפואה על-שם סאקלר באוניברסיטת תל אביב. הוא נולד בעיר סנטיאגו בצ'ילה, ועלה לישראל בשנת 1959. הוא עסק באנתרופולוגיה פיזית, והתמחה בתחום אוכלוסיות היסטוריות ופרהיסטוריות באזור הלבנט.
את השכלתו בתחומי אנטומיה השוואתית ואנתרופולוגיה פיזית רכש ארנסבורג באוניברסיטת סורבון בפריז. באוניברסיטה העברית הוא למד גאוגרפיה, ארכאולוגיה וזואולוגיה. עבודת הדוקטורט שלו עסקה באוכלוסיית ארץ ישראל מהתקופה הפליאוליתית ועד ימינו. הוא היה הראשון שחקר את ההתפתחות הדמוגרפית של אוכלוסיות ארץ ישראל למן התקופות הפרהיסטוריות דרך ימי המקרא, התקופה הרומית והתקופה הביזנטית. כן, חקר ארנסברג את האוכלוסיות הבדואיות בנות ימינו.
לאורך שנים, השתתף ברוך ארנסבורג יחד עם עופר בר יוסף ואיתן צ'רנוב בניהול חפירות ארכאולוגיות באתרים שונים בגליל ובכרמל. כך למשל, הוא השתתף בחפירות במערת היונים שהתמקדו בחקר האוכלוסייה הנאטופית (13,000 שנים לפנה"ס) שקברה את מתיה במערה.
כחבר בצוות החפירות במערת כבארה, לחקר התקופה הפליאוליתית התיכונה, היה שותף ארנסבורג למציאת שלד של אדם קדמון בן כ-60,000 שנים. בבחינת ממצא זה, התגלתה לראשונה בתולדות חקר האדם הקדמון, עצם האיואיד זהה לזו של האדם המודרני. צורתה ומיקומה האנטומי מעידים שכבר בתקופה זו, האדם הקדמון היה בעל יכולת דיבור כמו של אנשים בני ימינו.
מחקרים נוספים שלו עסקו בבחינת שרידים ארכאולוגיים של שלדים מאתרים שונים ברחבי הארץ מתקופת בית שני.
בנוסף לתחום האנתרופולוגיה הפיזית, נודעת לפרופסור ארנסבורג חשיבות מרכזית גם בהנחת התשתית של תחום הרפואה המשפטית בישראל. הוא גיבש את הידע והכשיר צוותים בצה"ל ובמכון לרפואה משפטית. כן, פעל ברוך ארנסבורג במשך שנים בצה"ל הן בתחום זיהוי חללים והן במחקרים לפיתוח ציוד צבאי.