בום פם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בום פם
בום פם בהופעה
בום פם בהופעה
תקופת הפעילות מ-2002
סוגה מוזיקת עולם
http://www.boompam.org
חברים
אורי כנרות
עוזי פיינרמן
יובל "טובי" זולוטוב
דני עבר-הדני
עירא רביב
חברים לשעבר
דודו כוכב
רם גבאי
איתמר לוי

בום פם היא להקה ישראלית הנקראת על שם שיר של אריס סאן ומנגנת מוזיקת עמים מקורית בסגנון בלקני ויווני, יהודי וערבי עם השפעות רוק'נ'רול-סרף (Surf).

ההיסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבסיס ללהקת בום פם הונח בתקופת לימודיהם של שלושה מחברי הלהקה בבית הספר התיכון תלמה ילין. עוזי פיינרמן, אורי כנרות, ויובל זולוטוב ("טובי") למדו שם מוזיקה אך לא ניגנו יחדיו בלהקה כלשהי. פיינרמן וכנרות התנסו בג'אז, רוק, בלוז ופולק. טובי, שהחל לנגן בבריטון בגיל 9 ועבר לטובה בגיל 11, היה יותר בעולם המוזיקה הקלאסית. השלושה ניגנו במהלך ואחרי הלימודים, בהרכבים שונים. פיינרמן ניגן בין היתר בגלגול הראשון של להקת אטליז, בהרכבי פולק וג'אז רבים (באחד מהם הכיר את דודו כוכב, שהפך למתופף של בום פם). טובי ניגן (ומנגן עד היום) בשורה של תזמורות קלאסיות. כנרות ניגן בין היתר בלהקת הזוהרים, עם שי נובלמן ועם מיכל קהן.

בשנת 2000, אחרי הלימודים הוקמה להקת פז (Pez) שהורכבה מפיינרמן בגיטרה ושירה, כנרות בסקסופון, אדם שפלן בבס ושירה, אייל תלמודי בסקסופון ורמי גבאי בתופים. החמישה ניגנו קטעי מוזיקה מגוונים וחופשיים, לרוב אינסטרומנטליים, עם השפעות מסגנונות רבים, דוגמת מחרוזת של להיטי מייקל ג'קסון.

בקיץ 2001 נסע כנרות לארצות הברית לתקופה קצרה, עם כמה קלטות ישנות של מוזיקה ישראלית, ובהן בין השאר שני קטעים של אריס סאן. העוצמה והסגנון הייחודיים תפסו את כנרות והחזירו אותו למוזיקה ששמע בילדותו, שכן הוריו היו רקדנים בלהקת ריקודים בלקניים. כשחזר לארץ החל לחפור בקלטות ותקליטים ישנים של מוזיקה בלקנית ויוונית.

באותה תקופה חלקו פיינרמן וכנרות דירה בדרום תל אביב והחלו להשתעשע בכל מיני קטעי נגינה של מוזיקה ערבית שפיינרמן למד מאחיו עופר. טובי השתתף בג'אמים האלה, ובנובמבר 2002 הוקמה בום פם רשמית כשלישייה, עם פיינרמן וכנרות בגיטרות חשמליות וטובי בטובה ובבייס דראם. שם הלהקה הוצע על ידי כנרות, לפני אחת ההופעות הראשונות של השלישייה, על שם להיטו הגדול של אריס סאן. בום פם ניגנה מוזיקה מקורית בסגנון בלקני ויווני, מוזיקה יהודית וקטעים ערביים: מוזיקת עמים עם המון שמחה והשפעות של רוק גולשים. במהלך השנה החלה בום פם לצבור תאוצה והופיעה הרבה, בין השאר בבר "כלל" בבנין כלל הישן במרכז תל אביב.

ב-2003, אחרי שברי סחרוף שמע את הלהקה באחת מהופעותיה והתלהב מהצליל הייחודי שלה, הוזמנה הלהקה לחמם את מינימל קומפקט באיחודם בהיכל התרבות. מאוחר יותר באותה שנה הצטרף ללהקה דודו כוכב.

תחילת להקת בום פם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הופעת החימום למינימל קומפקט הובילה למפגש נוסף בין סחרוף לבום פם, וב-2004 הם הקליטו יחד גרסה חדשה ללהיט של אריס סאן: "בום פם". השיר (בו תופף רם גבאי) הצליח מאוד. הקול של סחרוף יחד עם הנגינה של בום פם הביאו להשמעות רבות ולחשיפת הלהקה לקהל הרחב.

במהלך שנת 2004 יצרה הלהקה קשר עם מביא הבשורה של המוזיקה הצוענית החדשה, הדי ג'יי שאנטל הגרמני. שאנטל הזמין אותם לסיבוב הופעות במסגרת ה"בוקובינה קלאב" שלו, שם ניגנו בבתי האופרה היוקרתיים בפרנקפורט ובברלין. ההופעות שם זכו להצלחה והקנו ללהקה ביטחון ומחמאות בסצנת המוזיקה הבלקנית באירופה. בהמשך שיתפו פעולה עם אנסמבל בת שבע במספר הופעות במרכז סוזן דלל.

ב-2005 חיממה בום פם את להקתו של במאי הקולנוע אמיר קוסטוריצה, ואת Gipsy Kings, כששתי הלהקות הופיעו בארץ.

העבודה על אלבום הבכורה לא פסקה וב-2005 נסעה הלהקה שוב לגרמניה כדי להקליט את האלבום באולפנים של שאנטל. את האלבום הפיקו חברי הלהקה עצמם עם מעט עזרה מהדי-ג'יי. בום פם המשיכה להופיע בארץ, במועדונים וחתונות. היא המשיכה לשתף פעולה עם אומנים ישראלים ותיקים כמו אהובה עוזרי, איתה הופיעו, ועליזה עזיקרי, איתה הקליטו מחדש את הלהיט הגדול "נערה ממש אוצר" יחד עם ההרכב "היונים". בשנת 2015, הוציאה הלהקה את השיר "תמיד לבד", ביחד עם הזמרת נטלי פרץ.[1]

אלבומי הלהקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

האלבום הראשון[עריכת קוד מקור | עריכה]

האלבום הראשון "בום פם" יצא ב-2006 בישראל בחברת התקליטים ה"תו השמיני" ובחו"ל בחברת "Essay Recordings" הגרמנית. ב-2006 הקליטו בום פם שני שירים בעברית ב"אולפני הצוללת": "חתול וחתולה" שיצא בקיץ של אותה שנה כסינגל ראשון ו"עדי אדיוס", הסינגל השני. "חתול וחתולה" זכה לרמיקס של הרכב הדי-ג'ייז "רדיוטריפ" כשיר מבדח שנקרא "חשיש". האלבום המלא של בום פם, שכולל את שני השירים בעברית ואת הגרסה עם ברי סחרוף ל"בום פם" זכה להיענות באירופה, שם הצליח במצעדי מוזיקת עולם, והלהקה הוזמנה להשתתף בפסטיבל Womax בספרד.

באותה שנה השתתף ההרכב בפסקול הסרט "בקרוב יקרה לך משהו טוב" עם חידוש לשיר ספרדי ישן, "אי, כרמלה", יחד עם הזמר איטלו גונזלס.

האלבום השני[עריכת קוד מקור | עריכה]

האלבום השני "Puerto Rican Nights" (לילות פוארטו ריקו) יצא בתחילת ב-2009, גם הוא בתו השמיני / Essay Recordings. האלבום מורכב כולו מקאברים (גרסאות כיסוי) ושיתוף פעולה עם זמרים רבים, בהם: מאור כהן, תומר יוסף ודרור אהבה רומם מהגרובטרון.

האלבום השלישי[עריכת קוד מקור | עריכה]

האלבום השלישי "Alakazam" יצא ב-2010 בחברות Hi-Fidelity ו-Audio Montage של רדיו טריפ. שינוי נוסף ומשמעותי באלבום הוא הרכב הלהקה, שנפרדה מעוזי פיינרמן שהמשיך לקריירת סולו וחברות בהרכב שעמד בראשו בשם "האחים רמירז". בנוסף, המתופף של שני האלבומים הראשונים, דודו כוכב, הוחלף באיתמר לוי (כיום מתופף בלהקה קין והבל 90210), המכונה "The Kid". האלבום "Alakazam", מוצא את בום פם מגלים ומשלבים סגנונות נוספים ל"רפטרואר", כולל דיסקו וגיטרות כבדות, עם שמירה על הטעם הבלקני. שם האלבום, שהוא גם הסינגל הראשון, הוא גרסת כיסוי לשיר "Abracadabra" של סטיב מילר בנד. באלבום גם שני שירים שכתב עבורם הזמר אלן מון Light Up ו-U R Mine. לשיר Light Up יצא גם קליפ בבימויו של קותימן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ boompamrocks (2015-11-08), Boom Pam - Tamid Levad //בום פם ונטלי פרץ - תמיד לבד, נבדק ב-2018-08-31