הבולים של ודהון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

הנסיכות ההודית הקטנה וַדְהְוַן (אנ') (Wadhwan), אשר הוקמה בשנת 1630[1], התקיימה עד שנת 1948 במערב הודו, באזור סאורשטרה (אנ') שבמדינת גוג'ראט. בין השנים 1888 עד 1894 הנפיקה הנסיכות בולי דואר עבור שירות הדואר העצמאי שלה.

בול של וַדְהְוַן

הרקע להנפקת הבולים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שירותי דואר מקומיים התקיימו החל מן המאה ה-16 בחלק מ-652 הנסיכויות שהיו קיימות בהודו[2] קודם לאיחוד תת-היבשת בחסות הבריטים. הם נועדו תחילה לצרכים רשמיים של השליטים המקומיים, אולם בהדרגה נפתחו לשימוש גם בפני תושבי הנסיכות. מרבית שירותי הדואר התבססו בעיקר על רצים רגליים שנודעו בשם "דאק", אולם ידועים גם שירותי דואר שעשו שימוש בפרשים וברוכבי גמלים[3].

לאחר שנת 1862 החלו רבים משירותי הדואר של הנסיכויות להנפיק גם בולי דואר משלהם[4]. מערכות דואר אלו פעלו במקביל לשירות הדואר המרכזי שהופעל על ידי השלטון הבריטי, ובמידה רבה התחרו בו. שירותי הדואר של הנסיכויות אמנם הפיצו דברי דואר במרבית המקרים רק בתוך גבולות הנסיכות המקומית, אולם תעריפי המשלוח שהם גבו היו נמוכים מאלו של שירות הדואר המרכזי[3].

וַדְהְוַן הנפיקה את בול הדואר הראשון שלה בשנת 1888[5].

הנפקת בולי הדואר[עריכת קוד מקור | עריכה]

הממשל הבריטי הנהיג במחצית המאה ה-18 בקרב נסיכויות הודו שיטה ולפיה הודפסו בולי הכנסה אשר נועדו לגבות כספים מן האוכלוסייה המקומית למימון פעילויות שונות של הממשל המקומי[6]. כך לדוגמה עוצב בוַדְהְוַן בול בערך נקוב של 4 אנה כתשלום של דמי בית המשפט[7]. עיצוב זה, שכלל את סמל המדינה של הנסיכות, שימש בשנת 1888 גם להדפסת בול הדואר הראשון של הנסיכות[8].

במרכז סמל המדינה שולב סימן שמשמעותו "אום", המייצג את האלוהות. יחד עם הכתובת המופיעה על הסרט התלוי לרוחב סמל המדינה נוצר המשפט "מי ייתן והאלוהות תגדיל את הצלחתנו ותהילתנו בעתיד"[9].

הבול הודפס בשיטת ליתוגרפיה בצבע שחור על נייר לבן. עיצוב הבול לא השתנה לאורך השנים בהן היה בשימוש, אולם כיוון שהוא הודפס שוב ושוב תוך שימוש בשבע גלופות שונות, נוצרו הבדלים קלים בין הבולים שנוצרו בכל הדפסה[10]

הפסקת השימוש בבולי וַדְהְוַן[עריכת קוד מקור | עריכה]

שירות הדואר המרכזי של הודו, אשר הופעל על ידי הממשל הבריטי, ביקש לבטל את שירותי הדואר המקומיים שהתחרו בו וגרמו לו לאובדן הכנסה. בחלק קטן מן המקרים הגיעו הבריטים להסכם עם הדואר של הנסיכות המקומית, ולפיו הוא ישולב בפעילות הדואר המרכזי, ובחלק אחר של המקרים, דוגמת זה של וַדְהְוַן, הצליח הדואר המרכזי לרכוש את שירות הדואר מידי השליט המקומי ולהפסיק את פעילותו[3].

בשנת 1894 הפסיקה וַדְהְוַן להנפיק בולים משלה ועברה להשתמש בבולי הודו[5].

ערך הבולים בקרב האספנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

עקב התקופה הקצרה בה היו בולי הנסיכות הקטנה בתוקף, בולים משומשים של וַדְהְוַן מבוקשים על ידי האספנים, ומעטפות שלמות עליהן דבוקים בולי הנסיכות נחשבות לנדירות. בולים לא משומשים, לעומת זאת, מצויים בשוק וניתנים להשגה בקלות יחסית[5].

ההבדלים הקלים שבין שבע ההדפסות של בול וַדְהְוַן מהווים אתגר עבור האספנים המנסים להבחין בין ההדפסות השונות ולהרכיב אוסף שלם של בולי הנסיכות[11][12]"[9].

העיצוב הפשוט של בולי וַדְהְוַן, והטכניקה הפרימיטיבית ששימשה להדפסתם, הקלה מאוד את האפשרות לזייף אותם. בשוק הבולאי קיימים זיופים מוצלחים רבים של בולי וַדְהְוַן, ויש להיעזר במומחים על מנת להימנע מהם[13].

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Mackay Robin(Ed), Wadhwan, International Encyclopedia of Stamps, IPC, 1970, p. 1949
  • Kenneth A. Wood, Wadhwan, This is Philately, p. 849
  • סטיוארט רוסיטר וג'ון פלואר, אטלס בולי העולם, כרטא, 1989, עמ' 246

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]