לדלג לתוכן

העין השביעית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
העין השביעית
סמליל "העין השביעית"
סמליל "העין השביעית"
סוג כתב עת
תדירות דו-חודשי
מייסד המכון הישראלי לדמוקרטיה
תאריכי הופעה 1996–הווה (כ־28 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל
ISSN 0793-5781
www.the7eye.org.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

העין השביעית הוא כלי תקשורת ישראלי, העוסק בסקירה וביקורת של התקשורת, ובפרט תקשורת המונים בישראל, זוכה פרס סוקולוב לשנת 2023.[1] פעל תחילה ככתב עת מודפס, והמשיך כאתר אינטרנט.

מדי יום מתפרסמים באתר דיווחים חדשותיים ומאמרים שונים, וכן "סקירת עיתונות" – ניתוח של התייחסות העיתונים הגדולים למאורעות ולאופי הסיקור שלהם. כתבות התחקיר, הדיווחים החדשותיים והמאמרים המתפרסמים באתר העין השביעית עוסקים בשדה התקשורת במובנו הרחב: באופני התנהלותן של מערכות עיתונאיות, לרבות הטיות פוליטיות ופרסונליות, במבנה שוק התקשורת, בהשפעה של ההון והשלטון על שוק זה ועל התנהלותם של שחקניו, בחדירתם של מסרים פרסומיים ותעמולתיים לתוכן המערכתי, במצב חופש הביטוי בישראל ובניסיונות לפגוע בו, ובנושאים נוספים.

עורך האתר הוא שוקי טאוסיג, כתבי המערכת הם אורן פרסיקו ואיתמר ב"ז.

בספטמבר 2020 הודיעה העין השביעית על החלטתה[2] להתאחד עם גוף התקשורת העצמאי שקוף[3] ובשנת 2022 התמזגו עם כלי תקשורת עצמאי נוסף: המקום הכי חם בגיהנום, כאשר כחלק מתנאי המיזוג, כלי התקשורת ישמרו על עצמאות, אך ינוהלו יחד על ידי שקוף[4].

בשנת 2023 הוענק לשלושת חברי מערכת ״העין השביעית״, שוקי טאוסיג, אורן פרסיקו, ואיתמר ב"ז פרס סוקולוב לעיתונות הכתובה. הפרס ניתן להם עבור סיקור עקבי של הזירה התקשורתית וחשיפת השחיתות בענף העיתונות. זוהי הפעם הראשונה שהפרס מוענק לגוף עיתונות עצמאי[5].

כתב העת החל לצאת ב-1996 במימון המכון הישראלי לדמוקרטיה ככתב עת דו-חודשי על ידי קבוצת עיתונאים: עוזי בנזימן (העורך) מ"הארץ", נחום ברנע מ"ידיעות אחרונות", כרמית גיא מרשות השידור, ורפי מן מ"מעריב".

מקור השם הוא פרפרזה על הביטוי "לשמור בשבע עיניים", כפי שכתב העורך המייסד של כתב העת, עוזי בנזימן, בגיליון הראשון של העין השביעית:[6] ”'העין השביעית' הוא בימה המזמינה את התקשורת הישראלית להתבונן על עצמה בשבע עיניים”.

עד ינואר 2008, אז יצא הגיליון המודפס האחרון, ה-70 במספר, פורסם כתב העת כדו-ירחון. משיקולים כלכליים ומערכתיים החליטה מערכת העיתון להפסיק את הדפסת העיתון ולהעביר את פעילותו לאתר האינטרנט.

ב־2016 קיבל אתר "העין השביעית" את "פרס דרור לשינוי חברתי".[7]

אתר אינטרנט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנובמבר 2012 החליף חנוך מרמרי את עוזי בנזימן כעורך הראשי של האתר[8]. מרמרי פרש מתפקידו באפריל 2015.

עקב קיצוצים תקציביים, בתחילת 2015 הפסיק המכון הישראלי לדמוקרטיה את התמיכה באתר העין השביעית[9]. באותה שנה החלה "הקרן החדשה לישראל" לשמש כגורם המממן העיקרי של האתר במקום המכון הישראלי לדמוקרטיה.[10] תורם נוסף היה פורום קהלת.[11] מאז אפריל 2015 מו"ל האתר הוא עמותת "העין השביעית – עיתונות עצמאית, חוקרת וחופשית",[12] שבראשה עו"ד אלעד מן, וחברים בה כותבי האתר ועורכיו. עקב מחסור במשאבים כספיים יצאו אנשי האתר למסע גיוס כספים שיאפשר את המשך הפעלתו[13].

שיתוף פעולה עם הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא הוליד את פרויקט "אמת בפרסום", במסגרתו נבחנים קמפיינים פרסומיים ופרסומים עיתונאיים בתחומי תזונה, סביבה ובריאות הציבור. כחלק מהפרויקט פורסמו סדרת מאמרים ביקורתיים על סיקור תקשורתי סנסציוני של מאמרים מדעיים וקמפיין מטעים של תאגידי מזון.[14]

מבית העין השביעית מוגש ההסכת משפט המו"לים על ידי שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו. ההסכת מוגש מדי שבוע מאז החל שלב ההוכחות במשפט נתניהו ועוסק בעיקר במה שמתגלה במהלך המשפט ביחס לעיתונות הישראלית.

איחוד עם שקוף

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בספטמבר 2020 הודיעה העין השביעית על החלטתה[15] להתאחד עם גוף התקשורת העצמאי שקוף[16], הממומן על ידי הציבור בתרומות קטנות, וזאת לאחר הצבעה בקרב הציבור המממן את שקוף (המו"לים).

עיתונאים ואנשי רוח רבים מפרסמים מאמרים באתר העין השביעית על בסיס לא קבוע.

בין כותביו הקבועים נמצאים:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ נעמי נידם, פרס סוקולוב ראשון לעיתונות העצמאית – לשלושת עיתונאי "העין השביעית", באתר שקוף, ‏29 במאי 2023
  2. ^ שוקי טאוסיג, האיחוד בעיתונות העצמאית יוצא לדרך, ואנחנו צריכים אותך איתנו, באתר העין השביעית, 13 בספטמבר 2020
  3. ^ אתר האינטרנט של שקוף
  4. ^ אתר למנויים בלבד רפאלה גויכמן, המיזוג הבא בעיתונות העצמאית – המקום הכי חם משלב כוחות עם "שקוף" ו"העין השביעית", באתר TheMarker‏, 24 בנובמבר 2022
  5. ^ נבו טרבלסי, ‏אלו הזוכים בפרס סוקולוב לעיתונות לשנת 2023, באתר גלובס, 29 במאי 2023
  6. ^ מתוך הגיליון הראשון של העין השביעית
  7. ^ אתר העין השביעית זכה בפרס דרור לשנת 2016, באתר הקרן החדשה לישראל, 11 בספטמבר 2016
  8. ^ מערכת העין השביעית, חנוך מרמרי יחליף את עוזי בנזימן ב"העין השביעית", באתר העין השביעית, 22 באוגוסט 2012
    אביב הורביץ, מי נגד מי?, באתר מאקו, 1 בנובמבר 2012.
    דבורית שרגל, חולדות, בבלוג ולווט אנדרגראונד, 2 בנובמבר 2012.
    דבורית שרגל, העין השמינית – ריאיון עם חנוך מרמרי, בבלוג ולווט אנדרגראונד, 21 בספטמבר 2012.
  9. ^ שוקי טאוסיג, פוקחים עין, באתר העין השביעית, 19 באפריל 2015
  10. ^ העין השביעית, דוחות כספיים העין השביעית 2018, באתר תמונה, ‏11/06/2020
  11. ^ אלכסנדר כץ, אחרי שגייס 300 אלף ש': העין השביעית בקמפיין רשת בהשתתפות עיתונאים, באתר אייס, 7 ביוני 2015;
    פוסט של הקרן החדשה לישראל, ובהמשכו תגובת פורום קהלת, 7 ביוני 2015
  12. ^ העין השביעית – עיתונות עצמאית, חוקרת וחופשית, באתר "גיידסטאר ישראל"
  13. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, אתר "העין השביעית" בסכנת סגירה: מבקש לגייס מיליון שקל מהגולשים, באתר TheMarker‏, 19 באפריל 2015
  14. ^ אמת בפרסום, באתר העין השביעית
  15. ^ שוקי טאוסיג, אורן פרסיקו ואיתמר ב"ז, האיחוד בעיתונות העצמאית יוצא לדרך, ואנחנו צריכים אותך איתנו, באתר העין השביעית, 13 בספטמבר 2020
  16. ^ אתר האינטרנט של שקוף