וילר לייפס
לידה |
12 ביולי 1920 ניו קאסל, וירג'יניה, ארצות הברית |
---|---|
פטירה |
17 באפריל 2005 (בגיל 84) ניו ברן, קרוליינה הצפונית, ארצות הברית |
מדינה | ארצות הברית |
מקום קבורה | בית הקברות הלאומי ארלינגטון |
פרסים והוקרה | לב הארגמן |
וילר ברייסון לייפס (באנגלית: Wheeler Bryson Lipes; 12 ביולי 1920 – 17 באפריל 2005) היה מלח וטכנאי רפואי בצי ארצות הברית. הוא התפרסם לאחר שב-1942 ביצע ניתוח הסרת תוספתן במלח אחר במהלך שיט מבצעי בצוללת באוקיינוס השקט ללא הכשרה וציוד מתאימים והציל את חייו.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לייפס נולד בעיירה ניו קאסל שבוירג'יניה. בגיל 16 התגייס לצי מבלי שהשלים את לימודיו בבית הספר התיכון. הוא עבד כטכנאי בבית חולים. ב-1939 התחתן. בשנת 1940 הוצב בפיליפינים, נפצע קל במהלך התקפת אוויר יפנית ב-1941 ועוטר בעיטור לב הארגמן.
לאחר הניתוח שפרסם את שמו הוסיף לייפס לשרת בצי. בשנת 1951 הוסמך לקצונה ושירת בתפקידי מטה. הוא סיים את שירותו בצי בדרגת לוטננט קומנדר.
לייפס התאלמן בגיל 77 ונישא בשנית. הוא מת בצפון קרוליינה בשנת 2005, בגיל 84. לייפס נקבר בבית הקברות הלאומי ארלינגטון.
הניתוח
[עריכת קוד מקור | עריכה]בספטמבר 1942 היה לייפס מוצב בצוללת סי-דרגון, שיצאה מבסיסה בחוף מערב אוסטרליה לפטרול בזירת המלחמה באוקיינוס השקט. צוות הצוללת היה קטן ולכן לא צורף אליו רופא או חובש. בעיצומו של השיט נתקף המלח דארל רקטור (Darrell Rector), בן 19, בכאב בטן והפגין סימפטומים ברורים של דלקת התוספתן. לייפס ציווה על לנוח בדרגשו ולצרוך נוזלים בלבד, אך מצבו הלך והחמיר. ללייפס היה ברור שאם לא ינותח רקטור הוא ימות.
הצוללת נמצאה בשטח אויב ובמרחק של מספר ימי שיט מבסיסה והיה ברור שהיא לא תוכל להגיע לשם במועד כדי להציל את חיי המלח. לייפס הסביר את המצב למפקד הצוללת, לוטננט קומנדר ויליאם פארל (William E. Ferrall). פארל שאל את לייפס, שהיה בן 22, אם הוא סבור שיוכל לבצע את הניתוח. לייפס השיב בחיוב, אך הוסיף שסיכויי ההצלחה הם נמוכים. לאחר שהמלח רקטור הסכים לניתוח על ידי לייפס הורה פארל ללייפס לבצעו.
ההכשרה הרפואית של לייפס הסתכמה בעזרה לרופא במספר ניתוחי תוספתן ובקריאה אודות הניתוח הדרוש בספר רפואי. הציוד בתיבה הרפואית של הצוללת היה דל: להבי אזמל ניתוח, חוטים לתפירה, תריסר זוגות מלחציים (Hemostat), טבליות סולפה, כמות מוגבלת של אתר. לא היו בצוללת אמצעים למדידת לחץ דם, לעריכת בדיקות דם ולמתן עירוי נוזלים. לייפס נדרש לאלתר את יתרת הציוד הדרוש לו מהמצוי על סיפון הצוללת. כך, כפות אוכל שכופפו שימשו כמפשקים לפתיחת פצע הניתוח, אלכוהול ממנועי טורפדות ומים רותחים שימשו לחיטוי ומכשיר לחליטת עלי תה שכוסה בגאזה שימש כמסיכת הרדמה באתר.
הניתוח נערך בבוקר ה-11 בספטמבר (יום הולדתו של רקטור)[1]. פארל הוביל את הצוללת למים בטוחים יחסית וצלל לעומק של 36 מטר כדי לייצב אותה. לייפס השכיב את רקטור על שולחן אוכל. הוא ניתח בעזרתם של אנשי צוות אחרים. הוא חתך בבטנו של רקטור חתך באורך של 7.5 סנטימטר. לאחר קשיים הוא איתר בתוך הבטן את התוספתן, שהיה נפוח, נימקי בחלקו ודבוק לרקמות שסביבו. לייפס הפריד את ההידבקויות, קשר את התוספתן בבסיסו והוציאו ושימר את האיבר הכרות לבדיקה בתוך צנצנת שמילא באלכוהול. הוא פיזר בחלל הצפק אבקה של טבליות סולפה שריסק וקלה בתנור המטבח של הצוללת כדי להשמיד מזהמים חיצוניים ולאחר מכן תפר את הבטן בשכבות. הניתוח נמשך בסך הכל כשעתיים וחצי.
הצוללת שבה לבסיסה כששה שבועות לאחר הניתוח. רקטור החלים היטב ואף שב למלא את תפקידו בצוללת לפני שחזרה לבסיסה. בחוף בדק רופא שייטת הצוללות את רקטור ומצא כי הוא בריא. הרופא בחן את התוספתן שנכרת ואישר את אבחנתו של לייפס. בדצמבר 1942 פרסם העיתון Chicago Daily News את סיפור הניתוח (כתבה זו זכתה בפרס פוליצר לחדשות לשנת 1943). לאחר שהידיעה התפרסמה היה לייפס לגיבור לאומי בארצות הברית. לעומת זאת בממסד הרפואי של הצי זעמו רבים על הניתוח ואף דובר על העמדת לייפס למשפט צבאי. סיפור הניתוח שולב כסצנה בסרט המלחמה Destination Tokyo שהופק ב-1943 בכיכובו של קרי גרנט.
המלח רקטור הוסיף לשרת בצי ונספה באוקטובר 1944, כשהיה מוצב בצוללת טאנג. צוללת זו טבעה במצר פורמוזה לאחר שטורפדו ששיגרה שב על עקבותיו ופגע בה.
בשנת 2005, למעלה מ-60 שנה לאחר הניתוח ומעט לפני מותו, עוטר לייפס בציון לשבח של הצי (Navy Commendation Medal) על מעשהו.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- World War II Submarine Appendectomy, באתר U.S. Naval Institute, 2 בספטמבר 2010
- Jennifer Ludden, Navy Hero to Earn Medal for 1942 Surgery at Sea, באתר NPR, 19 בפברואר 2005
- Adam Bernstein, Wheeler Lipes Dies; Did Emergency Surgery While on Sub, באתר וושינגטון פוסט, 19 באפריל 2005
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ מקור: אתר On eternal Patrol.