לדלג לתוכן

יחסי הונגריה – כורדיסטן העיראקית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יחסי הונגריהכורדיסטן
הונגריההונגריה כורדיסטןכורדיסטן
הונגריה כורדיסטן
שטחקילומטר רבוע)
93,028 191,660
אוכלוסייה
9,661,336 28,000,000‏‏‏
תמ"ג (במיליוני דולרים)
212,389
תמ"ג לנפש (בדולרים)
21,983
משטר
רפובליקה רפובליקה פרלמנטרית

יחסי הונגריה–כורדיסטן העיראקית הם היחסים שבין הונגריה לכורדיסטן העיראקית. הונגריה מיוצגת בכורדיסטן העיראקית באמצעות קונסוליה כללית מאז נובמבר 2014, בעוד שלכורדיסטן אין נציגות בהונגריה. היחסים מאופיינים בקשרים הדוקים. נשיא כורדיסטן מסעוד ברזאני ביקר בהונגריה ב-2012 וב-2015 בביקורים רשמיים. יתרה מכך, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הביע תמיכה בעצמאות חבל כורדיסטן מעיראק בשנת 2015, מה שגרם לדאגה בקרב ממשלת עיראק.

מ-2014 עד 2018, הסיוע הצבאי ההונגרי לכורדיסטן הסתכם ב-250[1]–275[2] טונות של נשק כולל תחמושת, והרמטכ"ל ההונגרי פרנץ קורום השתמש במילה "נאמנות" כדי לתאר את היחסים הצבאיים ההונגרים-כורדים.

הונגריה הקומוניסטית והמורדים הכורדים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאשר עבד אל-כרים קאסם שלט בעיראק מ-1958 עד 1963, החלה הרפובליקה העממית של הונגריה הקומוניסטית לסייע לעיראקים ולמיעוט הכורדי בענייני חינוך, וסטודנטים כורדים הורשו ללמוד בבודפשט. לאחר השתלטות הבעת' ב-1963, התגברה המלחמה הכורדית–עיראקית הראשונה ורבים מאנשי הגרילה הכורדיים של המפלגה הכורדית הדמוקרטית נשלחו לטיפול בהונגריה. סיוע זה נמשך תחת המלחמה הכורדית–עיראקית השנייה מ-1974 עד 1975. באותו עשור נוסד האיחוד הפטריוטי של כורדיסטן שהחזיק בקשרים דיפלומטיים הדוקים עם מפלגת הפועלים הסוציאליסטית ההונגרית, שתיהן חברות באינטרנציונל הסוציאליסטי. במהלך מלחמת איראן-עיראק, שגרירים הונגרים בבגדאד דיווחו מדי פעם לבודפשט בנוגע למצבם של הגרילה הכורדית נגד סדאם חוסיין.

חיזוק היחסים בין כורדיסטן העיראקית להונגריה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

למרות שהאוטונומיה של חבל כורדיסטן העיראקית הוקמה ב-1992, הקשרים בינה להונגריה לא התחזקו עד ל-2012, תחת ממשלת ויקטור אורבן. באותה שנה הוביל הנשיא הכורדי מסעוד ברזאני משלחת להונגריה, שם פגשו את ראש הממשלה ויקטור אורבן, הנשיא לסלו קוור, שר החוץ יאנוס מרטוני, שר הכלכלה גיורגי מטולצ'י וסגן יו"ר הפרלמנט איסטוואן ג'קאבלדון בדרכים לפיתוח שיתופי פעולה במגזרים שונים, לרבות השקעות, חקלאות, חינוך ואנרגיה. לאחר הפגישה הצהיר הנשיא ברזני כי הפגישה היא "צעד חשוב לקראת כינון יחסים דו-צדדיים חזקים", בעוד יאנוס מרטוני תיאר את כורדיסטן כבעלת "משמעות היסטורית". בשנה שלאחר מכן, ביקר שר החוץ הכורדי פלאח מוסטפא בהונגריה כדי לפגוש את מזכיר המדינה במשרד החוץ זסולט נמת כדי לדון בקשרים פוליטיים, כלכליים, תרבותיים וחינוכיים. סגן שר המדינה ההונגרי לעניינים גלובליים, פטר ווינטרמנטל, ביקר בארביל באפריל 2014. מזכר הבנות נחתם בין שני הצדדים בנובמבר 2014.

בתקופה זו, חברת הנפט והגז הרב-לאומית ההונגרית "MOL Group" פתחה משרד בבירה הכורדית ארביל ומאז פיתחה שדה נפט גדול ורכשה נפט כורדי. בשנת 2016, קבוצת MOL הגיעה לעסקה עם אזור כורדיסטן לוויתור על חלקה בבלוק אקרי-ביג'אל.

סיוע צבאי לפשמרגה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר שהמדינה האסלאמית (דאעש) נכנסה לעיראק וכבשה את מוסול במהלך המתקפה בצפון עיראק, החלה הונגריה לסייע צבאית לחיילים הכורדים (הפשמרגה). באוגוסט 2014 שיגרה הונגריה למעלה מ-50 טונות של תחמושת לפשמרגה, בעוד ש-116 חיילים הונגרים נשלחו לכורדיסטן כדי לאמן את הפשמרגה בספטמבר 2015. בדצמבר 2015 שר החוץ ההונגרי פיטר שייארטו ביקר בכורדיסטן והתחייב לסיוע הומניטרי בשווי 300 מיליון דולר, תוך כדי ביקור בחיילים ההונגרים המוצבים שם. שר ההגנה ההונגרי איסטוואן סימיצ'סקו ביקר בכורדיסטן במאי 2016 כדי לדון במלחמה נגד דאעש ובקשרים בין הונגריה לכורדיסטו. במהלך מסעו הודיע כי 110 סוגי נשק מתקדמים יישלחו לכורדיסטן. הונגריה גם לקחה עשרות לוחמי פשמרגה לטיפול רפואי. בנובמבר 2018, משלחת פשמרגה יצאה להונגריה כדי להרחיב את הסיוע המנהלי והרפואי. בחודש שלאחר מכן, משלחת בראשות ראש מטה ההגנה של הונגריה פרנץ קורום ביקרה בכורדיסטן כדי לדון בהמשך התמיכה הצבאית.

יחסי תרבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לחזק את הקשרים בין הונגריה לאזור האוטונומי, שונה שמו של הרחוב הראשי ברוונדוז על שם המנהיג המהפכני ההונגרי לאיוש קושוט. אנתולוגיה של שירים כורדיים פורסמה גם בהונגרית על ידי מכון בלסי במימון המדינה. בינואר 2017, הממשל הכורדי הציע מלגות לסטודנטים הונגרים. ארכאולוגים הונגרים חקרו גם את כורדיסטן, עם סקר גיאודטי של טירת דווין ליד ארביל ומשימת חפירה ב-2018 במישור רניה. הונגריה גם סייעה בבנייה מחדש של בית ספר יסודי פרטי מארייאמה בכורדיסטן בשווי 700,000 דולר. השר ההונגרי למשאבי אנוש זולטן באלוג ביקר בכורדיסטן לרגל הסיוע.

בדצמבר 2018, שדרנים הונגרים וכורדים חתמו על הסכם לשיתוף פעולה בסיקור אזור כורדיסטן.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]