לדלג לתוכן

עלמא בית לתרבות עברית

(הופנה מהדף מכללת עלמא)
עלמא בית לתרבות עברית
בית עלמא - בית לתרבות עברית, ברחוב שד"ל 6, תל אביב
בית עלמא - בית לתרבות עברית, ברחוב שד"ל 6, תל אביב
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים רות קלדרון עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1996–הווה (כ־28 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.alma.org.il
קואורדינטות 32°03′48″N 34°46′29″E / 32.063416666667°N 34.77475°E / 32.063416666667; 34.77475
(למפת תל אביב רגילה)
 
עלמא בית לתרבות עברית
עלמא בית לתרבות עברית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עלמא, בית לתרבות עברית בתל אביב, היא עמותה לחקר ולהוראה של התרבות והמסורת היהודית. העמותה נוסדה ב-1996 על ידי ד"ר רות קלדרון.[1]

הלימודים בעלמא עוסקים בתרבות העברית ונסובים על שאלת הזהות היהודית. המושג "תרבות עברית" מובן בעלמא כנקודת המפגש בין התרבות הכללית, התרבות היהודית והמצב הישראלי. בעלמא כקהילת לימוד מושם דגש על דיאלוג בין מורים מתחומי דעת שונים ועל קשר אישי בין מורה לתלמידים ובכיתות לימוד אינטימיות.

בית המדרש חבר באיגוד ההתחדשות היהודית “פנים״.

מסלולי לימוד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקום פועל בית-ספר לתרבות עברית במספר מסלולים:

  • תוכנית עמיתי עלמא 'מתנאל': תוכנית עמיתי עלמא היא מסגרת ייחודית של אמנים, פעילים חברתיים, אנשי חינוך ואנשי רוח, העוסקת בלימוד מעמיק של התרבות העברית, בביקורתה ובעיצובה. תוכנית העמיתים של עלמא נועדה לאפשר לבוגרי תואר ראשון (או תעודה מקבילה) להקדיש מזמנם ללימודים לקראת פעילות יוצרת בשדה התרבות העברית. הלימודים בתוכנית מתקיימים בבית עלמא בהיקף של 12 שעות שבועיות במהלך סמסטר. מסלול הלימודים כולל לימודי מקורות בבית מדרש, לימודי ליבה בספרות, מדעי היהדות, היסטוריה, פילוסופיה ותרבות.
  • תרבות עברית לפרחי הוראה (בשיתוף מכללת סמינר הקיבוצים): שיתוף פעולה בתוכנית לקראת הוראה בבית הספר העל-יסודי בתחומי המקרא או הספרות. התוכנית מקנה תעודת הוראה מסמינר הקיבוצים.
  • קורסים סמסטריאליים: מגוון שיעורים בתחומי דעת, רוח ותרבות עברית.
  • בית מדרש: מפגשים בני ארבע שעות הכוללים פרקי למידה בחברותא.

"בית מדרש יוצרים", הפונה ליוצרים מתחומים שונים שבעבודתם מעצבים את הספרה הציבורית הישראלית. ההשתתפות בבית המדרש אפשרה התנסות "יחפה" – כלומר חפה מכל אידאולוגיה או עמדה דתית, בלימוד טקסטים יהודיים וישראליים כמקור להשראה. שיטת הלימוד אפשרה דיון מזוויות בלתי שגרתיות ויציקת פרשנויות חדשות לטקסטים הקלאסיים. התוכנית זכתה להצלחה רבה בקרב קבוצות של יוצרים מתחום הקולנוע והטלוויזיה, המוזיקה, האמנות הפלסטית ואנשי תקשורת. בעבר התקיימו בעלמא קורסים קצרים באנגלית, בתחומי דעת שונים.

אירועי תרבות בעלמא

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חגים ומועדים בעלמא ערבי תרבות סביב מועדים בלוח השנה העברי: הישראלי והאוניברסלי. המפגשים עוסקים בסוגיות העולות ממועדי לוח השנה בהקשרים ספרותיים, היסטוריים, פילוסופיים ופוליטיים. ערבי העיון יוצרים נקודת מפגש בין התרבות היהודית והכללית למציאות הישראלית. בין האירועים: סליחות, חנוכה, משתה פורים, תיקון ליל שבועות, ט"ו בשבט, ט' באב.

סלון התרבות של עלמא סלון אבינעם (לזכרו של אבינעם ניסנוב), משחזר את תפקידו המסורתי של הסלון התרבותי כמקום מפגש מסעיר בין המרחב הביתי לציבורי. הסלון מבקש להפגיש קולות משמעותיים מתוך המרחב התרבותי ללימוד שיחה ודיון.

הוצאת עלמא

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לעלמא הייתה שותפה לשתי סדרות ספרים:

סדרת טקסי חיים בשיתוף הוצאת ידיעות אחרונות. הסדרה כוללת שלשה ספרים: "בת מצווה ובר מצווה", "לקראת כלולות" ו"קבלת פנים" (שמחת הבת וברית מילה).

סדרת עלמא - עם עובד היא סדרת ספרים בשיתוף הוצאת עם עובד בה יצאו לאור עד כה שמונה כותרים, מפרי עטם של אריאל הירשפלד, יוסף שורץ, תמר רוס, חיים סולובייצ'יק, ברוך קימרלינג, ישראל יעקב יובל ומלילה הלנר-אשד.

טרקלין האמנות בבית עלמא

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טְרַקְלִין האמנות הוא חלל לתערוכות אמנות השוכן בתוך בית עלמא. הטרקלין, חדר האירוח של המבנה המקורי אשר מצוי סמוך לכניסה ופונה אל שד' רוטשילד, הוסב לגלריה ומשמש לתערוכות אמנות מתחלפות, בעיקר של אמנות ישראלית עכשווית. הטרקלין נוסד בשנת 2021 על ידי האוצר רון ברטוש המשמש בו כאוצר יחד עם האמן ציבי גבע.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]