לדלג לתוכן

נטפרי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נטפרי
Netfree
נתונים כלליים
סוג עמותה
מוטו החופש לגלוש בטוח
תקופת הפעילות 2014–הווה (כ־10 שנים)
משרד ראשי מודיעין עילית
מוצרים עיקריים סינון אינטרנט
 
netfree.link
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נטפריאנגלית: Netfree; "רשת חופשית") היא עמותה ישראלית העוסקת בסינון תכנים באינטרנט מטעמי דת. מערכת הסינון של נטפרי פועלת בבסיסה באמצעות "רשימה לבנה" של אתרים ודפי אינטרנט שעברו צנזורה לפי שיקולי הלכה וצניעות, בשילוב סינון תמונות על ידי צוות בודקים אנושיים וסינון מלל על ידי אלגוריתם ממוחשב. נטפרי שמה דגש משמעותי על סינון תמונות וסרטונים. נטפרי פועלת בשילוב מספר ספקי שירות אינטרנט בישראל, ואינה מספקת שירות זה בעצמה.

נטפרי מפוקחת על ידי הרב יהודה סילמן והרב שריאל רוזנברג, ובפיקוח "ועדת הרבנים לביצור חומות הדת".

בעקבות השימוש הגובר של הציבור החרדי ברשת האינטרנט, הקימה קבוצת מתכנתים חרדיים את נטפרי, בין השאר בשל צורך שהועלה על ידי משתמשי פורום פרוג (של מכללת פרוג) לגלישה באתרים שיש בהם תמונות רבות (מאגרי תמונות, גרפיקה וכדומה) אך עם סינון התמונות כך שיעמדו בסטנדרט הלכתי, שירות שספקיות הסינון האחרות הציעו ברמת איכות נמוכה. בתחילת הקמתה (נובמבר 2014) סינון התכנים היה חינם, והחל מ־2016 החלה גביית תשלום חודשי עבור שירות הסינון, בנוסף לסבסוד העלות על ידי תרומות ועבודת מתנדבים.

ב־2017 הוציאה האגודה למען טוהר המחנה תקנון לאינטרנט קפה במגזר החרדי שיעמדו תחת פיקוחה ויקבלו את אישורה, שמחייב שימוש בסינון נטפרי בלבד[1]. כמו כן אגודת "חותם" אשר נותנת 'תעודת כשרות' במקומות אשר יש בהם אינטרנט קפה מאשרים רק אם מותקן סינון זה.

שיטת הסינון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סינון הטקסט באתרים מתבצע לפי החברה על ידי עובדים לא יהודים ושימוש באלגוריתם שסורק את הטקסט ומנסה לזהות טקסט שאינו עומד בערכי ההלכה והצניעות בקריטריונים שגובשו על ידי נטפרי. הסינון עובד בעיקרו בשיטת "רשימה לבנה" כלומר שכברירת מחדל כל אתרי האינטרנט סגורים, למעט רשימת אתרים שנבדקו, הנפתחים לפי בקשה המופנית ממשתמשים. לכל משתמש אפשרות להגשת 16 בקשות בחודש לפתיחת אתר (בנוסף קיימת מערכת המאפשרת לרכוש נקודות המשמשות לפתיחת אתרים נוספים מעבר לברירת המחדל). נכון לינואר 2021 ישנם למעלה מ-390,000 אתרים שנבדקו ודורגו בהתאם לתוכנם, ולמעלה ממיליארד תמונות שנבדקו בבדיקה אנושית[2].

סינון התכנים בנטפרי מוכוון על ידי ועדת רבנים ייעודית, על פי תקנון מוגדר. נטפרי נוקט בגישה שמרנית, וחוסם את פורום אוצר החכמה בשל טענה לתכנים שאינם עולים בקנה אחד עם עקרונות נטפרי[3], וחוסם את אתרי החדשות כיכר השבת, בחדרי חרדים, בשל טענה שאתרי חדשות אלו הם "אתרים חילוניים שעוסקים בציבור החרדי", ואינם נמצאים בבעלות חרדית[4], וכן בשל תמונות ופרסומות אשר לא מקובלות בעיתונות החרדית. לעומתם, אתרי החדשות קול חי אתר לדעת, ואתר JDN פתוחים בנטפרי.

נטפרי מאפשרת סינון לפי השתייכות קהילתית, כאשר נציגי קהילה מגדירים את רמת הסינון והתכנים למשתמשים שביקשו להצטרף לסינון זה (כדוגמת חסימת אתרי חדשות, וידאו ועוד). נכון ל־2018, פועלים במסגרת נטפרי סינונים ייחודיים לקהילות חרדיות-חסידיות גדולות[5].

סינון באתרים מאובטחים מתאפשר באמצעות תיעול התעבורה המאובטחת דרך שרתי נטפרי, דבר החושף את המשתמשים להתקפת אדם בתווך ולהאזנת סתר לנתונים רגישים על ידי בעלי גישה למערכות נטפרי, בדומה לחברות אחרות המספקות שירות סינון באתרים מאובטחים. עם זאת, על פי הצהרת נטפרי היא אינה אוספת נתונים על המשתמשים[6]. העמותה מאפשרת בחירה לגבי סינון תוכני דואר אלקטרוני.

הודעות חסימה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • האתר הזה עדיין לא נבדק - לאתרים חדשים שלא נשלחה עליהם בקשת בדיקה.
  • הרובוט האוטומטי שלנו מצא כאן דברים לא טובים - לחסימות אוטומטיות של תכנים בעייתיים.
  • בדקנו ולצערינו התוכן באתר זה לא טוב - לחסימה בעקבות בדיקה אנושית.
  • נחסמת בגלל הגדרות הקהילה שלך - כשמחברים לקהילה בעלת כללים משלה.
  • נחסם בהוראת וועדת הרבנים לביצור חומת הדת משום שהאתר מלא בדברי נצרות וכפירה.-הודעה חריגה ששמורה לאתרים אחדים כגון ספריא[7].

נטפרי ואתר ויקיפדיה העברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
צילום מסך מתוך ויקיפדיה למשתמשי נטפרי. ריחוף עם העכבר בצד ימין של המסך פותח את סרגל האפשרויות. שימו לב לאזהרה בראש הדף, ולטקסט ה'מאוקסס' שסונן על ידי הרובוט. בפינה השמאלית התחתונה מופיעה חותמת כשרות המעידה כי המחשב 'מוגן'.

החל מיולי 2018 משתמש בסנן נטפרי המבקש לצפות בערך באתר ויקיפדיה העברית, מנותב לערך מקביל באתר המכלול, כאשר הערך קיים שם. כאשר אין ערך מקביל המשתמש מועבר לוויקיפדיה, אך בראש כל דף מופיעה הודעת אזהרת תוכן[8]. בנוסף בדומה לאתרים אחרים שאינם מוגדרים כאתרים חרדיים, כאשר ישנו תוכן שאינו ראוי למשתמשי נטפרי, במידה שרק חלק קטן מן הערך נפסל לצפייה - מסומן המקטע בשורות של X, במידה וחלק ניכר מן הערך נפסל או שמדובר במילים הנחשבות גרועות במיוחד - נחסם הערך כולו לצפייה ובמקומו מופיעה הודעה שהתוכן בדף זה נחסם.

החל מיולי 2023 נחסם אתר ויקיפדיה העברית לחלוטין בסנן נטפרי.

ייחודיות הסינון של נטפרי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • מנוע החיפוש בברירת המחדל הוא חיפוש Google, בשילוב סינון ומחיקת תוצאות לא ראויות. בשל הדגש של נטפרי על סינון תמונות, ניתן להשתמש בחיפוש גוגל תמונות.
  • אפשרות להתאים פרופיל סינון ייחודי למשתמש מסוים, ולהפעילו על טיימר למשך זמן מסוים.
  • סינון תמונות ידני. נטפרי מסננת את כל התמונות באמצעות בודקים אנושיים לא-יהודים, כאשר תמונה שמאושרת נשמרת באמצעות חתימה דיגיטלית[9]. הצורך בבדיקה אנושית לאתרים ותמונות מוביל לעיכובים בבדיקה בזמני עומס, אולם מאפשר סינון כמעט בכל אתר. על פי נטפרי נכון לינואר 2021 סוננו ונפתחו בדרך זו למעלה מ-מיליארד תמונות.
  • סינון וידאו. נטפרי היא היחידה שפועלת בשיטת "רשימה לבנה" שמסננת את יוטיוב, vimeo ו-wistia[10]. לדבריה, היא בודקת ופותחת בצורה פרטנית כל וידאו שעומד בעקרונות נטפרי על פי בקשה באמצעות פירוק הווידאו לפריימים של תמונות בודדות ובדיקתם באמצעות מערך הבודקות. כמו כן, היא מאפשרת פתיחת ערוצים שלמים ביוטיוב, במידה ובעל הערוץ מתחייב לעמוד בכללי הסינון. בנוסף, אתר צד-שלישי מרכז סרטוני וידאו שנבדקו ואושרו על ידי נטפרי[11]. על פי נטפרי נכון ליולי 2024 סוננו בדרך זו כמיליון סרטונים.
  • נטפרי חוסמת קבצים ששותפו ציבורית בשירות Google Drive ו־Dropbox, וכן את רוב אתרי שיתוף הקבצים, אך מאפשרת פתיחת קבצים או תיקיות ספציפיים ב-google drive ו־Dropbox לאחר בדיקתם. בנוסף, נטפרי מפעילה שירות שיתוף קבצים ייחודי על מנת להקל על משתמשיה[12].
  • נטפרי מסננת גם קובצי pdf באינטרנט, כאשר קבצים נבדקים, ובמידת הצורך והאפשרות נערכים ומוסרות מהם תמונות ותכנים שאינם עומדים בקריטריונים[13].
  • בשל הצורך לבדיקת תמונות מהירה ודיווח על תמונות מהיר, נמצא בנטפרי 'סרגל' בצד הדף ששם ניתן לדווח מיידית, וגם לראות את זמן הבדיקות און-ליין. במקרה שמותקן הסרגל, התמונות מתעדכנות בדף באופן אוטומטי לאחר בדיקתן.
  • נטפרי מספקת תמיכה טכנית ללקוחותיה, בדבר תקלות בסינון ואתרים שפתיחתם נתקלת בתקלה באמצעות שירות ייחודי של "הקלטת תעבורת רשת" כדי לשלוח לנציג תמיכה את נתיב התקלה[14].
  • כתוצאה משיטת הסינון הייחודית של נטפרי התאפשרה פתיחתם של אתרי קניות גדולים כדוגמת אמזון, איביי, נקסט ועלי אקספרס.
WiFree
מחזור חיים 30 באוגוסט 2015 – הווה (9 שנים)
גרסה אחרונה v2.8 (10 בספטמבר 2017)
מערכת הפעלה ווינדוס, אנדרואיד
http://netfree.link/wifree
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נטפרי מפיצה תוכנה שפיתחה "Wifree" המאפשרת חסימת גישה לכל חיבור אינטרנט שאינו מסונן על ידי נטפרי. במחשב שמותקנת בו התוכנה, ישנה אפשרות להצגת סמל חתימה המעידה על כשרות המחשב.

נטפרי פיתחה גם אפליקציית סינון לאנדרואיד, אך זו פועלת בגרסת בטא ורק על טאבלטים. מרגע התקנת האפליקציה, מלבד חסימת גלישה דרך כל רשת שאיננה מסוננת על ידי נטפרי, התקנת אפליקציות וחנות Google play נחסמות אוטומטית, ובמקום זאת ישנה חנות אפליקציות אלטרנטיבית של נטפרי. בנוסף שיחות קוליות נחסמות.

VPN של נטפרי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נטפרי פיתחה תוכנת "Netfree Anywhere" אשר מסננת את החיבור לרשתות בלתי מסוננות באמצעות שירות VPN. שירות זה מאפשר לקבל את הסינון של נטפרי דרך כל ספק אינטרנט בעולם וללא תלות בספקים המסוימים שעובדים עם נטפרי.

השירות ניתן רק למי שאושר באופן פרטני, במקרה שאין לו אפשרות להשתמש בספקים של נטפרי, למשל משתמשים שאינם מישראל.

השרתים נמצאים בישראל, בצרפת, בקנדה ובארגנטינה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ משה ויסברג, התקנון המלא: כמה זמן מותר לבחור ישיבה לגלוש באינטרנט, באתר בחדרי חרדים, 20 בפברואר 2017
  2. ^ המידע על פי הצהרת נטפרי בדף הבית שלהם, ינואר 2021
  3. ^ דיון בנושא בפורום משתמשי נטפרי
  4. ^ דיון בנושא בפורום משתמשי נטפרי
  5. ^ פיקוח קהילתי, אתר ויקי-נטפרי
  6. ^ פרטיות ומידע אישי, אתר ויקי-נטפרי
  7. ^ https://mitmachim.top/assets/uploads/files/1652219314036-a3877b49-3f4a-45dc-97f5-38c4b7e5f739-image.png
  8. ^ ההודעה מודיעה שוויקיפדיה מכילה ערכים מסולפים ודברי כפירה, ביחד עם קישור לכתבה העוסקת בכך באתר הידברות
  9. ^ סינון התמונות, אתר ויקי-נטפרי
  10. ^ סינון וידאו, אתר ויקי-נטפרי
  11. ^ ראו כאן
  12. ^ שיתוף והעברת קבצים בנטפרי, אתר ויקי-נטפרי
  13. ^ סינון קובצי pdf, אתר ויקי-נטפרי
  14. ^ מדריך הקלטת תעבורת אינטרנט, אתר ויקי-נטפרי