פורום רומאנום
מידע כללי | |
---|---|
סוג | כיכר עירונית, פורום, מקרקעין, אטרקציה תיירותית, אתר ארכאולוגי, יעדי תיירות |
מיקום | רומא |
מדינה | איטליה |
קואורדינטות | 41°53′32″N 12°29′07″E / 41.8922°N 12.4852°E |
אתר רשמי | |
הפורום הרומאי (בלטינית: forum romanum - פורום רומאנום; באיטלקית: Foro Romano) אשר שרידיו נמצאים ברומא היווה את מרכז רומא העתיקה ומרכז האימפריה הרומית. הפורום נקרא בתקופה הרומית "הפורום הגדול" - פורום מאגנום (forum magnum) או פשוט הפורום. הפורום, החשוב ביותר באימפריה הרומית, השתרע במשטח הישר, שבין שתי גבעות[1] גבעת הקפיטולין (Capitoline) - מושב הממשל - לבין גבעת הפלטין (Palatine) - מושב האצולה הרומאית. הפורום שימש מרכז לאסיפות עם, לבתי המשפט, שהיו פומביים, ולקרבות גלדיאטורים בימי הרפובליקה הרומית. לאורך הפורום היו חנויות מקורות ושווקים. בנוסף, היה הפורום מרכז לטקסים דתיים והוצבו בו מונומנטים חשובים של העיר. במרכז הפורום עברה הויה סקרה - "הדרך קדושה" בה עברו התהלוכות הדתיות ותהלוכות הניצחון.
הפורום ננטש בהדרגה במהלך מאות השנים שלאחר שקיעת האימפריה הרומית. התאריך המדויק של נטישתו המוחלטת אינו ברור, שכן הוא עבר תקופות של הזנחה, הרס ושימוש חוזר לאורך ההיסטוריה. אולם בימי הביניים הפורום היה כבר נטוש ברובו, וחורבותיו שימשו מקור לחומרי בנייה. כיום, הפורום רומאנום הוא אתר ארכאולוגי ואטרקציה תיירותית פופולרית המציגה את שרידי המרכז האזרחי של רומא העתיקה.
המונח פורום הפך למקובל לתיאור מקומות דומים בעולם המערבי, ובהשאלה, לתיאור מקום בו נערך דיון ציבורי.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]תמצית
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפורום רומאנום ברומא יש היסטוריה עשירה המשתרעת על פני מאות שנים. הוא הוקם במאה ה-7 לפני הספירה ושימש כלב החיים הפוליטיים, הדתיים והחברתיים הרומיים. הפורום היה עד לאירועים משמעותיים כמו בניית מקדש סטורנוס ובזיליקת אמיליה. הפורום חווה גם הרס ובנייה מחודשת, כולל לאחר השריפה של 210 לפנה"ס וביזת רומא על ידי הגאלים ב-390 לפנה"ס.
בתקופת שלטונו של אוגוסטוס, משנת 27 לפנה"ס עד 14 לספירה, נבנו מבנים בולטים, ביניהם מקדש קיסר. רצח יוליוס קיסר התרחש בפורום בשנת 44 לפני הספירה. השריפה הגדולה של רומא בשנת 64 לספירה גרמה להרס נרחב. השלמת הקולוסיאום בשנת 80 לספירה הביאה בידור לאזור.
הוויזיגותים בזזו את רומא בשנת 410 לספירה, והאימפריה הרומית המערבית נפלה בשנת 476 לספירה. אירועים אלו עיצבו את משמעות הפורום בהיסטוריה הרומית וגרמו בסוף לכך שבמהלך המלחמות הגותיות במאה ה-6, נגרם לפורום רומאנום ברומא נזק והידרדרות משמעותיים. הסכסוכים בין האימפריה הביזנטית לממלכה האוסטרוגותית הביאו למצור ולביזה של רומא, שהובילו להרס של מבנים ומונומנטים, כולל אלה באזור הפורום.
הפורום, שהיה פעם מרכז אזרחי תוסס, הוזנח ושימש מאוחר יותר כמחצבה לחומרי בניין. עם זאת, במאות מאוחרות יותר, מאמצי השיקום סייעו לשמר את משמעותו ההיסטורית. הפורום ירד מחשיבותו ונזנח בהדרגה לטובת מקומות אחרים. עם זאת, חורבותיה נותרו עדות לפארה של רומא העתיקה וממשיכות לרתק את המבקרים כיום.
מבני הפורום
[עריכת קוד מקור | עריכה]המבנה המוקדם ביותר הידוע הוא Cloaca Maxima, מערכת ביוב עתיקה שנבנתה במאה ה-6 לפני הספירה כדי לייבש את אזור הביצות. לאחר מכן הגיע מקדש סטורנוס, המוקדש לאל החקלאות והעושר, שבנייתו מתוארכת למאה ה-5 לפני הספירה. מקדש קסטור ופולוקס, שנבנה לכבוד האחים התאומים המיתולוגיים, נבנה בערך באותו זמן. במאה ה-2 לפנה"ס הוקמה בזיליקה אמיליה, מבנה ציבורי גדול המשמש למטרות משפטיות ומסחריות. מקדש וסטה, המוקדש לאלת האח, מתוארך למאה ה-3 לפני הספירה. מבנים בולטים נוספים כוללים את הרוסטרה, במת דובר, ואת ה-Curia Julia, ובית הסנאט, שנבנו במאה ה-1 לפני הספירה. מבנים מוקדמים אלו הניחו את הבסיס לפיתוח הפורום כמרכז החיים והפוליטיקה הרומית במאות שלאחר מכן.
כיום הפורום כולל שרידים של הבניינים הבאים:
- מקדש קסטור ופולוקס
- מקדש רומולוס
- מקדש סטורנוס
- מקדש וסטה
- בית הבתולות הוסטליות
- מקדש ונוס ורומא
- בזיליקה אמיליה
- בזיליקה יוליה
- שער ספטימוס סוורוס
- שער טיטוס
- הרוסטרה, ממנה נשאו הפוליטיקאים נאומים לציבור הרומי.
- הקוריה הוסטיליה, מושב הסנאט הרומי.
- בזיליקת קונסטנטינוס
- טאבולאריום
- מקדש אנטונינוס ופאוסטינה
- אומביליקוס אורבי
- הויה סאקרה, "הדרך הקדושה" המחברת בין הקולוסאום וגבעת הקפיטולין.
- קבר יוליוס קיסר
- עמוד פוקאס - המבנה האחרון שנבנה בפורום, נבנה בשנת 608.
חפירות ושימור
[עריכת קוד מקור | עריכה]תיאורים מן המאה ה-8 המתארים את הפורום מציינים כי מבני הפורום החלו להיהרס מחוסר תחזוקה ושימוש. במהלך ימי הביניים, מרבית מבני הפורום נקברו מתחת להריסותיו ולערמות האדמה שהצטברו בעמק, והעמק נקרא "קאמפו ואצ'ינו" ("Campo Vaccino"), באיטלקית "שדה הבקר".
שובו של האפיפיור אורבנוס החמישי מאביניון בשנת 1367 הביא לעניין חדש של הציבור בפורום - הן מטעמים אומנותיים והן תוך רצון להשתמש במבנים בשימוש משני, כחומרי בנייה לבניית מבנים חדשים ברומא.
אמנים ציירו את הפורום במאות ה-15 וה-16, ובמאה ה-18 החלו ארכאולוגים חובבים לחפור בשרידי הפורום.
החפירה הארכאולוגית הראשונה נערכה על ידי קארלו פיאה בשנת 1803 אשר גילה את קשת ספטימוס סוורוס. חשיפתו של הפורום, כמו כל מרכז העיר רומא בוצעה על ידי השלטון הפשיסטי בשנות ה-40 של המאה ה-20 כדי לסמל את שובה של רומא למעמדה בעולם העתיק.
פורומים נוספים שהיו ברומא
[עריכת קוד מקור | עריכה]ברחבי העיר רומא היו מספר פורומים נוספים. החשובים שבהם הם הפורומים הקיסריים הכוללים את פורום קיסר (פורום איליאום), פורום אוגוסטוס (פורום אוגוסטום), פורום נרבה, ופורום טראיאנוס.
- פורום בואריום שימש לסחר בבקר ושכן בין גבעת פלטין לנהר טיבר.
- פורום הוליטוריום הוקדש למסחר בעשבי תיבול וירקות ושכן בין גבעת הקפיטולין לבין חומת סרוויוס.
- פורום פיסקאריאום הוקדש לסחר בדגים ושכן בין גבעת הקפיטולין לנהר הטיבר, המקום בו שוכן כיום גטו רומא.
- פורום סואריום הוקדש לסחר בחזיר ושכן בקצהו הצפוני של שדה מארס.
- פורום וינאריום הוקדש למסחר ביין ושכן באזור שבין גבעת האוונטין לבין הטיבר.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של פורום רומאנום (באיטלקית)
- "הפורום הדיגיטלי", שיחזורים בשלושה ממדים של הפורום הרומאי כפי שהיה בשנת 400
- הפורום הרומאי, תמונות פנורמיות וגלריית תמונות
- "הפורום הרומאי", באתר ThinkQuest
- ספרו של כריסטיאן הולסן, אחד מהארכאולוגיים שחפרו בפורום, המתאר את ממצאיו
- הפורום הרומאי, מאמר מספרו של פלאנטר "המילון הטפוגורפי של רומא העתיקה"
- הפורום הרומאי במפת גוגל
- פורום רומאנום, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- פורום רומאנום, באתר אנציקלופדיית ההיסטוריה העולמית (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ מתוך השבע עליהן בנויה רומא העתיקה