הגדת שיק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הגדת שיק
מידע כללי
איורים ארתור שיק עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
תאריך הוצאה 1940 עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 990013571480205171, 990013150810205171
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
"ארבעה בנים", מתוך הגדת שיק
ההגדה שהוקדשה לג'ורג' השישי, מלך הממלכה המאוחדת

הגדת שיק (Szyk) היא הגדה של פסח שאוירה על ידי האמן הפולני-יהודי ארתור שיק בפולין בשנים תרצ"דתרצ"ו (19341936) בשיטת כתב יד מאויר (אנ').

בהגדה 48 דפים עם עיטורים צבועים בצבעי מים וגואש. בצד מופיע תרגום לאנגלית וכן ביאור ותוספות פרי עטו, זאת בנוסף לעיטורים המייצגים קטעים מסיפור ההגדה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באמצע שנות ה-30 של המאה ה-20 החל שיק בחיפוש אחר מוציא לאור עבור ההגדה שלו, אבל נתקל בספקנות כלפי נוסח סיפור ההגדה בהגדתו. לדוגמה: מוציאים לאור בפולין סירבו לפרסם ספר שקישר באופן ישיר בין המדיניות הנאצית של גרמניה דאז לבין טקטיקת רצח העם שבה נקט פרעה המתוארת בספר שמות. בשל כך מחק שיק חלק מן הסממנים הנאציים הברורים שבהגדה, כגון צלבי הקרס שעיטרו את זרועותיהם של המצרים שהשגיחו על העבדים העבריים, אולם השאיר אחרים, לדוגמה, שפמו של היטלר מעל שפתיו של "הבן הרשע" מארבעת הבנים.

לבסוף הוקמה הוצאת "Beaconsfield Press" בלונדון ב-1937 שמטרתה הייתה ההוצאה לאור של הגדת שיק. שיק עבר מלודז' ללונדון כדי לפקח על ההוצאה לאור וההדפסה. עם היציאה לאור של מהדורת 1940 של ההגדה, שהודפסה ב-250 עותקים מקלף ונמכרה ב-500$ כל אחת, יצא עיתון הטיימס הלונדוני באמירה שההגדה של שיק ”ראויה להימנות בין הספרים היפים ביותר שיוצרו בידי אדם”.[1]

ההגדה הוקדשה לג'ורג' השישי, מלך הממלכה המאוחדת והוענק לו אחד מהעותקים הראשונים שלה.

מהדורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקטע מה נשתנה, הגדת שיק

החל מ-1956 ההגדה יצאה במגוון מהדורות שונות, בירושלים ובמקומות אחרים.

מהדורה יוקרתית חדשה שיצאה בהוצאה מוגבלת בשנת 2008, הודפסה בהדפסה דיגיטלית, הוסף לה תרגום וביאור חדש מאת ביירון שרווין (Byron L. Sherwin), ופורסמה בדפוס Historicana in Burlingame בקליפורניה.

על ההגדה יצא סרט דוקומנטרי שנקרא "In Every Generation: Understanding The Szyk Haggadah" בבימוי ג'יימס רוקסין, המתעד את היסטוריית ההגדה ועיצובה מחדש.[2]

בשנת 1956 נדפסה בישראל מהדורה נוספת של ההגדה, על ידי בתי הדפוס 'מסדה' ו'מגן'. ההגדה הוצגה במסיבה מיוחדת שקיימו בתי הדפוס, בה נשאו דברים הפרופסור יהושע גוטמן ואליהו משה גניחובסקי בדבר ההגדה והדפסתה[3].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הגדת שיק בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ”worthy to be placed among the most beautiful of books that the hand of man has produced”
  2. ^ In Every Generation: Remaking The Szyk Haggadah, Historicana and JKR Productions, 2008 חלק ראשון ביוטיוב
  3. ^ "הגדה של פסח" מצויירת בידי הצייר ארתור שיק – בהוצאה ישראלית, הצופה, 6 בפברואר 1956