תדי איתן – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
JackieBot (שיחה | תרומות)
מ Fix URL prefix
שורה 38: שורה 38:
*[http://www.jwmww2.org/show_item.asp?itemId=1534&levelId=60173&itemType=0 הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה ותרומתו לשריון הישראלי] באתר הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה.
*[http://www.jwmww2.org/show_item.asp?itemId=1534&levelId=60173&itemType=0 הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה ותרומתו לשריון הישראלי] באתר הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה.
*[http://machal.org.il/index.php?option=com_content&view=article&id=332&Itemid=571&lang=en Teddy Eitan] באתר World Machal.
*[http://machal.org.il/index.php?option=com_content&view=article&id=332&Itemid=571&lang=en Teddy Eitan] באתר World Machal.
*[http://http://zakhor-online.com/wp-content/uploads/2011/05/Couverture-du-livre-de-Thad%C3%A9e-Diffre5-756x1024.jpg.com/wp-content/uploads/2011/05/Couverture-du-livre-de-Thad%C3%A9e-Diffre5-756x1024.jpg תמונת שער ספרו] באתר zakhor-online.
*[http://zakhor-online.com/wp-content/uploads/2011/05/Couverture-du-livre-de-Thad%C3%A9e-Diffre5-756x1024.jpg.com/wp-content/uploads/2011/05/Couverture-du-livre-de-Thad%C3%A9e-Diffre5-756x1024.jpg תמונת שער ספרו] באתר zakhor-online.


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==

גרסה מ־14:24, 22 במאי 2014

תדי איתן נוהג בג'יפ בחברת חיילי הקומנדו הצרפתי

תדי איתן היה השם העברי שניתן לתָדֶה דִיפְרהצרפתית: Thadée Diffre‏; 24 באוקטובר 191230 בדצמבר 1971) צרפתי נוצרי שלחם כקצין בצבא צרפת החופשית בימי מלחמת העולם השנייה. הגיע לארץ ישראל כמתנדב בראשית מלחמת העצמאות והיה למפקד הקומנדו הצרפתי - גדוד פשיטה של לוחמים דוברי צרפתית במסגרת חטיבת הנגב של הפלמ"ח שלחם בקרבות הנגב.

ראשית דרכו

תדי דיפרה נולד בשנת 1912 בעיר קמברה בצפון צרפת בסביבה בורגנית קתולית. בהיותו בן עשרים וארבע הצטרף בשנת 1936 לשירות הקולוניאלי הצרפתי ונשלח למלא תפקיד מינהלי בקונגו-ברזוויל. שהייתה אז מושבה צרפתית.

במלחמת העולם השנייה ולאחריה

כאשר פרצה מלחמת העולם השנייה לא גויס דיפרה לצבא צרפת מסיבות בריאות, אך בקיץ 1940, לאחר נפילת צרפת, נענה לקריאתו של הגנרל דה גול, הצטרף לצבא צרפת החופשית ותרם חלקו להעברת אפריקה המשוונית הצרפתית לשלטון צרפת החופשית. דיפרה השתתף בשנת 1941 במערכה בסוריה ובלבנון ונפצע בקרב.

כאשר החלים נשלח לצ'אד לשרת כקצין בדרגת סגן ברגימנט של חיילים מסנגל. במסגרת יחידה זאת השתתף באוגדה של פיליפ לקלרק בקרבות בחבלי פזאן ו טריפוליטניה בלוב ובתוניסיה. בתוניסיה היה אחראי על גיוסם לחטיבתו של לקלרק של כאלף ומאתיים צעירים צרפתים, חלקם מאנשי צבא וישי. בהמשך שירת במשרדו של הנציב העליון שלמושבות צרפת. לקראת המערכה על שחרור צרפת ב-1944 התנדב לגדוד שהשתתף במערכה. את המלחמה סיים בדרגת קפיטן - סרן. לאחר השחרור מילא תפקידים בכירים בשירות המדינה ונשלח למשימות שונות בארצות חוץ, בכללן לארצות הברית. בשנת 1947 התפטר מן השירות.

במלחמת העצמאות

כשפרצה מלחמת העצמאות החליט דיפרה להתנדב לעזרת היישוב. הוא יצר קשר עם אנשי "ההגנה" בצרפת, ועל סיבת התנדבותו הצהיר בפניהם:

"אני קתולי מאמין ואני רוצה להלחם עם היהודים. לחמתי למען דה גול, תחת פיקודו של הנרל לקלרק. הערבים הם אויבי צרפת, וכל מי שמכה בהם פועל לטובת צרפת. המלחמה שלכם צודקת, ואני אוהב מלחמות צודקות. המלחמה הזאת מעניינת אותי כחייל ואני רוצה לראותה מקרוב".

אנשי "ההגנה", שבתחילה חששו לתת בו אמון, שלחו אותו לאימונים במחנה ליד העיר ליון ולאחר מספר שבועות שלחו אותו לארץ במסגרת המח"ל. הוא הגיע ממרסיי לנמל חיפה ב-26 באפריל 1948, בזמן שהבריטים עוד שלטו בארץ, בזהות בדויה של פליט מליטא. יצחק שדה קיבל את פניו של המתנדב בעל הניסיון הקרבי והטיל עליו לסייע בהקמת גדוד פשיטה שאליו צורפו עולים דוברי צרפתית, רובם מעולי מרוקו והיתר עולים מצרפת ומבלגיה. היחידה נקראה גדוד 75 וקיבלה את הכינוי "הקומנדו הצרפתי". דיפרה קיבל את השם העברי תדי איתן. תחילה לא בטחו בו מחשש שהוא סוכן זר, אך במעשיו הוא הוכיח את מסירותו ובאוגוסט 1948 נתמנה למפקד הגדוד. כשהוענקו דרגות לחיילי צה"ל ניתנה לו דרגת רב סרן.

במסגרת הגדוד התשיעי, גדוד הפשיטה של חטיבת הנגב, השתתפה היחידה במבצע יואב ובמבצע חורב. במבצע יואב, שנערך באוקטובר 1948, לחמה היחידה במסגרת הכוח שפרץ לבאר שבע וטיהר את השטח הבנוי. במבצע חורב, שנערך בדצמבר 1948, השתתפה היחידה בקרבות לכיבוש משלטי האויב המצרי על כביש באר שבע - ניצנה.

בקרבות אלה כבשה היחידה את אחד המשלטים. בהתקפת הנגד של המצרים החל הכוח לסגת והשאיר את ההרוגים על המשלט. את הפצועים הסתירו תחת מעביר מים והמשיכו להשתתף בקרב עד שהמשלט נכבש מחדש. כאשר שבו אנשי היחידה אל מעביר המים גילו כי המצרים רצחו את הפצועים והתעללו בצורה קשה בשמונה גופות. היחידה הועברה לבאר-שבע להמשך התארגנות. במהלך מלחמת העצמאות מחצית מאנשי היחידה נפגעו בקרבות, לרבות תדי איתן עצמו, וחמישה עשר מהלוחמים נהרגו. לאחר מבצע חורב הועסקה היחידה בפעילויות אבטחת גבולות מרחב הנגב, מארבים ומיקוש צירי תנועה. בסוף שנת 1948 פורקה יחידת הקומנדו הצרפתי ותדי איתן פרש מצה"ל ושב לצרפת.

סוף דרכו

עוד לפני שהתנדב לעזרת ישראל היה דיפרה מעוזריו האישיים של רנה פלוון, שר הכספים בממשלת צרפת. עם שובו לצרפת המשיך לכהן כעוזרו של פלוון, שהתמנה בשנת 1950 לראש ממשלת צרפת. באותה שנה יצא לאור בצרפת ספרו של דפרה "נגב, מתנדב צרפתי בראש אנשי הקומנדו של ההגנה" (במקור Negev. Volontaire français à la tête des commandos de la Haganah). בהמשך שימש יועץ בכיר לפליקס הופואה-בואנינשיא חוף השנהב, שקיבלה את עצמאותה מצרפת בנובמבר 1958. דפרה היה פעיל במפלגה הגוליסטית הצרפתית, אך הודח ממנה בשנת 1970 בעקבות סכסוך עם חבר פרלמנט גוליסטי.

בדצמבר 1956 הגיע תדה דיפרה לביקור במדינת ישראל וביקר בשדות הקרב בהן נלחם והניח זר פרחים על קברו של יצחק שדה.

תדה דפרה מצא את מותו ב-30 בדצמבר 1970 בעת שיצא מחנייה ואמבולנס פגע בו.[1]

בשנת 2002 נוסד ברמלה בית ספר תיכון הנושא את של תדי איתן.

לקריאה נוספת

  • "תדי איתן, הקומנדו הצרפתי וגדוד 75 במלחמת העצמאות",‬ עלי-זית וחרב, כרך ו. עמ' 99 הוצאת העמותה לחקר כוח המגן על-שם ישראל גלילי; משרד הביטחון - ההוצאה לאור, 2006.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים