חברת הגיחון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
שורה 7: שורה 7:
[[קובץ:Jerusalem Institute SANITATION.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מכון טיהור שפכים נחל שורק]]
[[קובץ:Jerusalem Institute SANITATION.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מכון טיהור שפכים נחל שורק]]


== אספקת מים לירושלים - אתגר מאז ומתמיד ==
== ביוב ==

חברת מבט"י – מפעלי ביוב וטיהור ירושלים, היא [[חברת בת]] של חברת הגיחון. והוקמה כדי לטפל ב[[שפכים|שפכי]] ירושלים. באחריותה לתכנן, לפקח ולתחזק את מכוני הטיהור והפעלתם. החברה מטהרת באמצעות [[מכון טיהור שפכים]] ב[[נחל שורק]], כ- 50% משפכי ירושלים וישובי הסביבה.
חברת מבט"י – מפעלי ביוב וטיהור ירושלים, היא [[חברת בת]] של חברת הגיחון. והוקמה כדי לטפל ב[[שפכים|שפכי]] ירושלים. באחריותה לתכנן, לפקח ולתחזק את מכוני הטיהור והפעלתם. החברה מטהרת באמצעות [[מכון טיהור שפכים]] ב[[נחל שורק]], כ- 50% משפכי ירושלים וישובי הסביבה.



גרסה מ־11:39, 3 ביולי 2016

חברת הגיחון בע"מ נוסדה ב-1996 על ידי עיריית ירושלים והיא פועלת כתאגיד מים וביוב של ירושלים, מבשרת ציון ואבו גוש. החברה נקראת על שם מעיין הגיחון, המעיין הגדול ביותר בהרי ירושלים.

חברה הגיחון מספקת שירותי ביוב ומים לאוכלוסייה של כמליון איש ומופקדת על פיתוח, הרחבה, הפעלה ותחזוקה של רשתות המים, הביוב והניקוז וזאת בהתאם לתוכניות הצמיחה וההתפתחות העירונית של ירושלים, מבשרת ירושלים ואבו גוש.

חברת הגיחון בראשותו של אבי בלשניקוב והמנוהלת על ידי זהר ינון מעסיקה כ-400 עובדים מתוכם כ-150 במיקור חוץ.

בריכת איגום של חברת הגיחון
מכון טיהור שפכים נחל שורק

אספקת מים לירושלים - אתגר מאז ומתמיד

חברת מבט"י – מפעלי ביוב וטיהור ירושלים, היא חברת בת של חברת הגיחון. והוקמה כדי לטפל בשפכי ירושלים. באחריותה לתכנן, לפקח ולתחזק את מכוני הטיהור והפעלתם. החברה מטהרת באמצעות מכון טיהור שפכים בנחל שורק, כ- 50% משפכי ירושלים וישובי הסביבה.

נחל שורק

שפכי שני האגנים ממערב לקו פרשת המים, הצפון מערבי (אגן שורק) והדרום מערבי (אגן רפאים), מטופלים במכון הטיהור בנחל שורק בשיטת הבוצה המשופעלת. מכון הטיהור מטהר בממוצע כ –80,000 מ"ק ליום, כולל שפכים מיישובים סובב ירושלים כגון מבשרת ציון, גבעת זאב, צור הדסה, ביתר עילית בית ג'אלא ועוד. המכון מתוכנן לטהר כ-100,000 מ"ק שפכים ביום וניתן להרחיבו ל-150,000 מ"ק שפכים ליום.

חיבור שפכי אגן רפאים לשפכי אגן שורק מבוצע דרך מנהרה שנחצבה באופן מיוחד מתחת להר אורה במנהרה שאורכה 2,100 מטר, מאזור גן החיות התנכ"י ועד לצומת כרם, בה הונח צינור בקוטר 1.0 מטר. הזרמת השפכים למכון הטיהור ממפגש אגני השורק והרפאים נעשית בצנרת סגורה בקוטר 1.4 מטר. הקמת המכון החדש חסכה הנחת צינורות באורך גדול והקמת מכון טיהור שפכים נפרד בנחל רפאים. הנחת הצנרת ובניית המכון נעשו תוך שמירה מרבית על הנוף. כמובן שחציבת מנהרת כרם אפשרה להפסיק את הזרמת שפכים הגולמיים בנחל שורק ובנחל רפאים וחיבור האגנים באופן זה אפשר להקים את המכון באתר הנוכחי.

מאגר אוג

המאגר הממוקם בסמוך לים המלח קולט את הביוב המגיע מהשכונות הצפון-מזרחיות של ירושלים, ממעלה אדומים, אדם, עלמון ומצפה יריחו. משמש כמכון זמני לטיהור שפכים, עד השלמת בנייתו של מכון הטיהור המזרחי. השפכים מוזרמים למאגר בקו שאורכו 23 ק"מ בקטרים 14 – 20 אינץ'. השפכים המוזרמים אל מאגר אוג עוברים, בדרכם אליו, טיפול וסינון ראשוני כדי למנוע סתימות ותקלות ברצף הזרימה. המאגר קולט כ-20,000 מ"ק שפכים ביממה ומותקנות בו מערכות של מאווררים המשפרים את איכות הקולחים. לאחר הטיפול מוזרמים השפכים להשקיית תמרים באזור ים המלח ובקעת הירדן.

פרויקטים בתכנון

מט"ש מזרחי

חברת "מבט"י" מקדמת את התכנון של מכון טיהור חדש לשפכים שיטפל בשפכי מעלה אדומים, חלק מיישובי המועצה האזורית מטה בנימין והשכונות הצפוניות של ירושלים. באזור נבי מוסא אותר שטח של כ- 800 דונם לבניית מכון טיהור אקסטנסיבי בשיטת אגנים מאווררים. השיטה אמנם דורשת שטח גדול, אולם מבטיחה הקמה ותפעול הרבה יותר זולים וכמויות בוצה קטנות בהשוואה למכון טיהור אינטנסיבי דוגמת זה שבנחל שורק. המכון יטפל בשפכי אגן אוג המנקז את השפכים מהשכונות הצפון מזרחיות של ירושלים ובשפכים הזורמים כיום בנחל קדרון. בשלב הנוכחי כבר הוזמן תכנון כולל להקמת המכון. מכון הטיהור המזרחי ייבנה בשלבים. הוא יקלוט בתחילה 20,000 מ"ק ויגדיל את קליטת השפכים בהדרגה עד 40,000 מ"ק ביממה. המכון המזרחי יחליף את מאגר אוג שימשיך לשמש כמאגר מי קולחין להשקית גידולים של אגודות חקלאיות במועצות האזוריות מגילות ובקעת הירדן.

מכון טיהור חומת שמואל

שכונת חומת שמואל שוכנת בדרום העיר נמצאת באגן דרגות. מאחר שאגן נחל דרגות הוא אגן נפרד שאינו מחובר ישירות למערכת טיהור השפכים של ירושלים, הוחלט להקים עבור השכונה מכון טיהור נפרד שאליו יוזרמו גם השפכים של השכונות הכפרים אום טובא וצור באהר. מכון חומת שמואל יעשה שימוש בטכנולוגיה חדישה, שיטת הממברנות, שתאפשר להפיק מי קולחין איכותיים לחקלאות ולתעשייה וישמשו גם להשקיית גינות ציבוריות בשכונה עצמה ובאתרי נוי אחרים בעיר כטיילת שרובר, גן הפעמון, גן העצמאות ובעתיד גם גן סאקר. המכון ייבנה בשני שלבים. עם סיום השלב הראשון יוכל לקלוט 2,800 מ"ק שפכים ביום ואחרי סיום השלב השני יוכל לקלוט כמות כפולה.

תעודות הערכה ואותות הצטיינות

  • בכנס שהתקיים בפברואר 2014 בספרד הוענק לחברת הגיחון בכנס Wex Global תואר חברה מצטיינת בתחום ניהול תאגיד מים.
  • במחקר שנערך עבור חברת Cisco בתחום הIoT האינטרנט של הדברים אותרה חברת הגיחון כמובילה עולמית בתחום זה בענף המים.
  • בכנס קלינטק ישראל שנערך בפברואר 2015 זכתה חברת הגיחון בתואר אות החדשנות בקלינטק על תרומתה הייחודית בפיתוח והטמעת טכנולוגיות מים וביוב ישראליות תוך יצירת ערך מוסף משולש - כלכלי חברתי וסביבתי.
  • חברת הגיחון זכתה בשנת 2015 בתואר כוכב הזהב בתחרות השנתית של המועצה לישראל יפה וזאת בגין זכייתה בחמישה דגלי יופי במשך חמש שנים רצופות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חברת הגיחון בוויקישיתוף