כריס קורנל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
כריס קורנל
Christopher John Cornell Boyle
לידה 20 ביולי 1964
סיאטל, וושינגטון,
ארצות הברית
התאבד 18 במאי 2017 (בגיל 52)
דטרויט, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Christopher John Boyle עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות הוליווד פוראבר עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1984–2017 (כ־33 שנים)
מקום לימודים תיכון שורווד, ויסקונסין עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה רוק אלטרנטיבי, מטאל אלטרנטיבי, גראנג'
סוג קול בריטון עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה מועדפת אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה גיטרה, מנדולינה, פסנתר, מפוחית פה, גיטרה בס, כינור, מערכת תופים עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים סאב פופ, A&M רקורדס, SST רקורדס, ריפבליק רקורדס עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Susan Silver (19902004) עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
chriscornell.com
פרופיל ב-IMDb
חתימה חתימה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קורנל בפסטיבל מונטרו 2005

כריס קורנל (נולד בשם כריסטופר ג'ון בויל; Christopher John Boyle; ‏20 ביולי 196418 במאי 2017) היה מוזיקאי אמריקאי בסגנון גראנג' ומטאל ממוצא יהודי. ידוע בעיקר כסולנה של להקת סאונדגארדן. הוא נחשב לאחת הדמויות האיקוניות של הגראנג' האמריקאי בזכות פעילותו בסאונדגארדן ובהרכבים נוספים. במאי 2017 התאבד בתלייה בבית מלון בדטרויט.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קורנל נולד בסיאטל שבמדינת וושינגטון לקארן קורנל (Karen Cornell), רואת חשבון ממוצא יהודי, ולאד בויל (Ed Boyle), רוקח ממוצא אירי-קתולי. קורנל היה הבן השלישי במשפחה, ולו שני אחים גדולים ממנו ושלוש אחיות צעירות ממנו. לאחר שהוריו התגרשו, שינו כל הילדים את שם משפחתם לשם נעוריה של אימו, קורנל.

בהיותו נער סבל מדיכאון חמור, ולעיתים נדירות היה יוצא מביתו. הוא היה מעביר את זמנו בבית בנגינה על תופים וגיטרה. בגיל 13 קורנל נחשף לסמים ולאלכוהול, בהם השתמש באופן תדיר בשנות נעוריו. לפני שהפך למוזיקאי עבד כשף במסעדה.

קורנל היה נשוי לסוזן סילבר, הסוכנת של הלהקות אליס אין צ'יינס וסאונדגארדן, ממנה יש לו בת אחת (ליליאן ג'ין, נולדה ביוני 2000). הם התגרשו ב-2004 ובאותה שנה נישא לוויקי קראיאניס, ממנה יש לו בת נוספת (טוני, נולדה בספטמבר 2004) ובן (כריסטופר, נולד בדצמבר 2005).

ב-18 במאי 2017, בגיל 52, התאבד קורנל בתלייה בבית מלון בדטרויט לאחר הופעה בעיר.[1] כמחווה לזכרו, החשיכה עיריית סיאטל את מחט החלל ובאצטדיון הבייסבול בעיר הוקדשה לזכרו דקת דומייה.[2]

קריירה מוזיקלית[עריכת קוד מקור | עריכה]

סאונדגארדן[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – סאונדגארדן

עיקר פרסומו של קורנל הוא כסולנה של אחת מהלהקות המובילות בסצנת הגראנג' של סיאטל בשנות ה-90, סאונדגארדן, שפעלה בשנים 1997-1984.

הלהקה הוקמה ב-1984 על ידי קורנל, קים ת'איל והירו ימאמוטו. במקור ניגן קורנל בתופים בנוסף לשירה, אך במהרה צירפו אליהם את המתופף סקוט סנדקוויסט וקורנל התרכז בשירה בלבד. לאחר שנה וחצי הוחלף סנדקוויסט במאט קמרון. שני שירים שהוקלטו על ידי הלהקה יצאו בשנת 1986 כחלק מאלבום אוסף עם להקות שונות, ואלבום ה-EP הראשון יצא ב-1987. אלבום הבכורה המלא, "אולטרה-מגה אוקיי" (Ultramega OK), יצא שנה לאחר מכן בלייבל העצמאי STT. האלבום היה מועמד לפרס אמי בקטגוריית אלבום המטאל הטוב ביותר של השנה.

בסוף שנת 1994, לאחר שסיימה הלהקה סיבוב הופעות, התברר כי קורנל אימץ יתר על המידה את מיתרי הקול שלו, והלהקה נאלצה לבטל מספר הופעות כדי להימנע מנזק בלתי הפיך למיתרים. בזמן זה השתתף ביצירת אלבום של הזמר אליס קופר, The Last Temptation. הלהקה התפרקה לבסוף בשנת 1997, לאחר שהוציאה חמישה אלבומי אולפן וזכתה בשני פרסי גראמי.

לאחר מכן, בשנת 2010 הלהקה התאחדה מחדש והוציאה את האלבום King Animal ב-2012. בהמשך התחילה לעבוד על אלבום נוסף, תהליך שנקטע עקב התאבדותו של כריס.

טמפל אוף דה דוג[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – טמפל אוף דה דוג

במקביל לחברותו בלהקת סאונדגארדן, השתתף קורנל בפרויקט עם המוזיקאים שלימים הקימו את להקת פרל ג'אם. הפרויקט נקרא "טמפל אוף דה דוג", והם הוציאו אלבום הנושא את אותו שם ב-1991, בו רוב השירים נכתבו על ידי קורנל. האלבום נעשה כמחווה לזכרו של חבר משותף, אנדרו ווד, שמת עקב מנת יתר של סמים, ווד היה בעבר שותפו לדירה של קורנל. האלבום זכה להצלחה רבה בארצות הברית, בעיקר השירים Say Hello 2 Heaven, ו-Hunger Strike אותם כתב והלחין קורנל.

אודיוסלייב[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – אודיוסלייב

בשנת 2001 חבר קורנל לטום מורלו, טים קומרפורד ובראד ווילק, מלהקת רייג' אגיינסט דה מאשין, והם הקימו את להקת אודיוסלייב, שזכתה להצלחה גדולה בארצות הברית, הן מבחינת הביקורות והן מבחינה מסחרית.

הלהקה התמודדה עם קשיים בתחילת דרכה ואף התפרקה בטרם הוציאה את האלבום הראשון, וקורנל סבל באותה תקופה מהתמכרות לאלכוהול. הלהקה הצליחה להתגבר על הקשיים והוציאה שלושה אלבומי אולפן. קורנל היה הכותב העיקרי של השירים, אך הקרדיט ניתן לכל חברי הלהקה.

בתקופתו בלהקה נגמל מהרגל השתייה והעישון שלו. לפי דברי מורלו, Revelations היה האלבום הראשון שבהקלטתו קורנל לא עישן, שתה או השתמש בסמים.[3] הלהקה התפרקה בתחילת 2007, ובסמוך לכך הוציא קורנל את אלבום הסולו השני שלו.

קריירת סולו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר שהתפרקה סאונדגארדן, הוציא בספטמבר 1999 אלבום סולו בשם "Euphoria Morning", שזכה לביקורות טובות, אך לא להצלחה מסחרית גדולה. השיר "Can't Change Me" מתוך האלבום היה מועמד לפרס גראמי. השיר "Sunshower" (שיר בונוס בגרסה היפנית של האלבום) היה חלק מפסקול הסרט "Great Expectations" ועיבוד של השיר "Mission" היה חלק מפסקול הסרט משימה בלתי אפשרית 2. כן כולל האלבום שיר מחווה למוזיקאי ג'ף באקלי שנפטר ב-1997, בשם "Wave Goodbye". קורנל הצהיר שבכתיבת האלבום הושפע רבות מבאקלי ומסגנונו. בשנת 2000 יצא לסיבוב הופעות לקידום המכירות של האלבום. ב-14 באוגוסט 2015 הוציאה הלהקה את האלבום מחדש בדיסק ובוויניל, והפעם תחת הכותרת "Euphoria Mourning". קורנל הצהיר שכך התכוון לקרוא לאלבום מלכתחילה.

במקביל לחברותו בלהקת אודיוסלייב, השתתף בפרויקטים נוספים: מספר שירים בפסקול הסרט "סינגלס", שניסה להתחקות אחר סצנת הגראנג' בסיאטל, ושיר הנושא של סרט ג'יימס בונד ה-21 בסדרה, "קזינו רויאל" (2006), "You Know My Name".

בתחילת 2007 התפרקה אודיוסלייב, ומספר חודשים לאחר מכן, ביוני 2007, הוציא דיסק סולו שני, "Carry On". האלבום הגיע למקום ה-17 במצעד של מגזין הבילבורד.

הופעות בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-17 ביוני 2009, הופיע כריס קורנל מול קהל של 10,000 מעריצים בגני התערוכה בתל אביב. בהופעה ביצע קורנל מגוון משיריו, מ-Temple of The Dog דרך Soundgarden ועד לאלבום הסולו האחרון שלו, Scream, אותו הוא קידם בסיבוב ההופעות.[4] ההופעה זכתה לביקורות טובות, ובעצם הייתה הופעת הגראנג' הראשונה בישראל בסדר גודל זה. ב-2012 חזר קורנל לשתי הופעות בישראל: ב-16 ביולי באמפי שוני[5] וב-17 ביולי בהיכל נוקיה בתל אביב. ב-18 ביוני 2014, חזר קורנל לישראל, הפעם עם להקת סאונדגארדן, להופעה באצטדיון בלומפילד.[6] ב-2016 הופיע שוב בישראל, בהופעה אקוסטית בליווי נגן נוסף: ב-6 במאי בהיכל התרבות בתל אביב[7] וב-7 במאי בתיאטרון קיסריה.

דיסקוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כריס קורנל בהופעה באמסטרדם, 2007

סאונדגארדן

טמפל אוף דה דוג

אודיוסלייב

סולו

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעקבות מותו:

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ עמי פרידמן, רשמית: כריס קורנל התאבד בתלייה, באתר ynet, 18 במאי 2017
  2. ^ מיה אשרי, אשתו של כריס קורנל: הוא לא התכוון להתאבד, באתר הארץ, 20 במאי 2017
  3. ^ AUDIOSLAVE Frontman Cleans Up His Act For 'Revelations'
  4. ^ מערכת וואלה! NEWS‏, כריס קורנל בהופעה, באתר וואלה!‏, 17 ביוני 2009
  5. ^ אור ברנע, כריס קורנל בהופעה: פוגע ישר בלב, באתר ynet, 17 ביולי 2012; יובל ברוסילובסקי‏, כריס קורנל בישראל: זמר אדיר בהופעה אינטימית אבל קצת אנמית, באתר וואלה!‏, 17 ביולי 2012
  6. ^ אסף נבו, ‏צלילי גן העדן: סאונדגארדן כיסחה את בלומפילד, באתר ‏מאקו‏, 18 ביוני 2014
  7. ^ עמי פרידמן, כריס קורנל בישראל: יודע מה הקהל צריך, באתר ynet, 7 במאי 2016; ליזי כהן מרדר, ‏קורנל נתן את הקול, באתר ‏מאקו‏, 7 במאי 2016