אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הרחבה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הרחבה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית
אוניברסיטה האוניברסיטה העברית בירושלים
חברים כ-22 אלף
כתב עת פי האתון
http://aguda.org.il

אגודת הסטודנטים והסטודנטיות בעברית (או בשמה הקודם: אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית) היא הגוף המייצג את כלל הסטודנטים הלומדים בכל ארבעת הקמפוסים של האוניברסיטה העברית (הר הצופים, גבעת רם, עין־כרם והפקולטה לחקלאות). האגודה מייצגת (נכון לשנת הלימודים תשפ"א) 24,206 סטודנטים. האגודה היא חברה מלאה בהתאחדות הסטודנטים בישראל והייתה ממייסדות ההתאחדות בשנות ה-30.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לוגו ישן של האגודה

האגודה פעלה לאורך השנים כגוף המייצג של הסטודנטים באוניברסיטה, ונרשמה בשנת 1984 כעמותה עצמאית בשם "הסתדרות הסטודנטים של האוניברסיטה העברית". מטרתה היא לפעול למען הסטודנטים ולייצגם מול האוניברסיטה, עיריית ירושלים, עיריית רחובות, גופי הממשל וגופים נוספים. האגודה מאופיינת בפעילות חברתית שהתבטאה לאורך שנים בהובלת מאבקים ציבוריים שונים. בין הפעילים המרכזיים שפעלו בה (חלקם גם כיהנו כיושבי ראש האגודה): צחי הנגבי, איתן כבל, ישראל כץ, אופיר פינס-פז, אביגדור ליברמן, עזמי בשארה, עוזי ברעם ואחמד טיבי.

שמה של האגודה והלוגו שלה שונו בשנת תשע״ד, המילה ״אוניברסיטה״ הושמטה משמה של האגודה על-מנת לייצר הבחנה בינה לבין האוניברסיטה, ולהדגיש את היותה גוף סטודנטיאלי. לוגו האגודה שונה לריבוע בעל ארבע צלעות, המייצגות את ארבעת הקמפוסים בהם נמצאים שלוחותיה של האגודה. בשנת תשפ"א שונה שם האגודה ל"אגודת הסטודנטים והסטודנטיות בעברית" במטרה לשקף פנייה שווינית לנשים ולגברים.

מפאת ריבוי קמפוסי האוניברסיטה העברית, קמו ברבות השנים אגודות סטודנטים מקומיות בקמפוסים השונים – אגודת הסטודנטים למדעי הטבע בקמפוס אדמונד יעקב ספרא שבגבעת רם, אגודת הסטודנטים לרפואה בקמפוס עין כרם ואגודת הסטודנטים בפקולטה לחקלאות שברחובות. אגודות אלו מהוות זרוע ביצועית לאגודה המרכזית היושבת בקמפוס הר הצופים. ישנה מועצה בכל קמפוס, עם מספר משתנה של נציגים ואלה בעלות יכולת לקבל החלטות אשר נוגעות לקמפוס שלהן. בנוסף, ישנם עובדים באגודות בקמפוסים בנוסף לעובדים באגודה הכללית. כלל הקמפוסים מיוצגים בגוף העליון של האגודה - ועידת האגודה, לה נבחרים 44 נציגים מארבעת הקמפוסים אשר בוחרים את הנהלת האגודה ומקבלים את ההחלטות המרכזיות בפעילות האגודה, לרבות אישור תקציב האגודה השנתי ויציאה לשביתות.

ראשות האגודה[עריכת קוד מקור | עריכה]

על ראשות אגודת הסטודנטים התמודדו במהלך השנים תאים פוליטיים שונים. במהלך שנות ה-80 וה-90 היריבות המרכזית על ראשות האגודה התקיימה בין תא "גלעד" שהיה מזוהה עם מפלגות הליכוד והתחייה, לבין תא "אופק" המזוהה עם מפלגת העבודה. מלבד שנה אחת בהובלת תא מפלגת מרצ, תאים אלו חלקו את השלטון. בשנת 2005 ניצח בבחירות לאגודה תא תנועת רוח חדשה המזוהה עם ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת. בשנת 2009 קואליציה משותפת של תאי "אופק", תא "התעוררות" ותא "לביא" המזוהה עם מפלגת הליכוד, החליפה את "רוח חדשה" בראשות האגודה.

החל מבחירות 2011 הוביל את האגודה תא "אופק". בבחירות 2013 הוסכם בין תאי "אופק" ו"התעוררות" על שיתוף פעולה בבחירות, בעקבותיו נבחר גיורא ואלה מתא "אופק" ליו"ר האגודה ואלדד פוסטן מתא "התעוררות" לסיו"ר האגודה, כאשר בשנה שלאחר מכן יקבל תא "התעוררות" את תפקיד יו"ר האגודה ותא "אופק" את תפקיד סיו"ר האגודה[1]. בשנת 2015 הוחלט להוביל מהלך להוצאת הגופים הפוליטיים מהאגודה, תוך שינוי תקנון העמותה וקביעת תקופת צינון בין תפקידים נבחרים בתאים לבין תפקידים נבחרים באגודת הסטודנטים. יו"ר האגודה הנוכחית (2024-עד היום) היא נעמה פלג.

ראשי האגודה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • 2007–2009 – שלמה לוי, עין כרם: ולדי דבויריס, גבעת רם: נדב לחמן (2007), אדם מתן (2008)
  • 2009–2010 – עפרי רביב, עין כרם: משה צוריאל, גבעת רם: גבריאל גוידל, רחובות: יהודה בצלאל
  • 2010–2011 – יובל אדמון, עין כרם: משה צוריאל, גבעת רם: מתן סעדה, רחובות: מקסים פרימפוליאנסקי
  • 2011–2012 – איתי גוטלר, עין כרם: אנדרה רטמן
  • 2012–2013 – יעל סיני, עין כרם: נתן ארגמן
  • 2013–2014 – גיורא ואלה, עין כרם: ליאור זורניצקי
  • 2014–2016 – אלדד פוסטן, עין כרם: מתן אזולאי, גבעת רם: נגה כהן, רחובות: נועם רשיד
  • 2016–2017 – שלומי יחיאב, עין כרם: רוני קורן, גבעת רם: רואי לאונר–וקס, רחובות: טטיאנה גרוסמן
  • 2017–2018 – שלומי יחיאב, עין כרם: גיא קלר, גבעת רם: פני אפרצב, רחובות: טטיאנה גרוסמן, הר הצופים: שרון דיל
  • 2018–2019 – שיר מורדכי, עין כרם: נוי סער, גבעת רם: אסף נוידרפר הר הצופים: דנה קציר, רחובות: קארוליין נגה סטנצקו
  • 2019–2020 - שיר מורדכי, עין כרם: נוי סער, גבעת רם: תמר ספיר, הר הצופים: דורון אלבז, רחובות: אדר מזרחי
  • 2020–2021 - שי פודולר, עין כרם: נוי סער, גבעת רם: אליאב מרלנד, הר הצופים: ענבר נווט, רחובות: אוהד נוריאל
  • 2021–2022 - יובל ריבלין, עין כרם: נתן רונין, גבעת רם: אורלי אברבנל, הר הצופים: דנה שפטר, רחובות: אוסנת דגן
  • 2022–2023 - יובל ריבלין, עין כרם: נועה ורסנו, גבעת רם: אלעד שיפטן, הר הצופים: יוני מרגוליס, רחובות: ענבל להב
  • 2023-2024 - נעמה פלג, עין כרם: מור עובד, גבעת רם: נעמה ושדי, הר הצופים: ליאם גרינדאה, רחובות: ניצן נגר

מבנה האגודה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גופים נבחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברי אגודת הסטודנטים באוניברסיטה בוחרים באופן דמוקרטי, מדי שנה, 44 נציגים מחוגים שונים לכהונה כנציגיהם בוועידת אגודת הסטודנטים. הוועידה, המתפקדת כמעין "פרלמנט", מתכנסת פעם בשישה שבועות ומאשרת את התקציב, שינוי התקנון ושינויים אסטרטגיים בפעילות האגודה. בראש הוועידה עומדת הנשיאות, האחראית על תפקודה וכינוסה (בדומה ליו"ר הכנסת וסגניו).

יו"ר האגודה הכללית נבחר על ידי ועידת האגודה לכהונה של שנתיים. הוא אחראי על ניהול האגודה והוצאה לפועל של החלטות הוועידה. בשנת 2015 הוחלט לבטל את תפקיד סגן היו"ר.

הוועד המנהל של אגודת הסטודנטים מורכב מתשעה חברי ועידה (נציגי הסטודנטים מהפקולטות השונות). תפקיד הוועד המנהל, שהוא מעין "רשות מבצעת", הוא להתוות את מדיניות האגודה ופעילותה.

בכל קמפוס חוץ קיימת מועצה, אשר בוחרת את היו״ר של אותו קמפוס (עין כרם, גבעת רם ורחובות), כאשר מועצת הר הצופים בוחרת יו״ר מועצה בלבד, בשל היותו הקמפוס המרכזי המהווה את משכנה של האגודה הכללית.

הגוף המקצועי[עריכת קוד מקור | עריכה]

בראש הגוף המקצועי עומד מנכ"ל האגודה, שנבחר מתוך מכרז, על ידי חברי ועדת המכרזים אשר מגיעים מתוך הוועד המנהל, פעם בשנתיים. גוף זה מורכב מארבע מחלקות ביצועיות ושתי מחלקות מעטפת. ניהולה הרוחבי של כל מחלקה מתבצע על ידי ראש המחלקה, תחתיו עובדים הרכזים הייחודיים לכל קמפוס. פעילות המחלקות השונות מבטיחה את השמירה על זכויות הסטודנטים וכן את טיפוח חיי החברה והתרבות בקמפוס ובעיר.

מחלקות האגודה

פעילות האגודה מתבצעת בפועל באמצעות שש מחלקות, כאשר לכל אחת מהן ראש מחלקה, החולשות על תחומים שונים הנוגעים לסטודנטים ולאגודה.

  • מחלקת אקדמיה – מסייעת לסטודנטים בתחום הפדגוגי באמצעות מתן שירותים שונים כמו "בנק סיכומים אקדמאי" וספריית השאלה, ובאמצעות ייצוג האינטרסים הסטודנטיאליים אל מול רשויות האוניברסיטה, ייצוג בוועדות משמעת ותיקון ותיקוף תקנונים אקדמיים.
  • מחלקת רווחה – מעניקה לסטודנטים שירותי רווחה בתחום הדיור, תחבורה, בירוקרטיה, פיקוח על מחירים המוצרים שנמכרים בקמפוסים ונושאים נוספים הקשורים לחיי הסטודנט, הן בתוך הקמפוס והן מחוצה לו.
  • מחלקת קהילות ותרבות – עוסקת בחיזוק המרקם הקהילתי בקרב הסטודנטים, גיבוש סטודנטים סביב תחומי עניין משותפים, קידום נושאי איכות הסביבה והובלת מנהיגות ויזמות בקרב סטודנטים. בנוסף, המחלקה עוסקת בהפקת אירועים בקמפוסים השונים, במעונות בירושלים וברחבי העיר כמו ירידים, ציון חגים, טקסים, הופעות, סרטים, מסיבות, סיורים, יום הסטודנט ועוד.
  • מחלקת הסברה – מחלקה רוחבית האחראית על פרסום ושיווק אירועי האגודה בקרב הסטודנטים. בנוסף לפרסומים במדיה המודפסת, מתפעלת המחלקה את אתר אגודת הסטודנטים ואת עמודי הפייסבוק, האינסטגרם וה-YouTube של האגודה.
  • מחלקת אוכלוסיות - אחראית על הקשר של האגודה לאוכלוסיות שנבחרו על ידי חברי ועידת האגודה: האוכלוסייה העברית, האוכלוסייה החרדית, אוכלוסיית יוצאי אתיופיה, אוכלוסיית הלהט"ב, דור ראשון להשכלה גבוהה, הורים ואנשים בעלי המוגבלויות. המחלקה עובדת בשיתוף פעולה עם נציגי האוכלוסיות במטרה לקדם את זכויותיהן ולפעול להנגשת האקדמיה למגזרים נוספים.
  • מחלקת לוגיסטיקה ותפעול – מספקת שירותים לוגיסטיים לשאר מחלקות האגודה, ובשיתוף עם מחלקת רווחה לתפעול מועדון ה'בראתון', מועדון הסטודנטים בקמפוס הר הצופים, בו מצויים חיבורי אינטרנט, מלתחות ופינות מנוחה לסטודנטים.

גופים בבעלות האגודה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • סקופוס – חברה כלכלית שמייצרת הכנסה פיננסית המאפשרת את פעילות האגודה. זאת, באמצעות שיווק, פרסום והפקה. בין היתר, החברה מפיקה את פי האתון – העיתון הסטודנטיאלי של האוניברסיטה העברית, היוצא לאור פעם בחודש ומופץ ברחבי הקמפוסים.
  • אקדמון ישראל – האגודה מחזיקה ב-25% מהבעלות על אקדמון ישראל, רשת חנויות לציוד משרדי ועוד. אקדמון ישראל היא חברה משותפת לחברת "אקדמון", שהיא חברה שהוקמה לפני עשרות שנים להפעלת חנויות לציוד משרדי בבעלות משותפת של האגודה והאוניברסיטה העברית וחברת "קרביץ". הרשת מחזיקה חנויות בארבעת הקמפוסים של האוניברסיטה, וכן במקומות נוספים, ביניהם המרכז האוניברסיטאי אריאל, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת בר-אילן ועוד.
  • סיפתח - מרכז יזמות עסקית. סיפתח הוקמה לצורך סיוע לסטודנטים בתחומי תעסוקה. החברה פועלת עם גופים עירוניים וממשלתיים בירושלים לסיוע לסטודנטים במיזמים שונים, בעיקר מתחום ההיי-טק. סיוע זה כולל ליווי של חונכים מקצועיים של מיזמים, סדנאות, כנסים ועוד. מטרת המרכז היא בין היתר לקדם פתיחת עסקים בעיר ירושלים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]